Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.  W moim Ursusie C-4011 mam z tyłu opony Barum 16,9/14-28. W jednej z nich muszę wymienić dętkę. Jeżeli nie znajdę takiej o takich samych parametrach w moim mieście to czy może być dętka o rozmiarze 14.9/28 ? 

Posted

Rozmiar tej opony to 16,9/83-28. Dętka jest elastyczna i może być stosowana w określonym na niej zakresie rozmiarów opon. Ta opona jest o 50 mm szersza od standardowej 14,9-28 i o ok 40 mm wyższa.  Zatem to prawie 15 cm na obwodzie (zakładam że felga 14,9).  W tym przypadku (felga 14,9-28) dętka musi akceptować rozmiar opon nie mniej i nie więcej niż 16-28 (16/12,8-28). Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Wystarczy 16-28. Zwróć uwagę że felga jest o szerokości 14,9.  To nieco zmniejsza "balon" opony i co za tym idzie i rozmiar dętki. Też uważam że rozciągnięcie o prawie 15 cm może się odbić na zwiększonej awaryjności. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Ogólnie jakiejś awaryjności większej upychając małą nową dętkę do większego koła nie będzie ale ucieka szybciej powietrze. Detka ma jakąś przepuszczalność powietrza im ja bardziej naciągasz jest większa. Załóż to co ma być 16,6 są dostępne.

Posted

Wystarczy 16-28. Zwróć uwagę że felga jest o szerokości 14,9.  To nieco zmniejsza "balon" opony i co za tym idzie i rozmiar dętki. Też uważam że rozciągnięcie o prawie 15 cm może się odbić na zwiększonej awaryjności. Pozdrawiam Forumowiczów!

obręcz to jest szerokości 13 cali, jeśli już mamy być tak dokładni

Posted

Nie wiem ile cali ma obręcz gdyż pisałem o feldze. Szerokość jest mierzona w najszerszym miejscu opony, a szerokość felgi oznacza nie szerokość osadczą lecz szerokość opony do której jest dostosowana. Szerokość osadcza nie jest zazwyczaj ujawniana na feldze. Jeśli już mamy być tacy dokładni. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

jaka jest różnica między szerokością obręczy a felgi, bo dla mnie felga to obręcz plus gwiazda w tym przypadku

nawet w katalogu znajdziesz że szerokość to 13x28 cali

pewnie starsi użytkownicy pamiętają że stare stomilki na 4011 czy jeszcze 355 były oznaczone 14.9-13/28

Posted

jaka jest różnica między szerokością obręczy a felgi, bo dla mnie felga to obręcz plus gwiazda w tym przypadku

nawet w katalogu znajdziesz że szerokość to 13x28 cali

pewnie starsi użytkownicy pamiętają że stare stomilki na 4011 czy jeszcze 355 były oznaczone 14.9-13/28

Te 13 cali na oponie to wysokość opony. Teraz wysokość oznacza się inaczej.

Jeżeli tak z tą obręczą to ok. Dla mnie obręcz jest wtedy gdy coś obejmuje i utrzymuje, np. obręcz beczki, ale już jasne.

W moim ciągniku felga tylna ma wybite "12Wx32". "12" to szerokość osadcza w calach, "W" to profil osadczy, a "32" to średnica. Nie znam takich oznaczeń felg jak podałeś. Może jest to wyjaśnione w tym katalogu.

Szerokość osadcza opony zazwyczaj mieści się w granicach 90+-10% szerokości opony. Wydaje mi się, że opona osadzona na feldze o szerokości osadczej równej lub bliskiej jej szerokości jest mniej narażona na uszkodzenia boczne. Pozdrawiam Forumowiczów!