xRobciek Posted August 11, 2016 Report Posted August 11, 2016 Witam. Zasiałem łubin na wiosnę jak zaczął kwitnąć to go zaorałem. Na polu w tym momencie jest zielono ( zarosło przez chwasty). Co mam dalej robić ? Chcę zasiać pszenżyto. Czy mam to jeszcze raz zaorać lub spryskać ROUNDUP (randapem) i później zaorać ? Proszę o pomoc i szybki odzew ) Quote
DuzyGrzegorz Posted August 11, 2016 Report Posted August 11, 2016 A mógłbyś Kolego napisać trochę więcej? Jakiego kompleksu gleba, jak głęboko przyorałeś, co tam rosło w zeszłym roku, jakie gatunki chwastów występują i jakie dominują, w jakiej kulturze jest gleba, jaka jest jej głębokość, Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted August 11, 2016 Report Posted August 11, 2016 cza było robić uprawki przeciw chwastom, albo jeszcze raz posiać np. gorczyce. Roundup można zastosować, ale są kryteria które cza spełnić by ten zabieg wyszedł. Poczytaj etykiete na roundap-ie jeśli chwasty kwitną to jest późno, jeśli są to chwasty jednoroczne to uprawa wystarczy, nie cza chemi.Jeśli masz bardzo dużo perzu to przed siewem zboża warto zastosować roundup. Quote
prometeusz Posted January 4, 2019 Report Posted January 4, 2019 Czy miał ktoś łubin Rumba? Zastanawiam się czy wziąć go na wiosnę ale nie ma prawie wcale info o tak odmianie. Quote
rafaello3 Posted January 4, 2019 Report Posted January 4, 2019 Ja miałem Tango łubin i bardzo fajny nie sypał się .Plon też bardzo dobry . Quote
Recommended Posts