Jump to content

Recommended Posts

Posted
Z pytania wynika, że nie bardzo wiesz o co pytasz. Marka to drugorzędna sprawa i zależna od portfela. Zastanów sie co chcesz robić tym ciągnikiem, jaką masz ziemie, jakie planujesz maszyny, jakie uprawy. Dobierz moc a później markę. Jakie by nie było gospodarstwo to pomyśl o dwuch ciągnikach np. C 330 i coś w 4 cylindrach. Choć i sam c 330 wystarczyłby na upartego
Posted

5 ha to mała powierzchnia,więc też nie porywaj się z motyką na słońce. Jaki budżet tak w ogóle posiadasz? Podaj szczegóły i wówczas doradzimy w kwestii wyboru optymalnego ciągnika,bez tego ani rusz.

Budżet mój wynosi 175tysięcy

Posted

To dalej przesada. Serwisowanie i niewielka awaria zrujnuje ci roczne dochody z gospodarki. Może poza kubotą.

Ogólnie za takie pieniądze ciągnik musi robić i zarobić na siebie w jak najszybszym czasie a na pięciu hektarach.... on nie będzie miał w ogóle roboty.

Posted

Na pewno dobrym posunięciem jest zostawienie sobie pewnej rezerwy finansowej nawet na wypadek awarii ciągnika czy innych wydatków. Ile krów planujesz kupić? Sam model m6060 był już nie raz opiniowany na forum,moc moim zdaniem będzie odpowiednia.

Posted
Osobiście wolałbym c-330 lub 360, powody są chyba bardzo oczywiste :) Cena zakupu, koszty eksploatacji no i powierzenia gospodarstwa... na 5 h to c 330 będzie wieczna. Ile nastuka motogodzin rocznie? Później byś tylko żałował że wydałeś sporą części finansów na jedną maszynę. Masz chociaż do tej Kuboty sprzęt?
Posted
w takim razie nie słyszałeś o mf 255, bez awarii przeżyje oba a części są wszystkie i równie tanie. W latach 80 - tych miałem praktyki w SHRO gdzie experymentowali możliwości mf-a klepał ponad 10 tysi godzin codziennie na dwie zmiany. żaden ursus tego nie zrobi. Mój rocznik 86 miał tylko robiony silnik bo pracownik tydzień jechał z prasą kostką nie sprawdzając układu chłodzenia i zatarł. Ciągnik mam od nowości i chydraulika nie tykana, a dźwiga tyle ile przodu nie podniesie a zakładam 10 x 45 kg na przó z ciężkiej serii mf-a dźwiga 800 - 900 kg
Posted

II jak kwestia ciągnika,zapomniałeś o forum? Pytam bo przecież warto napisać na jaki model się zdecydowałeś,czy posłuchałeś naszych rad czy też jednak poszedłeś w innym kierunku i jesteś zadowolony. Daj koniecznie znać w miarę możliwości,bo przecież możemy dalej pomóc.

Posted

Młody   człowieku  masz   to   jedynie  bujną  fantazję  a  nie  175 tysi   jeżeli  miałbyś  jakieś  pojęcie   o  gospodarzeniu  to  nie   wypisywałbyś  takich   bzdetów  ;)