Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,mam zamiar kupić 5 szt bydła mięsnego simental bądź hereford 

Od marca 2017 roku chce rozpocząć hodowle i nw czy moja metoda karmienia sie sprawdzi 

Na początek do czerwca chce karmić je tylko i wyłącznie sianem z tego roku + śruta i suchy chleb 

potem od czerwca do września/października wolny wypas +siano 

jesień siano + wypas oraz śruta zimą tylko siano + słoma 

czy takim sposobem uda mi sie wychowac dorodne byki ?

zimą bydło pozostanie na wolnym wybiegu w wiacie chroniącej przed opadami wiatrem 

z ilu ton traw musze zrobić kiszonke by starczyło mi na rok dla 5 szt powiedzmy tak z ilu  3 tonowych przyczep 

Posted

jorkblest będzie bardzo trudno kupić herefordy.Herefordy potrzebują suchego miejsca a simentale nie koniecznie.

1.cena za 1 hereforda-1800zł

2.koszty pośrednie-800zł

3.weterynarz-150zł

4.koszty paszy 1300zł

Suma kosztów 4050zł

Przychód na sztuce jak by miał 900kilo-6700zł

Zysk 2650zł

5x2650=13250zł

Simental

1.cena za 1 simentala 1500zł

2.koszty pośrednie 500zł

3.weterynarz 100zł

4.koszty paszy 400zł

Suma kosztów 3000zł

Przychód na sztuce jak by miał 800kilo-6000zł

Zysk 3000zł

5x3000=15000zł

Moim zdaniem Simental lepiej się opłaca hodować nie ma tyle kosztów i można szybciej go kupić

Hereford wymaga dużo ale ma lepsze mięso od Simentala.

Rok temu sprzedałem simentala 19miesięcy waga 820kilo

Na tą chwilę mam 10szt. i jestem bardzo zadowolony :)

Posted

yhy to nie tak źle ale czy na samym sianie + śruta w 24 miesiące osiągnę 800 KG ? + byki będą na wolnym wybiegu wiec zielonej trawy im nie braknie a i czy lepiej sprzedać byka co ma 24 miesiace czy starszego,co do kiszonki to z ilu przyczep musiałbym zrobić ją by mi na rok wystarczyło 

Posted

Musisz jeszcze dać im ziemniaki lub kiszonkę i osiągną mam jałówkę która ma 13miesięcy i ma 500kilo z mięsnych.Kolego Lepiej sprzedać takiego co ma 2 lata niż więcej mój wujo miał byka 1013kilo

i sprzedał go za 6.00 plus vat za kilo a takiego byka 2lata 800kilo to da ci na pewno 7.00 plus vat czyli 7.50.Wyjdzie ci więcej za większego byka ale musisz go o wiele więcej nakarmić.Na pięć szt. musi starczyć na rok plus sian i śruta to jakieś 25przycep no tak cały h.ja mam w jednej wiacie 3szt. plus siano i pasza to starczy mi na 5miesięcy to jak kosiłem to było 15przyczep.15 przyczep 6 tonowych.Jak chcesz jeszcze się o coś zapytać to pisz.Odradzam wszystkim kupić rasę jersey.

Posted

Z tego co ja wiem to kiszonka z traw powinna być jak najwcześniej koszona wtedy ma najwięcej wartości, do tego prasa powinna mieć rotor wtedy kiszonka jest dobrej jakości, na sucho kosi się w fazie kloszenia traw, potem jest gorzka itp.

zrobisz kiszonkę ze starej trawy?ale ona będzie gorszej jakości , z żyta dobra wychodzi nawet mając sprzęt że tak powiem niskiej mocy ;-)

Posted

Moim zdaniem karmić 3 razy dziennie a jak nawalisz to mogą wyrzucać z koryta pod nogi i nic z tego by nie było a tak kiedy chcesz to możesz im przynieść.Jeśli masz jakieś pytania to pisz