Jump to content

Recommended Posts

Posted

lepiej kupić preparat do tego przeznaczony, żeby od eksperymentów króliki nie padły, jest taki środek do suchej dezynfekcji dezosan i radziłbym tego typu środkami dezynfekować

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Absolutnie odpadaja wszelkie domestosy i inne tego typu rzeczy! Są to środki żrące! 

DO dezynfekcji ja kupuje taki tradycyjny środek VIrkon S w saszetkach, sporządzam roztwór. Poidła i karmidła myje a klatki spryskuje

Posted
virkon, virkon, tylko ile on kosztuje, stosowanie i termin przydatności, stosowałem i o d.... rozbić. Nie twierdze, że zły, ale wapno czy soda kaustyczna są tanie, skuteczne i praktycznie zawsze gotowe do użytku i nie przeterminowują się...
  • 7 months later...
Posted

Tak czytam ten wątek i się zastanawiam, czy w dobie tak dobrych, łatwo dostępnych środków do dezynfekcji warto narażać życie królików stosując domestos? My kupujemy specjany preparat do dezynfekcji w małych saszetkach, bo po co ma się przeterminować.  

Posted

Tym bardziej ze srodek w saszetce kosztuje parenascie zlotych, nie jest szkodliwy dla czlowieka ani dla zwierząt. 

Niby fajnie wapno - o wiele tańszy środek, ale worek wapna kupic w najmniejszym opakowaniu 20-25 kg, na co komu taki worek jak ktoś hoduje kilka królików i ma 3-4 klatki? 

Więc niekoniecznie dla niektórych jest to też takie dobre rozwiązanie... Trzeba spojrzeć z drugiej strony

Posted
worki z wapnem są po 30 kg :) reszte można użyć do podniesienia odczynu ph w chodźby ogródku. z drugiej strony wapno jest dobre posypać w mokre miejsca, osuszy a jak więcej wody to nie wylęgną się muchy. wapno to najstarszy środek do walki z robalami. nawet zakopując padline dobrze jest sypnąć wapnem .
  • 3 weeks later...
Posted

Ja tam wolę nie ryzykować. Kupuję virkon w małych saszetkach, kilka zł a mam pewność że będzie wszystko dobrze. Domestosem sama polałam sobie kiedyś minimalnie rękę przez przypadek to miałam bardzo silną reakację alergiczną, a co dopiero taki mały królik. 

• 2 years later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Z tego co słyszałem, to Virkon jest w porządku - eliminuje bakterie, wirusy i grzyby. Nie warto eksperymentować ze środkami, które nie są przeznaczone typowo dla hodowców zwierząt, bo może się to źle skończyć.