gosp123 Posted July 25, 2016 Report Posted July 25, 2016 Witam, mam pytanie może ktoś był w podobnej sytuacji mam nie duże pole na którym zrobił się ugór pole nie było uprawiane przez ok. 13 lat wyrosły na nim drzewka samosiejki i mam zamiar na jesieni je karczować... Jak je już wszystkie wykarczuje to mogę to pole całe spryskać randapem a jak to wszystko uschnie zorać i na drugi rok na wiosnę coś posiać ? Quote
Vademecum Posted July 25, 2016 Report Posted July 25, 2016 , nie , randap nie zadziała na starą trawe. Karczuj teraz, gryzarka jak małe pole, większe talerzówka a jak sie trawa opuści to na około 20 cm wysoką opryskaj randapem. W instrukcji stosowania randapu wyraźnie masz napisane , stosować na młode intensywnie rosnące chwasty. Dodam, że na stare zaschnięte zielsko, albo przejechane ciągnikiem randap nie działa Quote
gosp123 Posted July 26, 2016 Author Report Posted July 26, 2016 ok, to jak wytalerzuje całe pole jesienią to mogę na wiosnę posiać trawę łąkową ? Aha i prosiłbym o podpowiedź jaki rodzaj trawy najlepiej posiać dla wypasu krowy Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 A jaki jest tam rodzaj gleby, sprawdzałeś to? Bo taki nieużytek 13 letni też na pewno swoje zrobił, więc zbadałbym to pod tym kątem, poza tym im szybciej wykarczujesz drzewka tym oczywiście lepiej, co do Ranpadu to jest skuteczny ale nie na tą chwilę bo na "starą" trawę nie zadziała, tylko młode chwasty. Quote
Recommended Posts