MamaOliwii Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Witam, jestem tu nowa bardzo proszę o pomoc.Mój mąż ma 29 lat, pracuje w zakładzie stolarskim na umowę o pracę, nie posiada wykształcenia rolniczego ani żadnego kursu. Jego rodzice mają gosp rolne, teść chce przejść na wcześniejszą emeryturę (skończył 60lat w tamtym roku) teściowa na rente (w tym roku kończy 50 lat). Chcą mojemu mężowi oddać w dzierżawę ziemię, tylko wtedy z tego co wiem przez 10 lat nic nie można zrobić, ani sprzedać ani przepisać komuś innemu... 10 lat to bardzo długo. Nie ma innej możliwości? Co z resztą gospodarstwa tj maszyny rolnicze, zwierzeta, budynki gosp, czy też musi przepisać na męża? No i co z pracą? Posiadając gosp może pracować zawodowo? Co z KRUSem? Nie ukrywam, nie chce żeby mąż przejmował to gospodarstwo, nie takie były założenia... tym bardziej że poza nami i teściami mieszka tu młodsze rodzeństwo męża. Czy aby teście mogli przejść na emeryturę i rente muszą komuś przepisać? Quote
DuzyGrzegorz Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Nowe przepisy nie dotycza Twojego męża i nie ma znaczenia czy ma kwalifikacje czy też jest rolnikiem. Może sprzedać kiedy chce. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted July 8, 2016 Report Posted July 8, 2016 W nowych przepisach jest wyraźnie napisane - Nie dotyczy dziedziczenia. Najlepszą porade dostaniesz u notariusza. I nie zapomnij powiadomić urzędu skarbowego. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 8, 2016 Report Posted July 8, 2016 A tym bardziej że tu chodzi o dzierżawę więc każdy ma prawo wydzierżawić. Notariuszy nie pytaj bo akurat mają "włoski strajk" przeciw ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego i udzielają nieprawdziwych informacji. Nie wiem czy w całej Polsce, ale u mnie strajkują. Urząd skarbowy powiadamiasz jeżeli podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych otrzymuje dochód z tytułu dzierżawy gruntów rolnych. W innych przypadkach nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
DuzyGrzegorz Posted July 9, 2016 Report Posted July 9, 2016 W moim poście powyżej wkradł się oczywisty błąd. Chciałem skrócić maksymalnie swoją wypowiedź i skróciłem o jeden wyraz za dużo. Oczywiście zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dochód z tytułu dzierżawy gruntów rolnych z przeznaczeniem na prowadzenie działalności rolniczej oraz stanowiących gospodarstwo rolne w świetle ustawy o podatku rolnym nie będzie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. A gospodarstwo rolne w świetle ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym to obszar gruntów sklasyfikowanych w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne, z wyłączeniem gruntów zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż działalność rolnicza, o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej, osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej, w tym spółki, nieposiadającej osobowości prawnej. Dochodu z tytułu dzierżawy gospodarstwa rolnego nie zgłaszamy do urzędu skarbowego.Przepraszam za omyłkę i pozdrawiam Forumowiczów! Quote
iza88 Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Polecam poczytać na portalu dla księgowych https://www.portalfk.pl/orzeczenia-i-interpretacje-378/orzeczenia-i-interpretacje-378 wiele przydatnych informacji, które rozwieją Pani wątpliwości. Quote
Elka Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 A na portalu http://www.lexagit.pl/ poza bieżącymi informacjami do poczytania jest jeszcze możliwość zasięgnięcia porady przez online. Quote
Recommended Posts