Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, wkrótce otwieram portal z używanymi ciągnikami rolniczymi. Chciałbym Was spytać o jedną rzecz:

- Co was wkurza w szukaniu i porównywaniu różnych ogłoszeń ciągników?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie, które ułatwią nam zbudowanie portalu pod wasze potrzeby.

Hubert

Posted

Chyba najbardziej każdego wkurzają sprzedający którzy piszą w ogłoszeniu że " igła " , przez telefon gadają " panie wszystko lux " a jedziesz 200 km w jedną zobaczyć a tu totalny szrot. Niedawno szukałem mtza to kilka takich przypadków miałem , zanim trafiłem na naprawdę uczciwego sprzedawcę który wszystko opowiedział rzetelnie. Teraz kupiłem kombajn , tez obejrzałem kilka sztuk " igieł " zanim kupiłem.

Posted
to, że igła czy agrafka to uczciwości w ogłoszeniodawcach nie znajdziesz, a tym bardziej u handlarzy. Potrzebna byłaby wycene fachowa jak na zachodzie, ale to też niewykonalne puki co. W ogłoszeniach sprzedający podają model np. MF 3680 i zwykły rolnik nie wie ile to ma mocy, jeszcze trudniej jest w przypadku jelonka. Dobrze by było aby używać jednolitych danych mam na myśli podawanie mocy w koniach mechanicznych a nie kilowatach. Również są ogłoszenia gdzie niema ceny co utrudnia wybór. Dalej , jak jest podana miejscowość to powinno być podane województwo albo nawet większe miasto tak by nietrzeba było odrazu szukać mapy i miejscowości a też na mapach jest kilka takich samych miejscowości
Posted

to, że igła czy agrafka to uczciwości w ogłoszeniodawcach nie znajdziesz, a tym bardziej u handlarzy. Potrzebna byłaby wycene fachowa jak na zachodzie, ale to też niewykonalne puki co. W ogłoszeniach sprzedający podają model np. MF 3680 i zwykły rolnik nie wie ile to ma mocy, jeszcze trudniej jest w przypadku jelonka. Dobrze by było aby używać jednolitych danych mam na myśli podawanie mocy w koniach mechanicznych a nie kilowatach. Również są ogłoszenia gdzie niema ceny co utrudnia wybór. Dalej , jak jest podana miejscowość to powinno być podane województwo albo nawet większe miasto tak by nietrzeba było odrazu szukać mapy i miejscowości a też na mapach jest kilka takich samych miejscowości

Z uczciwością nie ma co walczyć :)

Szacunek rzeczoznawcy byłby tu rozwiązaniem, ale są dwa problemy:

- czy mu zaufasz?

- ile byś zapłacił za tą usługę (ile jest wart Twój czas poświęcony na osobiste dojazdy i oględziny)

Posted

Najgorzej jest chyba jeżeli chodzi o ciągniki używane,gdzie tak na dobrą sprawę nikt nie da Ci na nic gwarancji i ewentualne koszty najbardziej ciągną właśnie Ciebie po kieszeni. Nie każdego stać też na zakup nowego i to oczywisty fakt. Jeżeli podczas zakupu decydujesz się na opinie rzeczoznawcy któremu i tak płacisz,to warto aby on także był godny zaufania.

Posted

Mnie wkurza jak szukam konkretnego ciągnia za konkretną cene np.

Szukam Ursusa 5714 za 50tyś złotych

a ktoś wystawia Ursusa 3512 i pisze "nie 4512, 5714," i wtedy mam masę innych ciągników a nie tego co szukam konkretnie.

Posted

A mnie trochę denerwuje brak porządnego opisu(nie napiszą co było robione, w jakim stanie są opony, który rok itp.)  i zdjęcia które są albo słabej jakości (robione pod słońce itp.) albo są 2 zdjęcia i tyle.Ja jakbym sprzedawał to bym dał min 5 zdjęć. 

• 4 weeks later...