Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, co powiecie na tucz świń rasy duńskiej? Pomieszczenie bym przygotował w stodole 750m2 na 800sztuk. Warchlaki w cenie 260 zł za sztukę oraz pasza  na kredyt. Sąsiad mówi o 100 zł zysku na tuczniku?

Posted
a jak ci połowa zdechnie ? słyszałem że to są praktyki firm które przejmują gospodarstwa za nie dotrzymanie umowy. Na końcową partie tuczu dadzą ci taką pasze , że nie będzie przyrostów i padniesz.
Posted

U nas pomur jest już w Sokołowie podlaskim jakieś 70 km ode mnie:-( na skupie mówią że następnego już nie będzie, to ludzie wyprzedaja jak mogą świnie,

a propo umów z firmami, unas załatwili tak rolnika na bykach , dali byczki na odchowanie rozliczenie miało być po wywiezieniu do uboju, a pod zastaw bylo 10 ha ziemi,a po odbiorze rolnik dostal pismo z rzezni że mięso było jakieś zakarzone , rolnik nic nie dostał a ma 300 tys długu , poszedł do pracy żeby długi pospłacać. . Ot taki interes życia

Posted

No nie koledzy, kredyt konsumencki na paszę i warchlaki za 5% na rok z wydłużeniem o 4m-c to nie jest pod żaden  zastaw. Dodatki paszowe zakupione na własną rękę plus  zboże własne i nabyte, zbadane na zawartość białka i lizyny. Tylko sypać w karmniki i patrzeć jak rosną pod nadzorem lek. wet.

Posted

A to dopiero koledzy dali mi do myślenia, że niby nic z tego nie wyjdzie na dobre? Przecież są hodowcy którzy tym sposobem odnoszą sukcesy i rozwijają swoje gospodarstwa na nowoczesne.Może zna ktoś przypadek niepowodzenia, ale myślę, że to tylko przypuszczenia z niewiedzy.

Posted

Kup te świnie , dokupuj pasze i koncentraty , a za rok szczerze napisz, czy zarobiłeś tą 100we na sztuce? czy masz długi które twoje wnuki jeszcze będą spłacać ?

powodzenia w hodowli , czego czy szczerze życzę .

Posted
ja miałem non stop 300 sztuk świń i 20 macior , dwa lata temu zwinołem biznes, Kolego ty napewno zrobisz biznes i masz doświadczenie , tylko pamiętaj że jak dasz świniom mniej niż 1 metr kwadratowy to pewnego dnia nie nadążysz tego grzebać czego i tak nie wolno, cza płacić za utylizacje. Startuj i powodzenia
Posted

Dziękuję za ostrzeżenia i myślę zrezygnować z tych zamiarów. Macie rację, po co się ładować w niepewny cel i mieć jakieś kłopoty dla kilku przyczep gnoju. Gorsze to, że jak by coś nie wyszło to kto odkupi karmiki i całą resztę urządzeń; stodołę  miałem wydzierżawić od sąsiada.

Posted
Za wszystko chciałeś płacić ? na swoim , swoim zbożu jak masz 50 zł na sztuce to wszystko , jak 1 zdechnie to 10 chowasz za darmo. Norma w zdychaniu jest 3 % przy idealnych warunkach. A w takich gospodarczych warunkach to i 10 % padnie, jeśli nie wychwicisz różycy na czas , a do tego potrzebne doświadczenie to leżysz na 30 do 70 % pogłowia. A jak ci sie zaczną żreć to musisz każdego kanibala trzymać osobno , zresztą co do tego są wymagania weterynaryjne i raczej byś ich nie spełnił, na dodatek płyta gnojowa, zbiornik, Mój znajomy z drugiego końca gminy kupował prosięta po 150 zł a za miesiąc sprzedawał po 100 bo wpadł powiatowy, miał prawo takie stado wysłać na ubón i utylizacje na koszt chodowcy, miał nie znakowane
  • 4 weeks later...
Posted

Witam, co powiecie na tucz świń rasy duńskiej? Pomieszczenie bym przygotował w stodole 750m2 na 800sztuk. Warchlaki w cenie 260 zł za sztukę oraz pasza  na kredyt. Sąsiad mówi o 100 zł zysku na tuczniku?

Kolejarz nie wiem o czym dokładnie mówisz, czy o tuczu świń tzw. "hotelu" czyli dostajesz warchlaki, paszę i weterynarza (tucz od 500 sztuk wzwyż) rozliczają Cię za zużycie paszy i upadki - wtedy masz jakieś 30- 50 zł na sztuce zysku; lub bierzesz w kredyt warchlaki, bierzesz koncentrat i podpisujesz umowę na cenę gwarantowaną np z Cargill-Nutrena i potem po sprzedaży tuczników odliczają Ci to za co nie zapłaciłeś wcześniej.

Obecnie duńczyk po 300 zł. ;)