Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam pytanie dotyczące prowadzenia ciągnika. a mianowicie, wiem że mogę jeździć każdym traktorem z podwieszaną maszyną. A moje pytanie dotyczy przyczep!
1. jak to jest z przyczepą jedno osiową- czy mogę jeździć "dwukółką" pełną towaru np. rzepak, pszenica itp. z tego co słyszałem to mogę ale wolę sie was o to zapytać
2. a jak jest z normalną przyczepą dwu osiową- czy mogę się poruszać pustą przyczepą po drogach publicznych? czy może mogę także z towarem?,czy tylko o masie do 750kg. Idzie zrobic sama kat.E aby móc jadzic

Posted

Z przyczepą jednoosiową każdą pojedziesz. Jeżeli będzie to przyczepa inna niż lekka możesz zapłacić mandat 300 zł o ile zatrzyma Cię Policja. Zapłacisz nawet wtedy gdy dopuszczalna masa całkowita ciągnika i przyczepy innej niż lekka nie przekracza 3,5 t. Samochodem możesz jechać z przyczepą inną niż lekka o ile dopuszczalna masa całkowita samochodu i przyczepy nie przekracza 3,5 t.

Z przyczepą dwuosiową każdą pojedziesz. Jeżeli będzie to przyczepa inna niż lekka możesz zapłacić mandat 300 zł.

Z pługiem pólzawieszanym, roztrząsaczem obornika, wozem asenizacyjnym też pojedziesz, ale jeżeli zatrzyma Cię Policja zapłacisz 300 zł mandatu.

Pozdrawiam Forumowiczów!