Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wielkie dzięki RAFAELLO3, że ktoś ma pojęcie o znaczeniu pszczółek w przyrodzie i dla rolnictwa lecz mieszkam gdzie rzepaku jest dużo - ale, ale możesz pamiętać o mnie na spotkaniach z  kolegami  - interesują mnie plantacje - gryki, słonecznika, facelii, może w twojej okolicy są duże skupiska akacji, malin, borówki - mam mobilnych 50 rodzin pszczelich.

POZDRAWIAM

• 3 weeks later...
Posted

Ostatnio byłem z teściem u rolnika. Teść kupował nasiona, ja przy okazji spytałem czy będzie miał rzepak i czy będzie można ule przywieźć. Zaczął się wykręcać, że on pszczół nie chce bo robi opryski i wie pan jak jest.

Posted

Ten rok był wyjątkowo okropny dużo rolników pryskało na kwiat o godz. 14 a nawet o 12 po mojej interwencji nawet nie myśleli aby z pola zjechać mam filmiki ponagrywane dzięki Bogu nic się nie stało - też pochodzę z gospodarstwa wiem ile pracy trzeba włożyć w pole - ale oni wszyscy myślą tylko o sobie i nie przyjmują do wiadomości, że pszczoły i inne owady zapylają 100 najważniejszych roślin dla człowieka oni chcą aby pszczoły kasę na podwórko nosiły a nie po polu latały!!!!!  

Posted

Północno zachodnia małopolska, rok temu miałem szacowane straty w związku z gradem i jeden gość był zachwycony tą nawłocią.

Ile? 2 lata temu to było z 50 ha a w tym roku co niektóry wykosił także jest mniej, ale mimo wszystko w kilku gminach znalazłby całe wsie gdzie mało kto uprawia ziemie. W moich okolicach nie stosuje sie insektycydów, może jedynie działkowcy ale tu niemam wiedzy

Posted

Północno zachodnia małopolska, rok temu miałem szacowane straty w związku z gradem i jeden gość był zachwycony tą nawłocią.

Ile? 2 lata temu to było z 50 ha a w tym roku co niektóry wykosił także jest mniej, ale mimo wszystko w kilku gminach znalazłby całe wsie gdzie mało kto uprawia ziemie. W moich okolicach nie stosuje sie insektycydów, może jedynie działkowcy ale tu niemam wiedzy

no to mnie przekonałeś zobaczymy co przyniesie nowy rok pszczółki przygotowuję do zimy jak będzie zobaczymy - musimy nawiązać kontakt w inny sposób