Skocz do zawartości

Zdjęcie

BREXIT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 kunek

kunek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 08:16

Co myślicie o wynikach referendum w Wielkiej Brytanii? czy kolejne kraje UE będą przeprowadzać takie referenda?

Według mnie to jest początek końca UE.

• 0

#2 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 08:31

I oby był koniec może w końcu by się coś poprawiło? każdy kraj powinien być panem swojego podwórka a nie rządzi nami Merkel i reszta
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#3 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 09:25

Panowie co wy wygadujecie ? może być tylko gorzej !!! żeby doszło do stabilizacji potrzeba lat, a za stabilizacje zapłaci każdy drobny człowiek
  • 0

#4 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 10:00

A co masz dobrego z tego ze jesteśmy w uni? nasze produkty są za grosze , unia wzięła Polskę aby mieć rynek zbytu a nam robią wodę z mózgu
  • 0

#5 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 10:44

Jak unia rozpadłaby sie to u nas w kraju ekonomicznie nie poprawiłoby sie , a wręcz przeciwnie , pierwsze lata byłby haos za co przedewszystkim rolnicy by zapłcili. Robert, może pamiętasz lata 90-te. prawdziwa wieś ginęła ! a żywność itak będzie szła z zachodu, sklepy, mleczarnie, ubojnie o dużym przerobie są w obcych rękach, nie polaków
  • 1

#6 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 25 czerwiec 2016 - 11:03

Jak by rządzacy UE mieli mózgi to sytuacja wyglądała by całkiem inaczej, Mam nadzieje że to początek końca UE, bo to co się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie, Vademecum pamiętam lata 90 byłem wtedy nastolatkiem ale pamiętam że w mojej okolicy rolnictwo miało się bardzo dobrze, wieś zaczeła ginąć od 2004 a mniej więcej od 2010 rolnictwa w mojej okolicy już prawie niema, po wyjsciu z UE prowadzenie gospodarstwa było by łatwiejsze. zresztą zobaczymy co będzie się działo w WB 

• 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 czerwiec 2016 - 11:12

Łatwiejsze ? KOMU SPRZEDASZ produkcję ? Przemysł i przetwörstwo itak zgnoji polskiego rolnika
  • 0

#8 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 czerwiec 2016 - 11:50

Wiesz Vademecum jeśli jest tak dobrze ze jesteśmy w UE to czemu zboże jest po 500 zł tucznik po 4,6 a bydło 8 , nawozy drogie środki do produkcji też, i z czego tu się cieszyć ? To że jesteśmy w UE nie mamy prawa ograniczać importu np tuczników bo firmy jak sam pisałeś są kapitału zachodniego i ściągają ze swoich rodzimych krajów mięso, a my jesteśmy tyko kupującymi a tak to nigdy dobrze nie będzie u mnie nas na wsi świń to tyle co na palcach obu dłoni policzy krów jest może 30 a koni 3 innych zwierząt brak ot co nam unia dała, ja jestem aby ten eurocholchoz się rozpadł anglicy obudzili się trochę za późno, ale lepiej późno niż wcale
  • 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 czerwiec 2016 - 12:23

Dzisiejsze ceny płodów rolnych są skutkiem wojenki z ruskimi ktörą nasi politycy rozpętała parę lat temu. Unia naszej produkcji nie wchłonie,jakbyśmy wyszli z uni. To polityka ze wschodem spowodowała zubożenie polskiego rolnika.4 lata temu za żywiec brałem 6.50, za pszenicę płaciła nawet ponad 1000 za tonę. To nie unia jest winna.... A ludzie na emigracji pchajäcy kasę do polski... Temat jest bardzo skomplikowany i nie mnie jest to oceniać jednak pewny jestem że w razie upadku uni zapłacą za to rolnicy a pöźniej drobni przedsiębiorcy. Uważam że jesteśmy w pewnym sensie skaniy na uniē.Osobiście na unie europ nie narzekam i głosowałem przeciw akcesji. Odwrotu niema. Natomiast należy mieć za złe naszym politykom takie wynegocjowanie warunköw,wysprzedaż majätku narodowego. Wpuszczenia obcego handlu.Mam nadzieję ,że ten handel wielkopowierzch iowy skończy się sam.
  • 1

#10 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 czerwiec 2016 - 13:03

anglicy już zbierają podpisy o ponowne głosowanie, szkocja przeciw wyjściu z unni tosamo irlandia pn. Ciekawe czy wogóle dojdzie do odejścia wysp z unii e
  • 0

#11 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 25 czerwiec 2016 - 13:16

Czy w unii czy nie w Polsce sie nie poprawi bo naród władzy jest potrzebny tylko na wybory co by sie do koryta dostać (oczywiście są wyjątki ale tacy kariery w polityce długo nie robią) a potem radź-ta se sami a jak będzie kasy brakować to podatki podatki podatki :(

Co do samej unii to lepiej że jesteśmy pomimo tego że unia ma swoja prawa i przepisy bo w grupie zawsze "raźniej" :) Polacy ja negocjowali cenę gazu od Rosji stawki nie pamiętam ale pamiętam że po interwencji unii cena była niższa, gdyby nie unia to po wsiach dalej byśmy jeździli po polnych drogach itd. jeżeli u władzy są ludzie którzy potrafią skorzystać z pieniędzy unijnych to mogą bądź zrobili już dla okolicy wiele niestety nie wszyscy potrafią to wykorzystać bądź nie chcą bo wystarczy im tylko siedzieć przy korycie.

Robercie jeżeli byśmy wyszli z unii to nawet ruscy nam nie pomogą a wręcz przeciwnie bo ruscy prędzej sie dogadają z Niemcami czy Francuzami a temu jest winna tylko polityka naszych rządów przykładowo jak ruscy chcieli przez Polskę puścić gaz to nasi sami nie wiedzieli czego żądać więc gaz poplynol przez baltyk a my dostaliśmy gaz po wyższej cenie ot taka polityka lata 90-te już sie nie wrócą gdzie ruski przyjeżdżał i brał "wszystko" w dobrej cenie. Polityka rządów doprowadziła do tego że w Polsce większość zakładów jest w rękach zachodu dlatego to oni dyktują ceny. Wracając do tematu unii to skoro w niej jesteśmy to lepiej w niej pozostańmy.

Pozdrawiam

• 1

#12 gk21

gk21

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów

Napisano 01 lipiec 2016 - 09:48

emocje po referendum opadły i na żadne opuszczenie unii się nie zanosi

• 0

#13 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 lipiec 2016 - 09:00

Chcą odejść to ich sprawa,ale Unia powinna im dobrze skopać budżet by odczuły angole po własnej kieszeni.
  • 0

#14 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 lipiec 2016 - 10:13

Jeszcze się nie jednemu odechce uni
  • 0

#15 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 02 lipiec 2016 - 15:53

Wygląda mi na to Robercie że jesteś zapalonym przeciwnikiem unii :)

Pozdrawiam

• 0

#16 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 lipiec 2016 - 16:40

Mam swoje poglądy na temat uni od dawna i czekam czasu kiedy to wszystko" pęknie" delikatnie mówiąc?
a czytając nowe pomysły rządzących z europarlamentu to tylko nóż w kieszeni sie otwiera.
  • 0

#17 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 04 lipiec 2016 - 19:26

wszyscy którzy mają dość unii niech dobrowolnie oddają to co dostali( lub skorzystali)-pozdrawiam.

• 1

#18 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 lipiec 2016 - 20:41

To co dostoją lub dostali?to jest jako rekompensata za cenę żywca opasow zboża itp. Ile podrożały nawozy i maszyny po wejsciu do UE
tu też trzeba pomyśleć jak to jest, a nie tylko jak się nie podoba to oddajcie kasę? Tak nie ma, to jest zadośćuczynienie za nasze straty.
  • 0

#19 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 lipiec 2016 - 21:19

Polityka z ruskimi zniszczyła małego i średniego rolnika,nie Unia.
  • 0

#20 kunek

kunek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 05 lipiec 2016 - 10:50

Zgadzam się z Robertem, kiedyś rolnik nowe maszyny kupował za swoje pieniądze, teraz dostaje dotacje z unii i zakup maszyn musi jeszcze dodatkowo kredytować.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych