Mati90 Posted November 5, 2011 Report Posted November 5, 2011 Co do bydła mięsnego to polecam limousine. Mam chodowle bydła około 80 byków. Z 20 simentale 100% i 3 limousine 100%,limousine maja najlepsza wydajnosc rzeźna. I Najlepiej za nia płaca choc cięzko jest kupic odsadki około 250 kg( w cenie około 12 zł ka kg). Praktycznie tylko na mazurach jest to bydło. Quote
Mathini Posted November 26, 2011 Report Posted November 26, 2011 Jak teraz kształtuje się cena? bo mam do odstawy dwa mieszańce po ok 650kg i chciałbym się dowiedzieć co i jak Quote
wentus Posted December 3, 2011 Report Posted December 3, 2011 sprzedalem 8 szt waga srednia 750 kg cena 7.4 netto Quote
Kaszub Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 polecam Charolaise ,dobrze się chowie i dobrze wychodzą w mięsie . a najlepsze do chowu są mieszanki różnych ras najszybciej się chowają (chodzi tu o byki, oczywiście) Quote
Ojciec Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 przy wyborze rasy bydła mięsnego trzeba brać pod uwagę bardzo waży czynnik zachowanie zwierzęcia czy jest ono ogólnie mówiąc łagodne słyszałem że niektóre rasy bydła mięsnego są agresywne. Quote
muzyk Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Wy to macie dobrze że morzecie kupić cieleta jakie chcecie u nas na Mazowszu z cielętami jest tragedia,nawet jak się coś trafi to HF a o mięsnych to nie ma co marzyć, przeważniejak ktoś ma krowy to byczki zatrzymuje dla siebie poza tym u nas nie ma naturalnych łąk to i krów jest mało a cena dochodzi do 15 zł jak byczek ładny.Kupił bym z 3-4 szt mięsnych z Kuj-Pomorskiego bo najbliżej.Mój tel.24-261-90-81 najlepiej wieczorem.Pozdrawiam. Quote
fircyk Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 Witam. Mam pytanie czy ktoś może orientuje sie na tą chwile czy są jakieś prgoramy unijne na hodowle bydła mięsnego w Polsce? Pozdrawiam Quote
Adams Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 polecam Charolaise ' date='dobrze się chowie i dobrze wychodzą w mięsie . a najlepsze do chowu są mieszanki różnych ras najszybciej się chowają (chodzi tu o byki, oczywiście) [/quote'] Tylko chyba ciężko krowy rodzą takie cielaki.Ale to jedyny minus. Quote
rolnik1500 Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 Z dotacjami to teraz jest kicha. Chyba wszystko idzie w tym kierunku że unia wydaje pieniądze na Grcje a na dotacje dla rolników brakuje. Brat składał na rozwój obszarów wiejskich: różnicowanie w kierunku działalności nie rolniczej, koleżanka składała na rozwój mikroprzedsiębiorstw. Wszyscy oni i ich znajomi dostali pisma, że programy są zwieszone, aż do odwołania bo kasy nie ma. Ja sie tak zastanawiam, po co otwierają pobór wniosków skoro kasy nie ma. Śmiech!!! Quote
jarek Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 ja mam 6 krów ok 15 byków i 7 jałówek miesnych ale nie z papierami takie same wyszłe ;d byczki jeszcze kupuj małe czasmi i do puszczem do krowy samodojenie to sie opłaca bydło dosyc dobrze stoj i sie nie wacha jak swine ale sie opłaca a mam pytanie ile tak czymiecie byki i jako wage majo???ja mam ok 20mic i maja po 750kg ale na mleku od matki do 5mies Quote
Dobromil Posted February 12, 2012 Report Posted February 12, 2012 A ja mam krowy mieszańce HF -PIMONT nie pytajcie dlaczego ,mam takie pytanie najlepiej do osób które to robiły gdybym pokrył taką krowę BBB dała by radę wycielić J jak wytypować krowę do takiego krycia Quote
Adams Posted February 12, 2012 Report Posted February 12, 2012 Oj raczej krowa by się wycieliła.Nie radze próbować.Bo to od razu marnowanie krowy.Taką to najwyżej Angusem. Małe się rodzą i duże rosną.Sam wiem bo mam.Polecam wszystkim Quote
Recommended Posts