simson54 Posted August 7, 2016 Report Posted August 7, 2016 tak jak w temacie brak apetytu u prosiąt oddzieliłem po 6 tygodniach maciora która je wychowywała pojechała na ubój bo była no niegrzeczna wariowała i dużo mi przydusiła co zrobić by prosiaki miały apetyt Quote
Vademecum Posted August 7, 2016 Report Posted August 7, 2016 to zależy jak to zrobiłeś, jak odsadziłeś. Czy nie jedzą po odsadzeniu ? czy były odsadzone jadły i przestały ? czy mają biegunke. czy zmieniłeś im miejsce, czy piją wode i jak . Temat rzeka. Quote
simson54 Posted August 7, 2016 Author Report Posted August 7, 2016 piją wodę nie mają biegunki daje im troche trawy tak na smak nie za dużo bo chycą biegune czasem jakiś liść no i pasza troche przegrzebią i no kopią w słomie .... Quote
simson54 Posted August 7, 2016 Author Report Posted August 7, 2016 myśle je odrobaczyć bo jeszcze tego nie robiłem może coś pomoże z maciorą jadły fajnie matka pojechała to już nie jest tak fajnie ...... Quote
Vademecum Posted August 7, 2016 Report Posted August 7, 2016 Zamało info, ile temu odsadzone , ile mają jeśli niedawno odsadzone to tylko najlepsza pasza . Odrobaczanie jaknajbardziej tylko jak to zrobisz jak nie jedzą ? Quote
simson54 Posted August 8, 2016 Author Report Posted August 8, 2016 no z tydzień temu odsadzone z 15 kg mają troszke może lepiej no właśnie samą pasze staram się dawać bez żadnej tam śruty może chycą jak chycą to będziemy kombinować dalej stopniowo Quote
simson54 Posted August 8, 2016 Author Report Posted August 8, 2016 z tym odsadzaniem to było tak no nie miałem miejsca za bardzo w oborze i panowie przyjechali po maciore one to widziały wszystko jak no próbowali ją wyprowadzić z zagrody gdyby była zagroda pusta jakaś to spoko zamykam i wszystko przy matce jadły troche paszy zjadły a teraz na przykład dziś dałem im samej paszy to widze trochę zjadły no ale dzień jest długi może zjedzą do końca .... nie wiem kurde ..... Quote
Vademecum Posted August 8, 2016 Report Posted August 8, 2016 To musisz to przeczekać bo cokolwiek jedzą. Zaglądaj do nich często budząc je i spokojnie przeganiając, wżuć jakieś elementy jak zabawki typu butelka pet , wiszący łańcuch nawet z oponką to je pobudzi do ruchu a ruch do jedzenia. Sama smaczna pasza, zielenina symbolicznie do zabawy.Zwróć uwage czy wszystkie jedzą, pierwsze dni po odsadzeniu są bardzo ważne i z prosiętami cza być nieważne czy od 1 maciory czy od 20 .... Quote
simson54 Posted August 8, 2016 Author Report Posted August 8, 2016 no zaglądam właśnie dziś pozbierałem kilka jabłek pokroiłem i rzuciłem zjadły pasze niby też rano stałem za drzwiami i jadły coś tam chytają powoli dziadek też tak miał jak trzymał świnie nieraz kupił prosiaki bo on kupował ja mam swoje maciory że mu jeść nie chciały ale no z czasem jak tyłek przegłodniał to same się chyciły i jadły bo musiały jeść Quote
simson54 Posted August 19, 2016 Author Report Posted August 19, 2016 problem rozwiązany była zepsuta pasza pierwszy raz takie coś widziałem od razu po otwarciu zapach paszy mi nie pasował a w środku bryły takie zlepione niby się rozwalały ale no prosiaki nie chciały jeść teraz dostają inny koncentrat i nie ma problemu Quote
Vademecum Posted August 19, 2016 Report Posted August 19, 2016 bierz zawsze do ręki i na węch, jak tobie śmierdzi to świniom bardziej. Zdarza sie , że wyjadają grubą frakcje a drobna zatechnie i dowidzenia. Quote
AntekPodlasie Posted September 16, 2016 Report Posted September 16, 2016 Jak prosiaki mają problem z apetytem to spróbuj dać im cos, co stymuluje pobieranie pasz. Ja korzystałem z tych preparatów, które oferuje SuperHodowca - kupiłem to dla drobiu i bylo lepiej. Sprawdz sobie - z tego co pamietam mają tez coś dla trzody chlewnej Quote
simson54 Posted September 18, 2016 Author Report Posted September 18, 2016 to było tak że worek z paszą który kupiłem był na palecie ale no od spodu ta paleta musiała jakąś wilgoć ciągnąć bo były zbite te worki zostało ich kilka zajeżdżam do domu patrze a tam no skała i w dodatku zapach nie ten co zawsze bo biorę tą paszę często to wiem teraz zmieniłem miejsce gdzie kupuje pasze bo po otwarciu jej i zobaczeniu co było w środku nie chcieli mi tego przyjąć z powrotem i oddać kasy ... Quote
Vademecum Posted September 18, 2016 Report Posted September 18, 2016 Cza było im pogrozić powietowym lekarzem weterynarii, jak źle przechowują mogą cofnąć pozwolenie na handel paszą Quote
simson54 Posted September 19, 2016 Author Report Posted September 19, 2016 może i masz racje kolego od niedawna ta hurtownia istnieje jest tam pasza nawozy opryski możesz kupić folie do balików sznurki do presy zboże kwalifikowane itd na opryskach to oni się tam raczej nie znają sąsiad kiedyś kupił niby na ziele miało być w ziemniakach a ziele dalej było ;P Quote
Recommended Posts