marcink90 Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 Cześć, tak się zastanawiamy z wujem nad zakupem mocniejszego ciągnika, w kółku parę razy jeździłem naszą popularną 16-tką Ursusa, wiem że tych wersji było parę tam 1614 1634 itd. I wujo znalazł w dobrej cenie od firmy Ursusa 1674, i moje pytanie brzmi czy to jest właśnie ta popularna niezawodna 16tka tylko że z nowszą maską lepszą kabiną cichą z klimą i radiem? Bo tam chłopy tak mówią że to silnik i skrzynia jest wciąż ta sama (tam pare modyfikacji) tylko Ursus dał inną maskę i komfort kabine czy to tak jest? Bo jak tak to nam by to odpowiadało bo kupić nowy skomplikowany traktor to tak nie bardzo, z kolei te starsze 16-stki są nie wygodne, a ten właśnie jest tą 16-stką tylko właśnie wygodny, kapujecie o co mi chodzi? Moc siła i prostota ciągnika ale jednak w kabince komfort by był. Daje wam zdjęcie tak na skojarzenie, oczywiście to znalezione z google grafika tak dla przykładu tylko Quote
izydor6280 Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 daruj sobie ciężkiego ursusa, mało biegów, słaba hydraulika, jakość wykonania samego ciągnika jak i dzisiejszych części tragedia Quote
DuzyGrzegorz Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 To niezły ciągnik. Silnik Perkins z chłodnicą doładowywanego powietrza i CR zapewnia niskie zużycie paliwa również przy maksymalnych obrotach. Bardzo dobry i mocny podnośnik z EHR o udźwigu 7000 kg jest dopasowany do mocy. Duża liczba przełożeń zsynchronizowanych skrzyni biegów pozwala dobrze dobrać prędkość. Może być jednak problem z niektórymi częściami. Zwróć uwagę na kategorię TUZ. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 ja użytkuje od 16 lat 1614 i co ? mocy jest nadto ale nieda sie jej wykorzystać. Trzeba tym nauczyć sie pracować i wiedzieć co i ile można bo w przeciwnym razie same kłopoty, Nawet samo sprzęgło słabe i potrafi uprzykrzyć życie . 1674 nie znam. DuzyGrzegorz and Robert ;-) 2 Quote
DuzyGrzegorz Posted August 14, 2016 Report Posted August 14, 2016 Zaimponowałeś mi Kolego! Dodam że każdym sprzętem trzeba "nauczyć się pracować i wiedzieć co i ile można bo w przeciwnym razie same kłopoty".1674 był produkowany krótko, chyba od 2010 roku po zakończeniu produkcji 1634. To inny ciągnik niż 1614. Pozdrawiam Forumowiczów! Robert ;-) 1 Quote
marcink90 Posted August 15, 2016 Author Report Posted August 15, 2016 Znaczy tak powiem jak u mnie to było, była 16-stka mocny traktor wszystko dostępne łatwo naprawić, pamiętam kiedyś jak gościu przetargał nią cały rozrzutnik z obornikiem przez rzekę, fakt że ta rzeka to bardziej taki rów no ale zawsze a rorzutnik nie taki standardowy jak to każdy ma we wsi tylko wielkie takie bydle bo to nowe kupili. No ale do czego zmierzamn jest tam jeszcze Class moc zbliżona ze 140 coś koni i powiem wam że nowe to to ale nie czuć pod nim takiej agresji jak pod 16stką. My to chcieliśmy Ursusa bo wiecie części łatwo dostać, mocne bydle i jakoś rzadko się psuję a przecież w kółku to każdy łapie i wiecie jak jeździ. No a ten 1674 wydawał nam się idealny bo myśleliśmy że to poprostu wzięty silnik i cały korpus i na nim osadzona ta nowa kabina inna maska i wiecie taki bardziej komfort Quote
Recommended Posts