gucio1977 Posted August 11, 2016 Report Posted August 11, 2016 Witam może ktoś potrzebuje pomocy pszczółek przy zapylaniu roślin - gryka, słonecznik, malina i inne - moje podopieczne zatroszczą się twoimi uprawami Quote
rafaello3 Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 Kolego na pewno ktoś blisko ciebie będzie chętny .Ja w kolejnym roku chętnie przyjmę kilka uli na plantacji rzepaku .Sąsiad przez granicę też będzie miał rzepak ok 100 ha . Quote
gucio1977 Posted August 19, 2016 Author Report Posted August 19, 2016 Wielkie dzięki RAFAELLO3, że ktoś ma pojęcie o znaczeniu pszczółek w przyrodzie i dla rolnictwa lecz mieszkam gdzie rzepaku jest dużo - ale, ale możesz pamiętać o mnie na spotkaniach z kolegami - interesują mnie plantacje - gryki, słonecznika, facelii, może w twojej okolicy są duże skupiska akacji, malin, borówki - mam mobilnych 50 rodzin pszczelich. POZDRAWIAM Quote
copacabana Posted September 4, 2016 Report Posted September 4, 2016 Ostatnio byłem z teściem u rolnika. Teść kupował nasiona, ja przy okazji spytałem czy będzie miał rzepak i czy będzie można ule przywieźć. Zaczął się wykręcać, że on pszczół nie chce bo robi opryski i wie pan jak jest. Quote
Vademecum Posted September 4, 2016 Report Posted September 4, 2016 przecież i tak nie wolno pryskać jak kwitnie podczas oblotu pszczół.. Quote
gucio1977 Posted September 8, 2016 Author Report Posted September 8, 2016 Ten rok był wyjątkowo okropny dużo rolników pryskało na kwiat o godz. 14 a nawet o 12 po mojej interwencji nawet nie myśleli aby z pola zjechać mam filmiki ponagrywane dzięki Bogu nic się nie stało - też pochodzę z gospodarstwa wiem ile pracy trzeba włożyć w pole - ale oni wszyscy myślą tylko o sobie i nie przyjmują do wiadomości, że pszczoły i inne owady zapylają 100 najważniejszych roślin dla człowieka oni chcą aby pszczoły kasę na podwórko nosiły a nie po polu latały!!!!! Quote
Vademecum Posted September 8, 2016 Report Posted September 8, 2016 koło mnie jest masa odłogów i nawłoci kwitnącej. Quote
kolejarz Posted September 9, 2016 Report Posted September 9, 2016 Niektórzy nie wpuszczają na rzepaki uli z pszczołami ze względu na opryski. Natomiast wolą szkody wyrządzone przez zwierzynę bo wtedy mają większy plon. Quote
gucio1977 Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 koło mnie jest masa odłogów i nawłoci kwitnącej.to jest dobra wiadomość - ile jest tych odłogów i gdzie, tej nawłoci jest dużo Quote
Vademecum Posted September 11, 2016 Report Posted September 11, 2016 Północno zachodnia małopolska, rok temu miałem szacowane straty w związku z gradem i jeden gość był zachwycony tą nawłocią.Ile? 2 lata temu to było z 50 ha a w tym roku co niektóry wykosił także jest mniej, ale mimo wszystko w kilku gminach znalazłby całe wsie gdzie mało kto uprawia ziemie. W moich okolicach nie stosuje sie insektycydów, może jedynie działkowcy ale tu niemam wiedzy Quote
gucio1977 Posted September 11, 2016 Author Report Posted September 11, 2016 Północno zachodnia małopolska, rok temu miałem szacowane straty w związku z gradem i jeden gość był zachwycony tą nawłocią.Ile? 2 lata temu to było z 50 ha a w tym roku co niektóry wykosił także jest mniej, ale mimo wszystko w kilku gminach znalazłby całe wsie gdzie mało kto uprawia ziemie. W moich okolicach nie stosuje sie insektycydów, może jedynie działkowcy ale tu niemam wiedzyno to mnie przekonałeś zobaczymy co przyniesie nowy rok pszczółki przygotowuję do zimy jak będzie zobaczymy - musimy nawiązać kontakt w inny sposób Quote
Recommended Posts