gospodarka.pl Posted July 18, 2016 Report Posted July 18, 2016 Mam pytanie niedługo koniec technikum rolniczego i chciałbym się zapytać jaki ciągnik wybrać na 5 hektarów coś mi chodzi między john deere a case ewentualnie kubota. Quote
Vademecum Posted July 18, 2016 Report Posted July 18, 2016 Z pytania wynika, że nie bardzo wiesz o co pytasz. Marka to drugorzędna sprawa i zależna od portfela. Zastanów sie co chcesz robić tym ciągnikiem, jaką masz ziemie, jakie planujesz maszyny, jakie uprawy. Dobierz moc a później markę. Jakie by nie było gospodarstwo to pomyśl o dwuch ciągnikach np. C 330 i coś w 4 cylindrach. Choć i sam c 330 wystarczyłby na upartego DuzyGrzegorz 1 Quote
miszka Posted July 19, 2016 Report Posted July 19, 2016 Jeżeli te 5 ha to jest całe gospodarstwo to ty lepiej pracy szukaj a do hobbistycznego obrobienia tych ha kup tak jak kolega pisał C-360. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 19, 2016 Report Posted July 19, 2016 5 ha to mała powierzchnia,więc też nie porywaj się z motyką na słońce. Jaki budżet tak w ogóle posiadasz? Podaj szczegóły i wówczas doradzimy w kwestii wyboru optymalnego ciągnika,bez tego ani rusz. Quote
gospodarka.pl Posted July 21, 2016 Author Report Posted July 21, 2016 5 ha to mała powierzchnia,więc też nie porywaj się z motyką na słońce. Jaki budżet tak w ogóle posiadasz? Podaj szczegóły i wówczas doradzimy w kwestii wyboru optymalnego ciągnika,bez tego ani rusz.Budżet mój wynosi 175tysięcy Quote
massay1 Posted July 21, 2016 Report Posted July 21, 2016 To dalej przesada. Serwisowanie i niewielka awaria zrujnuje ci roczne dochody z gospodarki. Może poza kubotą.Ogólnie za takie pieniądze ciągnik musi robić i zarobić na siebie w jak najszybszym czasie a na pięciu hektarach.... on nie będzie miał w ogóle roboty. Quote
Vademecum Posted July 21, 2016 Report Posted July 21, 2016 mf 255 a kase włóż w biznes żeby z czegoś żyć, a nawet dołożyć do hektarów. Robert ;-) 1 Quote
gospodarka.pl Posted July 21, 2016 Author Report Posted July 21, 2016 Zastanowiłem się polecacie mi kubotę m6060 czy też nie na 5 hektarów ma 66 km .A resztę co mi zostanie przeznacze na krowy. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 25, 2016 Report Posted July 25, 2016 Na pewno dobrym posunięciem jest zostawienie sobie pewnej rezerwy finansowej nawet na wypadek awarii ciągnika czy innych wydatków. Ile krów planujesz kupić? Sam model m6060 był już nie raz opiniowany na forum,moc moim zdaniem będzie odpowiednia. Quote
maciejo360 Posted July 25, 2016 Report Posted July 25, 2016 Osobiście wolałbym c-330 lub 360, powody są chyba bardzo oczywiste Cena zakupu, koszty eksploatacji no i powierzenia gospodarstwa... na 5 h to c 330 będzie wieczna. Ile nastuka motogodzin rocznie? Później byś tylko żałował że wydałeś sporą części finansów na jedną maszynę. Masz chociaż do tej Kuboty sprzęt? Robert ;-) 1 Quote
Vademecum Posted July 26, 2016 Report Posted July 26, 2016 w takim razie nie słyszałeś o mf 255, bez awarii przeżyje oba a części są wszystkie i równie tanie. W latach 80 - tych miałem praktyki w SHRO gdzie experymentowali możliwości mf-a klepał ponad 10 tysi godzin codziennie na dwie zmiany. żaden ursus tego nie zrobi. Mój rocznik 86 miał tylko robiony silnik bo pracownik tydzień jechał z prasą kostką nie sprawdzając układu chłodzenia i zatarł. Ciągnik mam od nowości i chydraulika nie tykana, a dźwiga tyle ile przodu nie podniesie a zakładam 10 x 45 kg na przó z ciężkiej serii mf-a dźwiga 800 - 900 kg Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 2, 2016 Report Posted August 2, 2016 II jak kwestia ciągnika,zapomniałeś o forum? Pytam bo przecież warto napisać na jaki model się zdecydowałeś,czy posłuchałeś naszych rad czy też jednak poszedłeś w innym kierunku i jesteś zadowolony. Daj koniecznie znać w miarę możliwości,bo przecież możemy dalej pomóc. Quote
pablos Posted August 2, 2016 Report Posted August 2, 2016 Młody człowieku masz to jedynie bujną fantazję a nie 175 tysi jeżeli miałbyś jakieś pojęcie o gospodarzeniu to nie wypisywałbyś takich bzdetów Quote
Recommended Posts