rolnik182 Posted July 14, 2016 Report Posted July 14, 2016 Chciałbym się dowiedzieć jaka jest najlepsza rasa bydła mięsnego Quote
DuzyGrzegorz Posted July 14, 2016 Report Posted July 14, 2016 Gdyby taka była to byłaby to jedyna rasa, ale tak nie jest. Wszystko zależy od dostępnych pasz, ich kosztu, warunków chowu, kierunku i przeznaczenia zbytu, popularności, wiedzy i umiejętności hodowcy, organizacji gospodarstwa oraz koniunktury rynku. Napisz więcej to coś doradzimy. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
rolnik182 Posted July 14, 2016 Author Report Posted July 14, 2016 Chciałbym taką z kolorowych mięsnych i osiągających 800-900kilo lub o wiele więcej myślę o belgijsko biała błękitna lub simental Quote
DuzyGrzegorz Posted July 15, 2016 Report Posted July 15, 2016 Belgi są trudne w chowie i raczej nie dla początkującego. Simentaler wymaga dobrych pastwisk i jest rasą bardzo łatwą w chowie. Z moich doświadczeń z tą rasą wynika, że nie bardzo się nadają do wspólnego chowu z innymi rasami ze względu na agresywność, ale trzeba to jeszcze zweryfikować. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
rolnik182 Posted July 15, 2016 Author Report Posted July 15, 2016 Mój tata miał rok temu BBB i dobrze się chował miał 1000kg w wieku 25miesięcy Quote
maciejo360 Posted July 22, 2016 Report Posted July 22, 2016 Chciałbym się dowiedzieć jaka jest najlepsza rasa bydła mięsnegoNie ma takiej Każda ma swoje wady i zalety, np. jedna rasa cechuje się dobrym wykorzystaniem paszy i wysokimi przyrostami, ale potrzebuje bardzo dobrych warunków chowu. Myślę, że przy wyborze rasy, należy kierować się warunkami jakie może zapewnić bydłu nasze gospodarstwo. Quote
rolnik182 Posted July 23, 2016 Author Report Posted July 23, 2016 to miałem rację chyba najlepsza do gospodarstwa mojego pasuję rasa simental Quote
Recommended Posts