bizonsuperzo56 Posted August 13, 2016 Report Posted August 13, 2016 WITAM przymierzam się do wymiany pasa młocarni bo mam już nie za tęgi a mam jeszcze parę ha do skoszenia jaki byście mi polecili ??? co myślicie o Sanok czerwony ząbkowany czy lepiej pełny ?? powiem szczerze ze jeszcze nie zakładałem tego ząbkowanego i chce poznać wasze opinie ... Quote
Vademecum Posted August 13, 2016 Report Posted August 13, 2016 zmień kombajn przy okazji, nie będziesz miał takich dylematów. Quote
Robert ;-) Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 Ja zakładając pas jezdny z pełnego zamienilem na pas z zabkami? myślę że ma lepsze chłodzenie i ładniej chodzi na mniejszym kole( lepiej sie układa) u mnie napędza skrzynie poprzez wariator to ciepły czasem , ale myślę z mniej sie grzeje jak ten stary Quote
DuzyGrzegorz Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 Pas zębaty mniej się nagrzewa ale wymaga bardzo precyzyjnego prowadzenia. Jeżeli przekładnia ma swoje lata to jego trwałość może być znacznie krótsza niż gładkiego. Pas taki ma znacznie mniejszą wysokość i wszelkie nierówności kół wariatora lub ich luz będzie prowadził do szybkiego przedwczesnego zniszczenia. Pas zielony jest najbardziej elastyczny i najbardziej tłumi drgania nie przenosząc ich na inne elementy maszyny. Czerwony jest najmniej rozciągliwy i drgania, np. z źle wyważonego bębna, są przenoszone dalej na maszynę i jej łożyska. Ja decyzję o wyborze pasa podjął na podstawie stanu bębna młocarni i stanu kół na których ma pracować. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
bizonsuperzo56 Posted August 15, 2016 Author Report Posted August 15, 2016 pytam was porostu bo słyszałem ze ten ząbkowany ma lepsza przyczepność a czy to prawda to nie wiem bo zawsze zakładałem te standardowe ...i doradzam się was ... Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.