Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nawozy dolistne to bardziej złożony problem. Nawozy te w stosowaniu przeważnie są droższe od konwencjonalnego nawożenia i raczej służą zwalczaniu chorób fizjologicznych niż nawożeniu. Bywają też sytuacje przy wysokim nawożeniu, że antagonizm jonów uniemożliwia pobieranie niektórych składników odżywczych. Wtedy dolistne dostarczenie tych składników jest konieczne. Mogą być też warunki pogodowe, np. niska temperatura powoduje że rośliny gorzej pobierają fosfor i trzeba go dostarczyć dolistnie. Nie przenoś Kolego doświadczeń innych na swoją ziemię bo to nie jest jednoznaczne,  że jak u sąsiada zadziałało pozytywnie to i u Ciebie tak będzie. Nawożenie to bardziej złożony problem. Podchodź ostrożnie abyś zysku nie zostawił w sklepie z cudownymi odżywkami i nie zmarnował części plonu jeżeli nie dasz ratunkowo jakichś składników gdy są konieczne. Plon to efekt uprawy i nawożenia gleby, pielęgnacji oraz dbałości aby to co Ty wnosisz do gleby i trafia tam bez Twojego udziału trafiło do rośliny w dobrej proporcji. O wysokości plonu oprócz zdolności plonotwórczych rośliny decyduje ten składnik którego zabraknie w roślinie, nie koniecznie w glebie.

Czy mógłbyś mi podać powód dlaczego chcesz stosować takie nawozy? To co przeczytałem na stronie którą wskazałeś mnie nie zachęciło do stosowania tego nawozu. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Myślełem nad nimi, ponieważ coś gleba w tym roku nie taka jak chciałem. No i własnie z sąsiadem rozmawiałem na ten temat i polecił mi nawozy dolistne jako uzupełnienie, żeby troche odratować. Poczytałem w internecie na ten temat i postanowiłem się dowiedzieć więcej zanim kupię. Dziekuję bardzo za odpowiedź

Posted

Myślełem nad nimi, ponieważ coś gleba w tym roku nie taka jak chciałem. No i własnie z sąsiadem rozmawiałem na ten temat i polecił mi nawozy dolistne jako uzupełnienie, żeby troche odratować. Poczytałem w internecie na ten temat i postanowiłem się dowiedzieć więcej zanim kupię. Dziekuję bardzo za odpowiedź

Jeżeli chciałeś podratować to oczywiście jak najbardziej tak, ale jedno małe ale. Leczenie chorób fizjologicznych roślin w ciemno jest kosztowne i często mało skuteczne. Najpierw ustal jaka choroba fizjologiczna wystąpiła, jaka jest przyczyna tej choroby, czego roślinie brakuje a może czego jest za dużo bo i taka może być przyczyna choroby fizjologicznej. Dopiero wtedy zastosuj odpowiedni nawóz. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 2 weeks later...
Posted

To może i ja dołączę się do dyskusji i poproszę o radę. Zastanawiam się nad zmianą nawozu do odkwaszania moich upraw (pszenica, jęczmień, rzepak). Do tej pory byłem przywiązany do jednego nawozu, ale zauważyłem, że ze zbożem jest ostatnio kiepsko. Wydaje mi, że gleba jest mocno zakwaszona. Ostatnio znajomy wspomniał, że słyszał o jakimś nowym nawozie Flormex. Ponoć świetnie odkwasza glebę i zwiększa ilość magnezu. Czy ktoś z was może już używał tego wapna i może coś o nim powiedzieć? 

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich forumowiczów! Odpowiadając na pytanie Adriana, ja bardzo polecam Flormex! U mnie dużo pomógł. Też miałem spore problemy z zakwaszoną glebą i po wapniowaniu jest ogromna poprawa. Ja uprawiam rzepak, też jestem dość świeży w temacie. O tym wapnie też dowiedziałem się od znajomego. Ciężko teraz z czymś nowym trafić, ale mi się udało i polecam.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Witam !!!

Ja stosuje nawozy dolistne z firmy Ekoflora i Intermag, mogę powiedzieć że są naprawdę skuteczne.

Przy suszy jaka panowała w tym roku w woj. zachodniopomorskim naprawdę te nawozy się sprawdziły. Polecam.

Staram się utrzymywać Ph gleby w granicach 7, aby makroelementy były dobrze pobierane a mikro daję dolistnie.

• 3 weeks later...
Posted

Od kilku sezonów stosujemy nawozy od Green Eco Poland. Mowa zarówno o nawozach organicznych, mineralnych jak i korygujące pH  aktywatory. Uważam, że jakościowo są bardzo dobrze i bez zastrzeżeń. Poza tym dobrze opisane zarówno pod względem składu jak i metod stosowania.  Zainteresowanych odsyłam na greenecopoland.pl/produkty/ - znajdziecie tam specyfikację poszczególnych nawozów. Poza tym na forach ogrodniczych jest dobrze opisane.

• 4 weeks later...
Posted

Geen eco poland rzeczywiście mają dobrej jakości produkty, zarówno jeżeli chodzi o nawozy jak i korygatory pH itd. Cenowo - hmm nie znam cen wszystkich nawozów na świecie, ale średnia krajowa dla dobrych nawozów. Zależy jeszcze jakie, bo inne sypie się pod uprawę truskawek a inne pod ogórki czy pomidory. Plon dobry, więc spokojnie polecam. Gleba pod trawnik musi też mieć odpowiednie PH. Mniej więcej takie jak skóra czyli 5,5 do 6,5. Jeżeli ten przedział jest przekroczony, to warto zastosować ten środek http://greenecopoland.pl/produkty/vyrer/który koryguje jego współczynnik.Jeżeli masz taką możliwość warto wysłać próbkę gleby do laboratorium, aby przebadali czego w niej brakuje i na tej podstawie uzupełnić braki. Pod powyższym linkiem w dziale z poradami, masz wpisy jakich i kiedy należy używać nawozów, aby uzyskać pożądany efekt.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Co myślicie o nawozie dolistnym firmy EKOPLON ?

Nie jest zły, ale są lepsze.

Poza tym trudno stwierdzić bez przebadania gleby czego w niej brakuje. No i pytanie co uprawiasz, bo różne rośliny potrzebują innego odżywiania. Dobre doświadczenia mam z nawozami od Generiks. Mam tutaj na myśli takie nawozy jak Miedź 50 WP czy Siarka 800. Ten pierwszy stosowany jest do zastosowania dolistnego.  Ten drugi uzupełnia braki tego pierwiastka w sadach, uprawach warzywnych itd. Na http://generiks.pl/?portfolio=nawozyznajdziesz ich portfolio.

• 3 months later...
Posted

Witam,

Koledzy czy stosowaliście na nawożenie przedsiewne sól potasową + fosforan amonu zamiast polifoski ?

Patrząc na skład to rozsianie soli i fosforanu jest o wiele korzystniejsze.

Minusem jest tylko fakt, że trzeba dwa razy jeździć.

Potas

- sól potasowa - 60%

- Polifoska 6     - 30%

Fosfor

- fosforan amonu - 52%

- Polifoska 6          - 37%

Azot

- fosforan amonu - 12%

- Polifoska 6          - 6%

Pozdrawiam

Posted

Polifoska to nic innego jak fosforan amonu zmieszany z solą potasową. Nie trzeba dwa razy jeździć tylko albo zmieszać samemu albo kupić już zmieszaną czyli Polifoskę. Stosowałem Polifoskę czyli stosowałem fosforan amonu + sól potasową.

Nie obraź się Kolego ale w tych porównaniach popełniłeś tzw. "błąd słupka ogrodzeniowego". Pozdrawiam!

Posted

Kolego! Absolutnie głupio nie napisałeś! Myślisz, wyciągasz wnioski i kalkulujesz. Najważniejsze że obserwujesz świat i chcesz go zmieniać! Pamiętaj Kolego że zawsze lepiej jest myśleć niż wiedzieć. Wiedzę można nabyć, a myślenia nie.

Twój pomysł jest jak najbardziej dobry bo pozwala zastosować nawożenie zgodne z potrzebami roślin. Zauważyłeś słusznie że Polifoska jest to taki nawóz dla nie zastanawiających się nad potrzebami nawozowymi lub tak jak to ma miejsce w moim przypadku wygodnickich. Warto pociągnąć ten temat. Pozdrawiam!

Posted

sól potasowa tzw 60tka bo są i inne to filar nawożenia potasem, a fosfor to fosforan amonu nazwa chandlowa polidap. kiedyś były superfosfaty pojedynczy i potrójny.

polifoska to wygodnictwo albo konieczność należy zwracać uwage bo jest ich sporo kombinacji i im więcej azotu tym mniej ekonomiczna obcja.

Posted

Może uściślijmy z tym superfosfatem. Fosforyty czyli mączka fosforytowa to chemicznie fosforan wapnia (Ca3(PO4)2), nie rozpuszczalny w wodzie więc nie dostępny dla roślin na glebach obojętnych, rozpuszczalny w kwasach. Jeżeli na fosforyt zadziałamy kwasem siarkowym otrzymamy diwodorofosforan wapnia czyli właśnie superfosfat i jako produkt uboczny gips:

Ca3(PO4)2 + 2H2SO4 → Ca(H2PO4)2 + 2CaSO4

Ta mieszanka diwodorofosforanu wapnia i gipsu to superfosfat pojedynczy.

Jeżeli na fosforyt zadziałamy kwasem fosforowym otrzymamy tylko diwodorofosforan wapnia, bez gipsu:

Ca3(PO4)2 + 4H3PO4 → 3Ca(H2PO4)2

Diwodorofosforan wapnia bez domieszki gipsu to superfosfat potrójny.

W glebach o dużej ilości wapnia superfosfat się uwstecznia:

Ca(H2PO4)2 + 2Ca(HCO3)2 = Ca3 (PO4)2 + 4H2O + 2CO2

W glebach o dużej ilości aktywnego żelaza i glinu też się uwstecznia, ale ktoś już o tym pisał.

Pozdrawiam!