Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam bardzo serdecznie ! Mam bardzo wiele pytań na które tylko wy Gospodarze możecie mi odpowiedzieć, a więc chciałbym założyć gospodarkę rolną z hodowli bydła, chodzi mi tu o bardzo malutką gospodarkę rolną: 1-2 krowy i jakiś tam byczek do odchowania  czy to by mi się opłaciło ? czy utrzymam się z takiej małej gospodarki beż żadnego dorabiania ? jaki sprzęt powinienem posiadać do takiego gospodarstwa? ile pola, jaka obora ? Bardzo bym chciał gospodarzyć interesuje mnie bydło ale nie takie ogromne jak typowi rolnicy którzy trzymają po ponad 30 szt albo i więcej, malutkie gospodarstwo byłoby dla mnie odpowiednie, ale nie wiem czy będzie mi sie opłaciło, ponieważ jak nie utrzymam się na nim tylko będę musiał jeszcze sporo dokładać to muszę zapomnieć :( chodź od pewnego czasu tylko to mam w głowie, że właśnie z tego bym chciał się utrzymywać. Bardzo proszę o odpowiedzi. z góry dziękuje za poświęcenie mi czasu.

• 4 weeks later...
Posted

W dzisiejszych czasach małe gospodarstwa już nie są opłacalne, i robi się wszystko żeby takie zlikwidować, można nawet dostać dopłaty za zbycie małego gospodarstwa.

Posted

Najbardziej dochodowe gospodarstwu jakie znam ma nieco ponad 2 ha. Oczywiście dochód tam nie daje gospodarstwo tylko to co zostało tam zainwestowane, praca i wiedza kilkuosobowej rodziny, Kilka pokoleń zbudowało pozycję rynkową. Tak jak pisze Kolega Vademecum w takich gospodarstwach dochód wynika z pracy a nie tenuty. Ważne aby praca była wysoko kwalifikowana. Wtedy uzupełni mniejszy dochód z racji posiadania gospodarstwa. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 3 weeks later...
Posted

Niszą bym tego nie nazwał. Ta rodzina produkuje sadzonki i nasiona kwiatów odmian przez siebie wyhodowanych. Niestety, prawie wszystko trafia za granicę. Głównie do Holandii. Praktycznie całość pod szkłem. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 1 month later...
Posted

W zasadzie im mniejsze gospodarstwo rolne tym jego niższa opłacalność, to w dzisiejszych czasach notorycznie się potwierdza i w zasadzie obojętnie czy będzie to hodowla roślinna czy zwierzęca. Malutka gospodarka o której piszesz i 1-2 krowy, można mieć dla samego siebie a tak nakłady na nią będą większe niż przychody.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Dlatego piszę iż wówczas nie możesz nastawiać się na zysk, który i tak ne będzie znaczny nawet przy 8 czy 10 krowach, to też na granicy opłacalności, więc odpowiedz sobie na pytanie jaki faktycznie cel i sens ma małe gospodarstwo i czemu w ogóle ma służyć. Jeżeli jesteś pasjonatem to nie ma problemu, pamiętaj tylko ze na każdą hodowlę musisz mieć odpowiednie zaplecze, budynki.

• 2 weeks later...
Posted

Osobiście uważam, że gospodarstwa do 10h są w 80% nieopłacalne. Czasami są jeżeli produkuje się coś co można sprzedać za dobrą cenę. Prawdziwa opłacalność zaczyna się od 50ha w górę.