Petra Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Hej proszę was o małą poradę Ostatnio dostałam od rodziców niewielką działkę (ok.15 arów).Doszłam do wniosku, że chciałabym zasadzić na niej coś- padło na maliny.Od razu wspomnę, że nie będą one stanowić mojego głównego źródła dochodu, nie chcę by pole leżało ugorem, a jeśli można na tym zarobić parę groszy to bardzo chętne.Działka była do tej pory uprawiana, więc nie muszę inwestować w odchwaszczanie, znajomy rodziców zobligował się, ze da mi sadzonki maliny jesiennej. Jeśli chodzi o koszenie, plewienie, zbieranie wszystko robiłabym sama. Skup malin znajduje się niedaleko, wiec jakiś strasznych kosztów związanych z dowozem również bym nie poniosła. Więc generalnie jedyne koszty z jakimi się chwilowo liczę to nawóz i oprysk.Ale moja siostra (która sama ma równie niewielkie pole malin i planuje je powiększać) stanowczo mi to odradza. Mówi, że to za dużo roboty, zyski żadne, i że odechce mi się w połowie sezonu i tylko się skompromituje.Czy uważacie, że naprawdę warto dać sobie z tym spokój? Quote
Robert ;-) Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Może siostra chce od ciebie to pole" pożyczyć" że tak powiem , a skoro jej się opłaca i chce się rozwijać, to ma jakieś pieniądze z tego możesz spróbować w końcu w razie czego wiele nie stracisz Quote
gk21 Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Warto posadzić trochę malin, dla dodatkowego dochodu, ale oprócz tego można coś jeszcze, np. dereń jadalny , nie ma dużych wymagań, a owoce są całkiem drogie w skupie Quote
Vademecum Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 sadź, jak masz czas samej to obrobić. Dobierz odmiane i może wczesne i późne. Jakbyś znalazła bespośrednich odbiorców to z pewnością zarobiłabyś drugietyle niz na skupie Quote
Stiven1983 Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Malina jesienna jest trudniejsza w uprawie niż malina letnia ale za to trochę mniej pracochłonna.Przy tym areale na stałego odbiorce raczej nie ma co liczyć ale kto wie.do kosztów musisz doliczyć wodę ponieważ malina ma dość duże zapotrzebowanie na nią. Nie podlewana bardzo szybko drobnieje.Jeśli wszystko zamierzasz robić we własnym zakresie to kokosów nie będzie ale zawsze parę złoty z tego zostanie.Wiem co mówię mam kilka hektarów maliny. Quote
prometeusz Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Kolego też będę sadził letnią bo jesienna już mam i na razie się rozeznaje co i jak ale na razie każdy mówi, że letnia trudniejsza w uprawie. Quote
Halifaxx Posted September 2, 2016 Report Posted September 2, 2016 Jeżeli sprzedaż będzie prowadzona we własnym zakresie, na przysłowiowym rynku - to opłaca się jak najbardziej. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted September 11, 2016 Report Posted September 11, 2016 To fakt, najlepiej byłoby znaleźć bezpośrednich odbiorców i dobrać nietypową odmianę malin, wtedy masz szansę na zysk. Inna sprawa, że nie są one wcale takie łatwe w uprawie. To też zależy od ich ilości jaką będziesz uprawiać. Quote
maciejo360 Posted September 20, 2016 Report Posted September 20, 2016 Moim zdaniem możesz mieć z tego zysk. Może o stałych odbiorców będzie ciężko, ale sprzedając np. na targach, bezpośrednio ludziom da się zarobić. Wtedy też pomijasz sprzedaż za cenę jaka jest na skupie, ale mogę się mylić bo w tym nie siedzę Jeśli Twoja siostra odradza Ci uprawę malin, twierdząc że to nie opłacalne, a swoją plantacje chce powiększyć to... tylko ja widzę tu przysłowiowy "haczyk" ? Quote
copacabana Posted October 3, 2016 Report Posted October 3, 2016 Znajomy handluje na ryneczku warzywami i owocami i powiedział że każdą ilość malin by wziął od mnie - póki co mam mały areał na własne potrzeby. Więc nie trzeba samemu stać na ryneczku można się z lokalnymi warzywniakami dogadać. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Jestem podobnego zdania pod warunkiem że dobierzesz odpowiednią odmianę malin oraz większość rzeczy wokół nich zrobisz samodzielnie, wtedy faktycznie zaoszczędzisz. Traktuj to jednak jak o źródło dodatkowego do chodu, nie tego głównego bo w przeciwnym razie możesz się rozczarować. Quote
Recommended Posts