bobek22 Posted August 13, 2016 Report Posted August 13, 2016 mam pytanie czym dezynfekować klatki królicze ,znajomy polecił domestos z wodą Quote
kunek Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 lepiej kupić preparat do tego przeznaczony, żeby od eksperymentów króliki nie padły, jest taki środek do suchej dezynfekcji dezosan i radziłbym tego typu środkami dezynfekować Quote
czesiek888 Posted October 24, 2016 Report Posted October 24, 2016 ja klatki dezynfekuje roztworem virkonu 1%, ale bez obecności królików oczywiście. Zostawiam spryskane klatki gdzies na ok 2 godziny a potem spłukuje czysta woda DuzyGrzegorz 1 Quote
crazy333 Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 Przy klatkach dezynfekujecie tez poidełka i karmidła czy tylko je myjecie w gorącej wodzie? Quote
Najmita Posted November 20, 2016 Report Posted November 20, 2016 Heh pamietam jak kiedyś dziadek robił to tylko WRZĄTKIEM teraz Domestosy i inne które tak naprawdę są bezpieczne ?. Quote
crazy333 Posted January 13, 2017 Report Posted January 13, 2017 Absolutnie odpadaja wszelkie domestosy i inne tego typu rzeczy! Są to środki żrące! DO dezynfekcji ja kupuje taki tradycyjny środek VIrkon S w saszetkach, sporządzam roztwór. Poidła i karmidła myje a klatki spryskuje Quote
Vademecum Posted January 13, 2017 Report Posted January 13, 2017 kiedyś to była soda kaustyczna , formalina, nadmanganian potasu, nikt nie przejmował się, że żrące tylko cza było wielokrotnie płukać. Możesz wszystkim robić dezynfekcje byle pożądnie zmyć środek żrący. DuzyGrzegorz 1 Quote
gk21 Posted January 13, 2017 Report Posted January 13, 2017 do dezynfekcji najlepszy będzie Virkon , można go też używać do mat dezynfekcyjnych Quote
Vademecum Posted January 13, 2017 Report Posted January 13, 2017 virkon, virkon, tylko ile on kosztuje, stosowanie i termin przydatności, stosowałem i o d.... rozbić. Nie twierdze, że zły, ale wapno czy soda kaustyczna są tanie, skuteczne i praktycznie zawsze gotowe do użytku i nie przeterminowują się... Quote
maryjanekmaryjanek Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 A w jaki sposob dezynfekuje się klatkę tą sodą, czy wapnem?Trzeba to rozrobic w jakiejś cieczy i spryskać, czy wapnem wystarczy posypac?No i czy po tej dezynfekcji klatki trzeba umyć?Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 Czy jednym czy drugim robisz roztwór w wodzie i myjesz albo moczysz . Zawsze trzeba wielokrotnie płakać. Quote
rolniczka_585 Posted September 5, 2017 Report Posted September 5, 2017 Tak czytam ten wątek i się zastanawiam, czy w dobie tak dobrych, łatwo dostępnych środków do dezynfekcji warto narażać życie królików stosując domestos? My kupujemy specjany preparat do dezynfekcji w małych saszetkach, bo po co ma się przeterminować. Quote
sandzia111 Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 Tym bardziej ze srodek w saszetce kosztuje parenascie zlotych, nie jest szkodliwy dla czlowieka ani dla zwierząt. Niby fajnie wapno - o wiele tańszy środek, ale worek wapna kupic w najmniejszym opakowaniu 20-25 kg, na co komu taki worek jak ktoś hoduje kilka królików i ma 3-4 klatki? Więc niekoniecznie dla niektórych jest to też takie dobre rozwiązanie... Trzeba spojrzeć z drugiej strony Quote
Vademecum Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 worki z wapnem są po 30 kg reszte można użyć do podniesienia odczynu ph w chodźby ogródku. z drugiej strony wapno jest dobre posypać w mokre miejsca, osuszy a jak więcej wody to nie wylęgną się muchy. wapno to najstarszy środek do walki z robalami. nawet zakopując padline dobrze jest sypnąć wapnem . Quote
sandzia111 Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 To racja, niektórzy do klatek w mieszkaniach w bloku np. papugi czy króliki nie zakupią przecież 30 kilogramowego worka wapna... Quote
Mariusz355 Posted September 27, 2017 Report Posted September 27, 2017 Ja dwa razy do roku na wiosne i jesienia dezynfekuje klatki profilaktycznie zwykłą sodą do prania ok 50 g na litr wrzątku wody, a koszty są minimalne. Nic się raczej nie dzieje odpukać. Quote
natalia73 Posted September 28, 2017 Report Posted September 28, 2017 Ja tam wolę nie ryzykować. Kupuję virkon w małych saszetkach, kilka zł a mam pewność że będzie wszystko dobrze. Domestosem sama polałam sobie kiedyś minimalnie rękę przez przypadek to miałam bardzo silną reakację alergiczną, a co dopiero taki mały królik. Quote
gienek71 Posted April 15, 2020 Report Posted April 15, 2020 Sporo jest środków dezynfekcyjnych, nie trzeba ich samemu robić. Na fermo jest spory wybór takich preparatów, warto zobaczyć, co mają w składzie. Quote
Remi Posted May 27, 2020 Report Posted May 27, 2020 Z Lubisana są takie preparaty, ja zamawiam zawsze na Allegro, ale na innych stronach też to znajdziesz. Quote
Damian1986 Posted July 22, 2020 Report Posted July 22, 2020 Z tego co słyszałem, to Virkon jest w porządku - eliminuje bakterie, wirusy i grzyby. Nie warto eksperymentować ze środkami, które nie są przeznaczone typowo dla hodowców zwierząt, bo może się to źle skończyć. Quote
Recommended Posts