Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted
ja mam 6 krów ok 15 byków i 7 jałówek miesnych ale nie z papierami takie same wyszłe ;d byczki jeszcze kupuj małe czasmi i do puszczem do krowy samodojenie to sie opłaca bydło dosyc dobrze stoj i sie nie wacha jak swine ale sie opłaca a mam pytanie ile tak czymiecie byki i jako wage majo???
Posted
ja hoduje różne.najczęściej mieszańce.ale najlepiej wychodzi się na limuze.dajo dużo mięsa i poubojowo wychodzą dobrze.nawet 0.80 groszy do kilograma więcej niż w sprzedaży na wagie.
Posted
ja mam 15 byków 2 jałówki i krowę wiec jestem bardziej nastawiony na byki . trohe mięsnyh jest ale hf tez mam . naprawde bydło sie opłaca . ja zawsze jak jakąś sztuke sprzedam to na jej miejsce kupuje takie tygodniowe cielaki i na tym jest obrut . u mnie waga jest różna ale średnio byki odstawiam po 700 kg ale 600 z drobnymi i 800 też są
  • 2 weeks later...
Posted

Witam :) Pytanko było o rasy wiec proszę kilka :D

Salers

Blonde d'Aquitaine

BBB

Piemontese

Charolaise

Galloway

Limousine

Hereford

Highland

Simentaler

Angus

Na razie posiadam mieszańca Piemontese, Limousine i Angusa czarnego :) zobaczymy co z tego wyrośnie :)

• 1 year later...
Posted
Witam. Z tym opłacaniem to jet różnie zależy jak się trafi na cenę. Czasami można dobrze zarobić, a czasami tylko aby koszty się pokryły. Hoduję buhaje od kilku lat kiedyś jeszcze były krowy mleczne ale teraz już została sama produkcja opasowa, ale nikt nie zgadnie jaka będzie cena za te 18 miesięcy.
Posted

Jasiek21 masz absolutną rację, cena zmienia się i nikt nie jest w stanie przewidzieć, nawet ze świniami przy znacznie krótszym cyklu produkcyjnym nie masz pewności że jak będziesz sprzedawał to cena będzie taka sama lub zbliżona do tej jaką dostajesz przy wstawieniu prosiąt. Nawte hodowcy brojlerów gdzie trwa to raptem miesiąc też mają ten sam problem.

Z tego co widzę po znajomych to hodowla opasów ma to do siebie, że jak ktoś hoduje byki to ciągle od wielu lat. Po prostu potrzeba jest trochę infrastruktury i dużej masy paszy zielonej, której się nie kupuje tylko trzeba ją uprawiać.

Posted
Prawda jest taka, że robi się dobra cena na żywiec wieprzowy i wszyscy wstawiają choćby po kilka sztuk do chlewa. Bo w każdym gospodarstwie nawet takim małym jest wygródka dla świń. Jak już świnie utuczą po tych kilku miesiacach cena robi się niska i znowu płacz. Z opasami tak się nie da, jak nie masz doświadczenia, maszyn zielonki itp to nic nie zrobisz. Poza tym na efekty trzeba czekać. Zresztą nawet jak ktoś kończy z hodowlą byków to odnowienie tej produkcji nie jest już takie łatwe.
Posted
Ja zawsze jakies 2-4 byczki mam. Rosną do 600-750 kg, zawsze jakoś dobrze na tym wychodzimy, nie ma co narzekać. Uważam, że jest to lepsze niż świnie, które ciągle albo chorują albo tanieją na łeb na szyję.
  • 2 weeks later...
Posted
Witam mam takie pytanie. Rodzice mojego chłopaka mają ok 10 ha , które przepiszą mu w najbliższym czasie gdyż otrzymał te dotacje unijne. Chłopak chce z tego zrezygnować, uważa ze sam sobie nie poradzi. Jest młody i dopiero by zaczął prace na roli w co najlepiej inwestować ?? do jet pory uprawiali warzywa (kapustę, marchew, buraki, pietruszkę, ziemniaki) czy ma przy tym pozostać czy może przekształcić gosp. w produkcje zwierzęcą. Co jest bardziej opłacalne przy takiej ilości ziemi ?? Pozdrawiam
Posted
Jak jego rodzice uprawiali warzywa to już mają swoje znajomości i wiedzą gdzie mogą sprzedać te wszystkie produkty. Ja na miejscu twojego chłopaka zostałbym przy uprawie warzyw. Wiadomo to jest bardzo pracochłonne bo do marca do listopada siedzi się już na polu. Wybór pozostawiam już wam.
  • 2 months later...
Guest piotr840117
Posted

Pytania' date=' opinie, doradztwo. Jakie hodujecie i dlaczego.

[/quote']

• 5 months later...
Posted
adam 22 poszukaj u hodowców krów mlecznych oni najczęściej sprzedają byczki kilkudniowe tylko nie wiem czy będą to rasy mięsne ale poszukać warto.
Posted

oki dzięki a jakie rasy najlepiej się chodują

ok dzięki a jakie rasy najlepiej u was się chodują

Posted
byki mięsne najczęściej po 18 miesiącach sa gotowe do sprzedaży oczywiście jeżeli mają odpowiednią wage to zależy od żywienia ja u siebie trzymałem byki niecałe 2 lata ale to były mieszańce mleczno-mięsne najbardziej opłaca się jednak hodować typowo mięsne rasy bo cena jest o wiele wyższa obecnie cena za bydło jest chyba zadowalająca
Posted
ja swoje byki zywie tym czym krowy mleczne a mianowicie sianokiszonką ,kiszonką z kukurydzy, siano, mieszanki pełnopocjowe dla opasów i własną śrutą zbożową