kolejarz Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 Witam,Mam nowego laptopa który połączony jest z routerem przez WiFi, tak samo jak poprzedni stary który działał poprawnie. W nowym laptopie jest problem połączenia z siecią przez WiFi, tylko wtedy gdy podłącze kablem Ethernet router do telewizora. Ponieważ telewizor utracił łączność z routerem przez WiFi, musiałem połączyć za pomocą kabla Ethernet. Co jest nie tak w tym całym układzie, że włożenie kabla do telewizora automatycznie znika połączenie laptopa z routerem ? Telewizor jest wykorzystany do obserwacji przebiegu porodu u świń i monitoringu. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 Pewnie ma dwa DHCP-serwery lub źle ustawiony firewall. Bez wiedzy jakie są tam sieci/podsieci i jakie adresowanie nie wiele mogę pomóc. Wypinguj wszystkie urządzenia to będziesz wiedział gdzie się zatrzymuje ping. Sprawdź stany, adresy IP, trasy i tablice ARP interface. Sprawdź router jak jest ustawiony. Może być także zabezpieczenie na routerze przed takim połączeniem i pakietowi np. brakuje live aby dotarł do celu. Napisz coś więcej to postaram się pomóc. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
kolejarz Posted June 28, 2016 Author Report Posted June 28, 2016 Nawet gdybym sklonował DHCP na inny Mac Address to nie identyfikuje się z kartą w lapku. Gdyby to uruchomić przez cmd, ipconfig/all w c dla users ragna, prawdopodobnie zrywa łącze czujnik WIFi. Jesli chodzi o zabezpieczenia są na WPA2-PSK po zalogowaniu na DSL tak jest automatycznie albo samo dopisuje AWGW81190g.adapter Quote
DuzyGrzegorz Posted June 29, 2016 Report Posted June 29, 2016 WiFi nie ma żadnego czujnika. Wszystko masz programowo. Ipconfig'iem sprawdź interface każdy po kolei. Nie mam do czynienia z Windowsem od kilkunastu lat, ale tym ipconfigiem chyba można to zrobić. Zobacz co masz w dzierżawach na DHCP, czy tam nie masz ograniczenia usrów. Sprawdź te tablice ARP. Z terminala to mam arp -a, a jak to zrobić z cmd nie wiem, ale kiedyś było chyba po prostu arp. Użyj też polecenia ping do sprawdzenia czy interfejsy ze sobą się komunikują. Zobacz komunikację poleceniem traceroute, w Windowsie to chyba było tracert.Może być tak, że dostawca internetu zabezpieczył się abyś nie rozprowadzał internetu i stąd problem. Zobacz dokładnie adresowanie i maski bo coś mi się wydaje że te interfejsy po stronie prywatnej nie są w jednej sieci/podsieci. Zobacz zabezpieczenia w laptopie bo teraz na Windowsie to mogą być cuda porobione. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 Przede wszystkim nie wiemy o jaki model routera chodzi bo być może jest źle skonfigurowana i tutaj tkwi przyczyna,musisz podać zdecydowanie więcej szczegółów i wtedy doradzimy. Jaki dostawca internetu? Wykonaj też reset routera,przywróć ustawienia fabryczne i skonfiguruj sieć wi-fi od nowa ustalając nowe hasło. Quote
obserwator Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Nie do końca ustawianie nowych haseł i reset rutera pomaga. Na pewno konieczne jest podanie danych co do modelu, dostawcy neta itp Quote
Recommended Posts