gosp123 Posted July 19, 2016 Report Posted July 19, 2016 Witam bardzo serdecznie ! Mam bardzo wiele pytań na które tylko wy Gospodarze możecie mi odpowiedzieć, a więc chciałbym założyć gospodarkę rolną z hodowli bydła, chodzi mi tu o bardzo malutką gospodarkę rolną: 1-2 krowy i jakiś tam byczek do odchowania czy to by mi się opłaciło ? czy utrzymam się z takiej małej gospodarki beż żadnego dorabiania ? jaki sprzęt powinienem posiadać do takiego gospodarstwa? ile pola, jaka obora ? Bardzo bym chciał gospodarzyć interesuje mnie bydło ale nie takie ogromne jak typowi rolnicy którzy trzymają po ponad 30 szt albo i więcej, malutkie gospodarstwo byłoby dla mnie odpowiednie, ale nie wiem czy będzie mi sie opłaciło, ponieważ jak nie utrzymam się na nim tylko będę musiał jeszcze sporo dokładać to muszę zapomnieć chodź od pewnego czasu tylko to mam w głowie, że właśnie z tego bym chciał się utrzymywać. Bardzo proszę o odpowiedzi. z góry dziękuje za poświęcenie mi czasu. Quote
Vademecum Posted July 19, 2016 Report Posted July 19, 2016 co to znaczy że się opłaci ? jeśli byś co miesiąc sprzedał byka to może byś sie z tego utrzymał, ale musiał bys mieć ich ponad 20.i min 10 ha ziemi. Quote
gk21 Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 W dzisiejszych czasach małe gospodarstwa już nie są opłacalne, i robi się wszystko żeby takie zlikwidować, można nawet dostać dopłaty za zbycie małego gospodarstwa. Quote
Vademecum Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 jakaś produkcja niszowa i pracochłonna może dać jakiś dochód, ale pod warunkiem 100% zbytu. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Najbardziej dochodowe gospodarstwu jakie znam ma nieco ponad 2 ha. Oczywiście dochód tam nie daje gospodarstwo tylko to co zostało tam zainwestowane, praca i wiedza kilkuosobowej rodziny, Kilka pokoleń zbudowało pozycję rynkową. Tak jak pisze Kolega Vademecum w takich gospodarstwach dochód wynika z pracy a nie tenuty. Ważne aby praca była wysoko kwalifikowana. Wtedy uzupełni mniejszy dochód z racji posiadania gospodarstwa. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
copacabana Posted September 4, 2016 Report Posted September 4, 2016 Grzegorz co to za nisza na 2ha ziemi? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2016 Report Posted September 4, 2016 Niszą bym tego nie nazwał. Ta rodzina produkuje sadzonki i nasiona kwiatów odmian przez siebie wyhodowanych. Niestety, prawie wszystko trafia za granicę. Głównie do Holandii. Praktycznie całość pod szkłem. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted September 4, 2016 Report Posted September 4, 2016 holendrzy zawsze od nas kupowali sadzonki, cebulki kwiatów. Tu niema takiej intensyfikacji horód roślin jak u nich Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted October 10, 2016 Report Posted October 10, 2016 W zasadzie im mniejsze gospodarstwo rolne tym jego niższa opłacalność, to w dzisiejszych czasach notorycznie się potwierdza i w zasadzie obojętnie czy będzie to hodowla roślinna czy zwierzęca. Malutka gospodarka o której piszesz i 1-2 krowy, można mieć dla samego siebie a tak nakłady na nią będą większe niż przychody. Quote
Przemo Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 Podzielam wasze zdanie przy 1-2 sztukach nie ma zysku a nakład jest znaczący. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 Dlatego piszę iż wówczas nie możesz nastawiać się na zysk, który i tak ne będzie znaczny nawet przy 8 czy 10 krowach, to też na granicy opłacalności, więc odpowiedz sobie na pytanie jaki faktycznie cel i sens ma małe gospodarstwo i czemu w ogóle ma służyć. Jeżeli jesteś pasjonatem to nie ma problemu, pamiętaj tylko ze na każdą hodowlę musisz mieć odpowiednie zaplecze, budynki. Quote
Tuzon Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 Osobiście uważam, że gospodarstwa do 10h są w 80% nieopłacalne. Czasami są jeżeli produkuje się coś co można sprzedać za dobrą cenę. Prawdziwa opłacalność zaczyna się od 50ha w górę. Quote
Recommended Posts