Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mój kombajn claas dominator 38s zostawia częsć ziarna w kłóskach. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Bardzo proszę o szybką odpowiedź 

Posted

wcześniej nie wiem jak było bo mam tego claasa pierwszy sezon a mógłby mi ktoś powiedzieć jak ustawić w tym klasie te obroty? 

Posted
Przeważnie napęd jest z odrzutnika z za pomocą zębatek wymiennych i łańcucha , albo papa klinowy i wariator w starych claasach było takiej pokrętło dokręca po się i koła talerzowe się ściskaly i zwiększaly obr, najlepiej zrób zdjęcie to będzie łatwiej , ważna jest też szczelina między cepami a klepiskiem , a w jakim stanie w ogole jest zespół młucacy?
Posted

Zespół młócący jest w dobrym stanie. W tym claasie obroty zmienia się za pomocą 6 kół i poszczególne kombinacje tych na których zaczepiony jest pasek np 1 koło z 6 to są obroty najmniejsze a 4 z 3 to są oboroty największe tak wynika z najkejki( metalowej blaszki) która jest tam naklejona i problem jest w tym że ustawiłem na maxa obroty czyli 1500 i trochę może teraz lepiej młóci ale dalej trafia się ziarno w tzw "portkach" klepisko mam ustawione na 7 od dołu i w dalszym ciągu jest to samo już nie mam naprawdę pomysłów co z tym zrobić.

Posted
Do zboża wlot ma być12 mm a wylot 6 mm , jak tak ustawie to pszenżyto (najtrudniejsze do wymlucenia) idzie super , może za mokre zboże albo zbyt drobne , łan jest zachwaszczony, czasem się trafiają klosy z bardzo drobnym ziarnem ale to sporadycznie , ja mam obr 1250 i takimi kosze wszystkie zboża, poza motylkowatymi.
Posted
1500 to zadużo , zboże będzie rozbite i marnej jakości po przechowywaniu. W moim mf obroty to pomiędzy 900 a 1100 , przypuszczam, że młocarnia ma większą średnice. Ustaw klepisko tak jak robert mówi, później obtoty. Pogadaj z tym od kogo kupiłeś, albo jest dziura w klepisku.