kolejarz Posted August 22, 2016 Report Posted August 22, 2016 Witam, co powiecie na tucz świń rasy duńskiej? Pomieszczenie bym przygotował w stodole 750m2 na 800sztuk. Warchlaki w cenie 260 zł za sztukę oraz pasza na kredyt. Sąsiad mówi o 100 zł zysku na tuczniku? Quote
Vademecum Posted August 22, 2016 Report Posted August 22, 2016 a jak ci połowa zdechnie ? słyszałem że to są praktyki firm które przejmują gospodarstwa za nie dotrzymanie umowy. Na końcową partie tuczu dadzą ci taką pasze , że nie będzie przyrostów i padniesz. Quote
Vademecum Posted August 22, 2016 Report Posted August 22, 2016 Norma jest 1 m kwadratowy na tucznika, a w stodole to licz 2 metry na tucznika bo na tym sie wyłożysz Quote
Robert ;-) Posted August 22, 2016 Report Posted August 22, 2016 U nas pomur jest już w Sokołowie podlaskim jakieś 70 km ode mnie:-( na skupie mówią że następnego już nie będzie, to ludzie wyprzedaja jak mogą świnie, a propo umów z firmami, unas załatwili tak rolnika na bykach , dali byczki na odchowanie rozliczenie miało być po wywiezieniu do uboju, a pod zastaw bylo 10 ha ziemi,a po odbiorze rolnik dostal pismo z rzezni że mięso było jakieś zakarzone , rolnik nic nie dostał a ma 300 tys długu , poszedł do pracy żeby długi pospłacać. . Ot taki interes życia Quote
kolejarz Posted August 22, 2016 Author Report Posted August 22, 2016 No nie koledzy, kredyt konsumencki na paszę i warchlaki za 5% na rok z wydłużeniem o 4m-c to nie jest pod żaden zastaw. Dodatki paszowe zakupione na własną rękę plus zboże własne i nabyte, zbadane na zawartość białka i lizyny. Tylko sypać w karmniki i patrzeć jak rosną pod nadzorem lek. wet. Quote
komarwojnicz10 Posted August 23, 2016 Report Posted August 23, 2016 Więc płyń orle młody na ocean(...),dodam tyle,że jakby stówka była z tego to nie jeden by się pochapał.A prosięta ,też z zakupu?.Świat do odważnych należy. Quote
Vademecum Posted August 23, 2016 Report Posted August 23, 2016 ale odwaga i głupota cieńką granice ma. Quote
kolejarz Posted August 23, 2016 Author Report Posted August 23, 2016 A to dopiero koledzy dali mi do myślenia, że niby nic z tego nie wyjdzie na dobre? Przecież są hodowcy którzy tym sposobem odnoszą sukcesy i rozwijają swoje gospodarstwa na nowoczesne.Może zna ktoś przypadek niepowodzenia, ale myślę, że to tylko przypuszczenia z niewiedzy. Quote
Robert ;-) Posted August 23, 2016 Report Posted August 23, 2016 Kup te świnie , dokupuj pasze i koncentraty , a za rok szczerze napisz, czy zarobiłeś tą 100we na sztuce? czy masz długi które twoje wnuki jeszcze będą spłacać ?powodzenia w hodowli , czego czy szczerze życzę . Quote
Vademecum Posted August 23, 2016 Report Posted August 23, 2016 ja miałem non stop 300 sztuk świń i 20 macior , dwa lata temu zwinołem biznes, Kolego ty napewno zrobisz biznes i masz doświadczenie , tylko pamiętaj że jak dasz świniom mniej niż 1 metr kwadratowy to pewnego dnia nie nadążysz tego grzebać czego i tak nie wolno, cza płacić za utylizacje. Startuj i powodzenia Quote
kolejarz Posted August 23, 2016 Author Report Posted August 23, 2016 Dziękuję za ostrzeżenia i myślę zrezygnować z tych zamiarów. Macie rację, po co się ładować w niepewny cel i mieć jakieś kłopoty dla kilku przyczep gnoju. Gorsze to, że jak by coś nie wyszło to kto odkupi karmiki i całą resztę urządzeń; stodołę miałem wydzierżawić od sąsiada. Quote
Vademecum Posted August 23, 2016 Report Posted August 23, 2016 Za wszystko chciałeś płacić ? na swoim , swoim zbożu jak masz 50 zł na sztuce to wszystko , jak 1 zdechnie to 10 chowasz za darmo. Norma w zdychaniu jest 3 % przy idealnych warunkach. A w takich gospodarczych warunkach to i 10 % padnie, jeśli nie wychwicisz różycy na czas , a do tego potrzebne doświadczenie to leżysz na 30 do 70 % pogłowia. A jak ci sie zaczną żreć to musisz każdego kanibala trzymać osobno , zresztą co do tego są wymagania weterynaryjne i raczej byś ich nie spełnił, na dodatek płyta gnojowa, zbiornik, Mój znajomy z drugiego końca gminy kupował prosięta po 150 zł a za miesiąc sprzedawał po 100 bo wpadł powiatowy, miał prawo takie stado wysłać na ubón i utylizacje na koszt chodowcy, miał nie znakowane Quote
edek Posted September 18, 2016 Report Posted September 18, 2016 Witam, co powiecie na tucz świń rasy duńskiej? Pomieszczenie bym przygotował w stodole 750m2 na 800sztuk. Warchlaki w cenie 260 zł za sztukę oraz pasza na kredyt. Sąsiad mówi o 100 zł zysku na tuczniku?Kolejarz nie wiem o czym dokładnie mówisz, czy o tuczu świń tzw. "hotelu" czyli dostajesz warchlaki, paszę i weterynarza (tucz od 500 sztuk wzwyż) rozliczają Cię za zużycie paszy i upadki - wtedy masz jakieś 30- 50 zł na sztuce zysku; lub bierzesz w kredyt warchlaki, bierzesz koncentrat i podpisujesz umowę na cenę gwarantowaną np z Cargill-Nutrena i potem po sprzedaży tuczników odliczają Ci to za co nie zapłaciłeś wcześniej.Obecnie duńczyk po 300 zł. Quote
Vademecum Posted September 18, 2016 Report Posted September 18, 2016 300 prosiak.... niech se sami chowają.... Quote
kunek Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 ja bym się na coś takiego nie pisał, jak musisz brać prosiaki i paszę od nich to takie robienie za parobka u siebie Quote
Recommended Posts