Jump to content

Recommended Posts

Posted

WITAM przymierzam się do wymiany pasa młocarni bo mam już nie za tęgi a mam jeszcze parę ha do skoszenia  jaki byście mi polecili ??? co myślicie o Sanok czerwony ząbkowany czy lepiej  pełny ?? powiem szczerze ze jeszcze nie zakładałem tego ząbkowanego i chce poznać wasze opinie ...

Posted
Ja zakładając pas jezdny z pełnego zamienilem na pas z zabkami? myślę że ma lepsze chłodzenie i ładniej chodzi na mniejszym kole( lepiej sie układa) u mnie napędza skrzynie poprzez wariator to ciepły czasem , ale myślę z mniej sie grzeje jak ten stary
Posted

Pas zębaty mniej się nagrzewa ale wymaga bardzo precyzyjnego prowadzenia. Jeżeli przekładnia ma swoje lata to jego trwałość może być znacznie krótsza niż gładkiego. Pas taki ma znacznie mniejszą wysokość i wszelkie nierówności kół wariatora lub ich luz będzie prowadził do szybkiego przedwczesnego zniszczenia. Pas zielony jest najbardziej elastyczny i najbardziej tłumi drgania nie przenosząc ich na inne elementy maszyny. Czerwony jest najmniej rozciągliwy i drgania, np. z źle wyważonego bębna, są przenoszone dalej na maszynę i jej łożyska. Ja decyzję o wyborze pasa podjął na podstawie stanu bębna młocarni i stanu kół na których ma pracować. Pozdrawiam Forumowiczów!