shogun80 Posted June 23, 2016 Posted June 23, 2016 Panowie bawil sie ktos z Was w wysiewy wiosenne w zboza ozime np saradeli? Chodzi mi o worywanie takiego czegos na jesieni po zbiorze plonu glownego. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted June 23, 2016 Posted June 23, 2016 Bawić się nie bawiłem, ale wsiewki uprawiałem. Głównie seradelę. Siałem w życie siewnikiem na początku kwietnia. Wyniki były różne w zależności od roku. Można przyjąć że co drugi rok udało się zebrać część na nasiona. Pozostała część na paszę i nawóz zielony. Żyto było siane nieco rzadziej, 350-380 szt/ha, ale rzadszy siew nie miał wpływu na plon. Teraz będzie problem z dobraniem odmiany zboża do wsiewki i to była podstawowa przyczyna zaniechania uprawy wsiewek przeze mnie. Wsiewałem też w owies i jęczmień. Siałem też łubin, ale przy tej ilości saren teraz to nierealne. Łubin siałem również siewnikiem wiosną. Sąsiedzi sieli ręcznie na przełomie maja i czerwca, ale nie zauważyłem aby było lepiej. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Recommended Posts