Rozbitek Posted August 10, 2016 Report Posted August 10, 2016 DzieńDobry wszystkim! Mam niecałe 5ha ziemi, na której chciałbym, aby rosło coś innego niż trawa, chyba że jakieś zwierzęta by ją jadły. Aktualnie oddałem ziemię w dzierżawę, jednak chciałbym się zająć tym skrawkiem osobiście. Tylko nie wiem co z nią zrobić, przez pewien czas myślałem nad konopiami przemysłowymi, ale nie wiem na ile to opłacalne. Czytałem też, że na tytoniu można zarobić, ale jest to trudna roślina. Może chmiel? Bądź jakieś zioła? Wątpię, aby z takiej powierzchni można byłoby wyżyć, jednak jestem przekonany, że można byłoby ją dobrze spożytkować. Proponujecie coś drodzy użytkownicy forum? Z tego co się orientuję to ziemia ma klasę piątą. Quote
Vademecum Posted August 10, 2016 Report Posted August 10, 2016 jakbyś miał dwójke bonitacyjną to mógłbyś zaszaleć na wymienionych roślinach, choć to itak utopia. Na piątce to se możesz posiać owies, żyto, trawe, motylkowate i niewszystkie. Quote
henryk Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 konopie indyjskie jest oplacalne.....-pozdrawiam Tofik 1 Quote
Robert ;-) Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 A potem dwadzieścia lat wczasów, na koszt państwa;-) Tofik and henryk 2 Quote
Magro Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Właśnie tak a propos konopii to niedawno czytałam fajny tekst o ich uprawie - krótko, zwięźle i na temat wszystko masz opisane tutaj. Z tego co piszą, konopie nie mają jakichś wielkich wymagań, więc może akurat się sprawdzą Quote
Vademecum Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Tylko pewnie chodzi ci o włókniste konopie a nie indyjskie. Quote
copacabana Posted September 4, 2016 Report Posted September 4, 2016 Zioła są opłacalne na słabej klasie ziemi, ale musisz nawiązać kontakt z firmą odbierającą. Quote
Dobromil Posted September 4, 2016 Report Posted September 4, 2016 Owies ,łubin , żyto , seradela Dosyć łatwe w uprawie i zysk też jakiś będzie Quote
Recommended Posts