admin Posted March 5, 2009 Report Posted March 5, 2009 Pytania, opinie, doradztwo. Jakie hodujecie i dlaczego. Quote
KamilForterra11441 Posted March 13, 2009 Report Posted March 13, 2009 Ja mam 11 byków , 2 krowy i 5 jałówek , a hoduje bo naprawde się opłaca Quote
krzysiek Posted March 13, 2009 Report Posted March 13, 2009 ja też oprucz krów mlecznyh hoduje byki mam 14 takih po jakie 400-500 kg ale one niesą miesne tylko hf i też uważam że się opłaca Quote
bamber21 Posted March 13, 2009 Report Posted March 13, 2009 ja mam 6 krów ok 15 byków i 7 jałówek miesnych ale nie z papierami takie same wyszłe ;d byczki jeszcze kupuj małe czasmi i do puszczem do krowy samodojenie to sie opłaca bydło dosyc dobrze stoj i sie nie wacha jak swine ale sie opłaca a mam pytanie ile tak czymiecie byki i jako wage majo??? Quote
krzysiek Posted March 13, 2009 Report Posted March 13, 2009 tak od 18 do 24 miesięcy i mają po 680 do 750kg Quote
slawcik Posted March 13, 2009 Report Posted March 13, 2009 ja hoduje różne.najczęściej mieszańce.ale najlepiej wychodzi się na limuze.dajo dużo mięsa i poubojowo wychodzą dobrze.nawet 0.80 groszy do kilograma więcej niż w sprzedaży na wagie. Quote
bamber21 Posted March 14, 2009 Report Posted March 14, 2009 no to podobnie jak unie tez majo tako wage i wiecej:P mi najlepiej wychodzo simentale a jakiego mieliscie najwiekszego byka kiedys (waga) co ??? Quote
rojeś5211 Posted March 14, 2009 Report Posted March 14, 2009 ja mam 15 byków 2 jałówki i krowę wiec jestem bardziej nastawiony na byki . trohe mięsnyh jest ale hf tez mam . naprawde bydło sie opłaca . ja zawsze jak jakąś sztuke sprzedam to na jej miejsce kupuje takie tygodniowe cielaki i na tym jest obrut . u mnie waga jest różna ale średnio byki odstawiam po 700 kg ale 600 z drobnymi i 800 też są Quote
darkness87 Posted March 22, 2009 Report Posted March 22, 2009 Witam Pytanko było o rasy wiec proszę kilka Salers Blonde d'Aquitaine BBBPiemontese Charolaise Galloway Limousine Hereford Highland Simentaler Angus Na razie posiadam mieszańca Piemontese, Limousine i Angusa czarnego zobaczymy co z tego wyrośnie Quote
Jasiek21 Posted December 3, 2010 Report Posted December 3, 2010 Witam. Z tym opłacaniem to jet różnie zależy jak się trafi na cenę. Czasami można dobrze zarobić, a czasami tylko aby koszty się pokryły. Hoduję buhaje od kilku lat kiedyś jeszcze były krowy mleczne ale teraz już została sama produkcja opasowa, ale nikt nie zgadnie jaka będzie cena za te 18 miesięcy. Quote
Kronel Posted December 4, 2010 Report Posted December 4, 2010 Jasiek21 masz absolutną rację, cena zmienia się i nikt nie jest w stanie przewidzieć, nawet ze świniami przy znacznie krótszym cyklu produkcyjnym nie masz pewności że jak będziesz sprzedawał to cena będzie taka sama lub zbliżona do tej jaką dostajesz przy wstawieniu prosiąt. Nawte hodowcy brojlerów gdzie trwa to raptem miesiąc też mają ten sam problem. Z tego co widzę po znajomych to hodowla opasów ma to do siebie, że jak ktoś hoduje byki to ciągle od wielu lat. Po prostu potrzeba jest trochę infrastruktury i dużej masy paszy zielonej, której się nie kupuje tylko trzeba ją uprawiać. Quote
Jasiek21 Posted December 4, 2010 Report Posted December 4, 2010 Zgadza się rox masz całkowitą racje gdyby przyszło kupować zieloną pasze to opłacalność była by żadna. Quote
Kowalik Posted December 6, 2010 Report Posted December 6, 2010 Prawda jest taka, że robi się dobra cena na żywiec wieprzowy i wszyscy wstawiają choćby po kilka sztuk do chlewa. Bo w każdym gospodarstwie nawet takim małym jest wygródka dla świń. Jak już świnie utuczą po tych kilku miesiacach cena robi się niska i znowu płacz. Z opasami tak się nie da, jak nie masz doświadczenia, maszyn zielonki itp to nic nie zrobisz. Poza tym na efekty trzeba czekać. Zresztą nawet jak ktoś kończy z hodowlą byków to odnowienie tej produkcji nie jest już takie łatwe. Quote
bożena45 Posted December 6, 2010 Report Posted December 6, 2010 Ja zawsze jakies 2-4 byczki mam. Rosną do 600-750 kg, zawsze jakoś dobrze na tym wychodzimy, nie ma co narzekać. Uważam, że jest to lepsze niż świnie, które ciągle albo chorują albo tanieją na łeb na szyję. Quote
Guest Gość Posted December 14, 2010 Report Posted December 14, 2010 Witam mam takie pytanie. Rodzice mojego chłopaka mają ok 10 ha , które przepiszą mu w najbliższym czasie gdyż otrzymał te dotacje unijne. Chłopak chce z tego zrezygnować, uważa ze sam sobie nie poradzi. Jest młody i dopiero by zaczął prace na roli w co najlepiej inwestować ?? do jet pory uprawiali warzywa (kapustę, marchew, buraki, pietruszkę, ziemniaki) czy ma przy tym pozostać czy może przekształcić gosp. w produkcje zwierzęcą. Co jest bardziej opłacalne przy takiej ilości ziemi ?? Pozdrawiam Quote
slawcik Posted December 15, 2010 Report Posted December 15, 2010 Z 10 ha to dużo zwierząt nie wyprodukujesz,to i wynik finansowy nie będzie wysoki.Przy warzywach jest dużo odpadów to możesz mieć kilka opasów.tak zęby nic się nie zmarnowało . Quote
Jasiek21 Posted December 16, 2010 Report Posted December 16, 2010 Jak jego rodzice uprawiali warzywa to już mają swoje znajomości i wiedzą gdzie mogą sprzedać te wszystkie produkty. Ja na miejscu twojego chłopaka zostałbym przy uprawie warzyw. Wiadomo to jest bardzo pracochłonne bo do marca do listopada siedzi się już na polu. Wybór pozostawiam już wam. Quote
Guest piotr840117 Posted March 9, 2011 Report Posted March 9, 2011 Pytania' date=' opinie, doradztwo. Jakie hodujecie i dlaczego.[/quote'] Quote
Guest adam22 Posted August 31, 2011 Report Posted August 31, 2011 cześć mam pytanko gdzie mozna kupić byczki mięsne dwudniowe Quote
Guest Gość Posted September 1, 2011 Report Posted September 1, 2011 adam 22 poszukaj u hodowców krów mlecznych oni najczęściej sprzedają byczki kilkudniowe tylko nie wiem czy będą to rasy mięsne ale poszukać warto. Quote
Guest Gość Posted September 4, 2011 Report Posted September 4, 2011 oki dzięki a jakie rasy najlepiej się chodująok dzięki a jakie rasy najlepiej u was się chodują Quote
Guest Gość Posted September 4, 2011 Report Posted September 4, 2011 mam pytanie ile taki byczek mięsny rośnie Quote
Guest Gość Posted September 7, 2011 Report Posted September 7, 2011 byki mięsne najczęściej po 18 miesiącach sa gotowe do sprzedaży oczywiście jeżeli mają odpowiednią wage to zależy od żywienia ja u siebie trzymałem byki niecałe 2 lata ale to były mieszańce mleczno-mięsne najbardziej opłaca się jednak hodować typowo mięsne rasy bo cena jest o wiele wyższa obecnie cena za bydło jest chyba zadowalająca Quote
Guest adam22 Posted September 10, 2011 Report Posted September 10, 2011 a czym żywicie takie byki Quote
Guest Gość Posted September 10, 2011 Report Posted September 10, 2011 ja swoje byki zywie tym czym krowy mleczne a mianowicie sianokiszonką ,kiszonką z kukurydzy, siano, mieszanki pełnopocjowe dla opasów i własną śrutą zbożową Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.