Jump to content

Recommended Posts

Posted
Z pytania wynika, że nie bardzo wiesz o co pytasz. Marka to drugorzędna sprawa i zależna od portfela. Zastanów sie co chcesz robić tym ciągnikiem, jaką masz ziemie, jakie planujesz maszyny, jakie uprawy. Dobierz moc a później markę. Jakie by nie było gospodarstwo to pomyśl o dwuch ciągnikach np. C 330 i coś w 4 cylindrach. Choć i sam c 330 wystarczyłby na upartego
Posted

5 ha to mała powierzchnia,więc też nie porywaj się z motyką na słońce. Jaki budżet tak w ogóle posiadasz? Podaj szczegóły i wówczas doradzimy w kwestii wyboru optymalnego ciągnika,bez tego ani rusz.

Budżet mój wynosi 175tysięcy

Posted

To dalej przesada. Serwisowanie i niewielka awaria zrujnuje ci roczne dochody z gospodarki. Może poza kubotą.

Ogólnie za takie pieniądze ciągnik musi robić i zarobić na siebie w jak najszybszym czasie a na pięciu hektarach.... on nie będzie miał w ogóle roboty.

Posted
Osobiście wolałbym c-330 lub 360, powody są chyba bardzo oczywiste :) Cena zakupu, koszty eksploatacji no i powierzenia gospodarstwa... na 5 h to c 330 będzie wieczna. Ile nastuka motogodzin rocznie? Później byś tylko żałował że wydałeś sporą części finansów na jedną maszynę. Masz chociaż do tej Kuboty sprzęt?
Posted
w takim razie nie słyszałeś o mf 255, bez awarii przeżyje oba a części są wszystkie i równie tanie. W latach 80 - tych miałem praktyki w SHRO gdzie experymentowali możliwości mf-a klepał ponad 10 tysi godzin codziennie na dwie zmiany. żaden ursus tego nie zrobi. Mój rocznik 86 miał tylko robiony silnik bo pracownik tydzień jechał z prasą kostką nie sprawdzając układu chłodzenia i zatarł. Ciągnik mam od nowości i chydraulika nie tykana, a dźwiga tyle ile przodu nie podniesie a zakładam 10 x 45 kg na przó z ciężkiej serii mf-a dźwiga 800 - 900 kg
Posted

II jak kwestia ciągnika,zapomniałeś o forum? Pytam bo przecież warto napisać na jaki model się zdecydowałeś,czy posłuchałeś naszych rad czy też jednak poszedłeś w innym kierunku i jesteś zadowolony. Daj koniecznie znać w miarę możliwości,bo przecież możemy dalej pomóc.

Posted

Młody   człowieku  masz   to   jedynie  bujną  fantazję  a  nie  175 tysi   jeżeli  miałbyś  jakieś  pojęcie   o  gospodarzeniu  to  nie   wypisywałbyś  takich   bzdetów  ;)