Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Chciałbym zaczerpnąć waszej porady, odnośnie okrycia słomy. Do tej pory stosowałem jak większość rolników plandekę, folie itp. ogólnie mówiąc to co było pod ręką. Może jestem trochę nie na czasie, ale dopiero teraz wyczytałem coś o włókninie fliz. Jaka jest różnica jeśli chodzi o jakoś słomy po przykryciu tą włókniną, a plandeką ? Używał ktoś  w ogóle tą włókninę ?

Posted

a po co okrywać słomę , nawet jak popada to parę centymetrów przemięknie, a dalej jest sucha. Jak słoneczko poświeci to osuszy słomę, a jak się czym nakryje to woda już nie odparuje

Posted
Tak ale bele trzeba by trzymać pojedynczo , w stercie np 3-2-1 zaciekaja i gnija te pod spodem , ja niby dopiero drugi rok trzymam na dworze ale pod folią, jest jak prosto z pola, tylko te od spodu przy ziemi trochę truchleja . myślę że każde przykrycie lepsze niż nic trzeba dobrać cenowo co się bardziej opłaca
Posted

Dokładnie Robert dobrze mówi .Trzeba słomę przykrywać ,bo taka zapadana jest do kitu .Przez cały rok sporo odpadnie ,a jak wiadomo wszystko drogo kosztuje .Ja swoją słomę przykrywam folią z rękawów do kiszenia oczywiście już po kiszonce .Taka folia spokojnie wytrzyma 5 lat .

Posted

Jeżeli chodzi o przykrywanie słomy już drugi rok okrywam ją właśnie tą włókniną fliz. Wcześniej podobnie jak każdy stosowałem folię, ale teraz widzę znaczną różnicę.  Przynajmniej ta słoma ma powietrze, a nie kisi się pod folią no i jest później lepszej jakości.

• 1 year later...
Posted

Jeżeli chodzi o przykrywanie słomy już drugi rok okrywam ją właśnie tą włókniną fliz. Wcześniej podobnie jak każdy stosowałem folię, ale teraz widzę znaczną różnicę.  Przynajmniej ta słoma ma powietrze, a nie kisi się pod folią no i jest później lepszej jakości.

Potwierdzam fliz to najlepsza tkanina do okrywania słomy, siana. Chroni przez negatywnymi warunkami atmosferycznymi, jak deszcz, wiatr, a jednocześnie nie hamuje przepływu powierza. Kupiłem w sklepie internetowym.