gregor7465 Posted September 13, 2016 Author Report Posted September 13, 2016 Witam! Dzięki za wszystkie dotychczasowe porady. Jestem w trakcie przygotowywania pola po poprzednim właścicielu. Zebrał bobik więc ja zabrałem się za sprzątanie po nim i przygotowywanie pola. Przejechałem broną talerzową, teraz przeoram głęboko i wyrównam. Mam pytanie czy nawozić jeszcze czymś przed siewem czy nie i co jeszcze powinienem zrobić przed posianiem. Pszenice do siania już mam. Z góry dziękuję za porady. Quote
Vademecum Posted September 14, 2016 Report Posted September 14, 2016 na jesień dajesz fosfor i potas + startową dawke azotu. Orka siewna 15 - 20 cm i nie głębiej ! fosforu w postaci P2 O5 80-100 kg potasu 100 - 120 w postaci K2 O azotu 30 kg N W przeliczeniu. Polifoska 6 jest dobrym nawozem wieloskładnikowym bo 500 kg /ha dajebwszystko co trzeba pod korzeń. Quote
Agro-Krak Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Głównymi czynnikami rozwoju gospodarstw rolnych w dzisiejszych czasach są innowacyjność oraz możliwości finansowe. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom naszych Klientów oferujemy wygodne sposoby finansowania opierające się na uproszczonych procedurach, umożliwiające nabycie sprzętu również w ramach programów unijnych PROW, oraz z możliwością odliczenia 100% podatku VAT z tytułu rat leasingowych. Okres finansowania nawet 108 miesięcy, wpłata własna na poziomie 0%, co więcej nasi Klienci są właścicielami swojego sprzętu i samodzielnie go amortyzują. Wszystko na bardzo elastycznych warunkach ponieważ finansowanie obejmuje kwotę netto lub brutto. Skontaktuj się z Nami i zapytaj o szczegółową ofertę. Zapraszamy na stronę agrokrak.pl ! Quote
Vademecum Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 rozumiem, że działacie w krakowie. dokładniej gdzie ? toż to nie tajemnica. I co z tego macie ? czy po uzyskaniu sprzętu czy na dzieńdobry pobieracie prowizę ? Quote
farin Posted December 24, 2016 Report Posted December 24, 2016 ja sam prowadzę swoje gospodarstwo odziedziczone jeszcze po rodzicach ale faktycznie nie jest to wcale taki prosty biznes, czasami ciężko było mi o rynki zbytu ale teraz na farm-in mam profil i taki sposób kontaktu z obrębie całej branży znacznie pomaga w dzisiejszych czasach Quote
rafaello3 Posted December 26, 2016 Report Posted December 26, 2016 Kolego Agro-Krak chętnie zapoznam się z waszą ofertą ,czy wasza oferta jest adresowana tylko dla osób z waszej okolicy ,czy dalszej też .Jestem na etapie realizacji programu prow ''modernizacja gospodarstwa'' i w najbliższym czasie stoję przed zakupem nowych maszyn i ciągnika. Quote
gatsby23 Posted July 27, 2021 Report Posted July 27, 2021 Witam wszystkich! Czy ktoś z małopolski chciałby się podzielić namiarami na sprawdzonego dostawcę materiału siewnego? Jestem początkujący i nie chcę się naciąć. Będę wdzięczny za wszystkie polecenia! Quote
stachu7 Posted July 27, 2021 Report Posted July 27, 2021 W tych okolicach (zresztą nie tylko w tych) najlepsza jest Małopolska Hodowla Roślin . Znajdziesz ich w Krakowie. Ja odkąd zamawiam materiał siewny od nich, mam o wiele lepsze zbiory, więc różnica w jakości w porównaniu z innymi dostawcami jest kolosalna. W dodatku dostaniesz u nich wszystkie rośliny, jakie tylko chcesz - poplonowe, zboża, trawy. Jest tego masa, a wszystko super jakości. Gwarantuję, że Ci się sprawdzi. Quote
marek258 Posted August 25, 2021 Report Posted August 25, 2021 Zabierzcie się lepiej za obrabianie tych pól i dbanie o nie. Bo jak widzę co niekórzy wyprawiają to głowa mała. Mniej chemii na pole, a więcej myślenia. Żeby rzepak, pszenica czy kukurydza miały na czym rosnąć trzeba próchnicy, minerałów, a nie sypania wapnem i heja. Zamiast zbierania słomy i sprzedawania do ciepłowni to może lepiej ją pociąć, zalać czymś (ja akurat używam florahumusu) i przerzucić. Teraz tylko by pozbierać i jak najwięcej kasy na teraz wyciągnąć, a że potem się dwa razy więcej w nawozy wrzuca to już nikt nie patrzy. DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted August 26, 2021 Report Posted August 26, 2021 Masz rację Kolego! Gospodarstwo rodzinne to takie w którym nie tylko zysk się liczy. Liczą się także cele długoterminowe. Przecież to gospodarstwo będzie przekazane następcom i co będą mieli? Zero próchnicy? Już obecnie ponad 90% gleb ma niską (<2%) i bardzo niską (<1%) zawartość próchnicy. Mogę dodać, że gnojowica do biogazowni. Zresztą wśród dziesięciu najczęściej stosowanych substratów w biogazowniach to albo pasza (wywar na pierwszym miejscu), albo nawóz (gnojowica na drugim). Wywar do biogazowni, wysłodki do biogazowni, kukurydza do biogazowni, a paszę przecież możemy kupić w Ameryce. Zamiast koniczyny czy lucerny kukurydza do biogazowni, a białko za granicą się kupi.Inwestycja na nieużytkach wymaga raportu oddziaływania na środowisko. Na rolnych nie potrzeba żadnych raportów.Art. 4 ust. 2 2. ustawy z dnia 26 marca 1982r. o scalaniu i wymianie gruntów: "W przypadku prowadzenia scalania gruntów w związku z budową autostrady, koszty wykonania scalenia i wymiany gruntów oraz poscaleniowego zagospodarowania gruntów pokrywa Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad."Słyszał może ktoś że autostrada popsuła rozłóg gruntów rolnych i Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wystąpiła o scalenie oraz pokryła koszty tego scalenia?Prawo jest może nie najlepsze, ale raczej dobre, jednak stosowanie prawa korzystnego dla rolników jakoś się nie przyjęło. ...Pozdrawiam!P.s."...Postępujcie tak, aby nie ulegać pokusie zwiększania wydajności i zysku ze szkodą dla natury. Gdy człowiek zapomina o tej zasadzie, natura prędzej czy później zbuntuje się przeciw niemu..."Św. Jan Paweł II Quote
Recommended Posts