haesek Posted August 28, 2016 Report Posted August 28, 2016 Witam, wkrótce otwieram portal z używanymi ciągnikami rolniczymi. Chciałbym Was spytać o jedną rzecz:- Co was wkurza w szukaniu i porównywaniu różnych ogłoszeń ciągników? Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie, które ułatwią nam zbudowanie portalu pod wasze potrzeby.Hubert Quote
adam1208 Posted August 29, 2016 Report Posted August 29, 2016 Chyba najbardziej każdego wkurzają sprzedający którzy piszą w ogłoszeniu że " igła " , przez telefon gadają " panie wszystko lux " a jedziesz 200 km w jedną zobaczyć a tu totalny szrot. Niedawno szukałem mtza to kilka takich przypadków miałem , zanim trafiłem na naprawdę uczciwego sprzedawcę który wszystko opowiedział rzetelnie. Teraz kupiłem kombajn , tez obejrzałem kilka sztuk " igieł " zanim kupiłem. haesek 1 Quote
Vademecum Posted August 29, 2016 Report Posted August 29, 2016 to, że igła czy agrafka to uczciwości w ogłoszeniodawcach nie znajdziesz, a tym bardziej u handlarzy. Potrzebna byłaby wycene fachowa jak na zachodzie, ale to też niewykonalne puki co. W ogłoszeniach sprzedający podają model np. MF 3680 i zwykły rolnik nie wie ile to ma mocy, jeszcze trudniej jest w przypadku jelonka. Dobrze by było aby używać jednolitych danych mam na myśli podawanie mocy w koniach mechanicznych a nie kilowatach. Również są ogłoszenia gdzie niema ceny co utrudnia wybór. Dalej , jak jest podana miejscowość to powinno być podane województwo albo nawet większe miasto tak by nietrzeba było odrazu szukać mapy i miejscowości a też na mapach jest kilka takich samych miejscowości haesek 1 Quote
haesek Posted August 29, 2016 Author Report Posted August 29, 2016 to, że igła czy agrafka to uczciwości w ogłoszeniodawcach nie znajdziesz, a tym bardziej u handlarzy. Potrzebna byłaby wycene fachowa jak na zachodzie, ale to też niewykonalne puki co. W ogłoszeniach sprzedający podają model np. MF 3680 i zwykły rolnik nie wie ile to ma mocy, jeszcze trudniej jest w przypadku jelonka. Dobrze by było aby używać jednolitych danych mam na myśli podawanie mocy w koniach mechanicznych a nie kilowatach. Również są ogłoszenia gdzie niema ceny co utrudnia wybór. Dalej , jak jest podana miejscowość to powinno być podane województwo albo nawet większe miasto tak by nietrzeba było odrazu szukać mapy i miejscowości a też na mapach jest kilka takich samych miejscowości Z uczciwością nie ma co walczyć Szacunek rzeczoznawcy byłby tu rozwiązaniem, ale są dwa problemy:- czy mu zaufasz?- ile byś zapłacił za tą usługę (ile jest wart Twój czas poświęcony na osobiste dojazdy i oględziny) Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 29, 2016 Report Posted August 29, 2016 Najgorzej jest chyba jeżeli chodzi o ciągniki używane,gdzie tak na dobrą sprawę nikt nie da Ci na nic gwarancji i ewentualne koszty najbardziej ciągną właśnie Ciebie po kieszeni. Nie każdego stać też na zakup nowego i to oczywisty fakt. Jeżeli podczas zakupu decydujesz się na opinie rzeczoznawcy któremu i tak płacisz,to warto aby on także był godny zaufania. Quote
Vademecum Posted August 29, 2016 Report Posted August 29, 2016 Ale mi nie chodzi o wycene ofert, uznałem że problem z uczciwością niema rozwiązania realnego bo wycena przez rzeczoznawce jest nierealna ! prosze o czytanie ze zrozumieniem Quote
Kamilc-360 Posted August 29, 2016 Report Posted August 29, 2016 Mnie wkurza jak szukam konkretnego ciągnia za konkretną cene np.Szukam Ursusa 5714 za 50tyś złotych a ktoś wystawia Ursusa 3512 i pisze "nie 4512, 5714," i wtedy mam masę innych ciągników a nie tego co szukam konkretnie. Quote
lisu7 Posted August 29, 2016 Report Posted August 29, 2016 A mnie trochę denerwuje brak porządnego opisu(nie napiszą co było robione, w jakim stanie są opony, który rok itp.) i zdjęcia które są albo słabej jakości (robione pod słońce itp.) albo są 2 zdjęcia i tyle.Ja jakbym sprzedawał to bym dał min 5 zdjęć. Quote
Bogumil Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Zaczynam oglądać ogłoszenia sprzedajemy.pl z kategorią ciągniki. Na początek te najświeższe, na może jakaś okazja trafi się. Nie każdy trafnie wycenia swój sprzęt. haesek 1 Quote
Vademecum Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Na trafną wycene albo rzetelny opis nikt niema wpływu. Myśle, że jedynie można wymusić wpisanie jakiś danych, pojedynczych co już dużo ułatwi przeglądanie ofert, a sprzedający zawsze będzie chciał sprzedać. haesek 1 Quote
haesek Posted September 1, 2016 Author Report Posted September 1, 2016 Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Bardzo mi ułatwiły pracę.PozdrawiamHubert Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted September 28, 2016 Report Posted September 28, 2016 Co do wpisania danych to także ktoś może podać co tylko chce, a jak przychodzi do rozmowy i kontaktu, to okazuje się, że nawet model jest zupełnie inny, poniekąd wynika to też z niewiedzy sprzedających. O uczciwośc i rzetelność niestety jest coraz trudniej. Quote
Recommended Posts