Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , poszukuję informacji na temat tego modelu ponieważ chcę taki kupić obejrzałem trzy sztuki no i w dwóch co stały na twardym podłożu i bez hederu to dosyć mocno bujało na boki , i to całym kombajnem a nie tylko tyłem jak to bywa w bizonach a ten jeden co stał na gruncie i z hederem to ładnie pracował pomimo że był naprawdę mocno wypracowany 

Czy to możliwe że te bujanie wynika z tego że były bez hederu , tak twierdzi sprzedający  ;) ?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę o podpowiedź

Pozdrawiam

Posted
to niech założy heder jak chce sprzedać. A tak wogóle jak trzepie kombajnem to omijaj go zdaleka. Prawdopodobnie po kamyczku, albo któryś z wałów krzywy , przeważnie na przenośniku słomy za młocarnią. Kosztowne naprawy,a przede wszystkim cza ustalić przyczyne.
Posted

Głupoty ci opowiadał każdy handlarz chce sprzedać, i wciśnie każdy chłam jak sobie na to pozwolisz.

Jak posze vademecum kombajn miał przygodę albo kilka przygód , koelga co naprawia maszyny mówił że takie bujanie jest od nie wywarzonej młocarni

Posted

... kolega co naprawia maszyny mówił że takie bujanie jest od nie wyważonej młocarni

Mechanikiem nie jestem i nie mam zamiaru uchodzić za znawcę tematu. Korzystam z mechaników, jednak usterkę diagnozuję sam. Nie wyważona młocarnia powoduje drżenie kombajnu, drgania harmoniczne z bębnem. To jest podstawa działania wyważarek przeznaczonych do wyważania bębnów bez wymontowywania ich z maszyny. "Bujanie" to też drgania z tym że o wiele mniejszej częstotliwości. Muszą zatem powstawać tam gdzie obroty są o wiele mniejsze, np. na podsiewaczu czy wytrząsaczach aby powstały takie drgania harmoniczne. Nie koniecznie to "bujanie" powstaje z tyłu kombajnu. Młocarnia, nawet nie wyważona to spora masa wirująca powodująca spory efekt żyroskopowy. Ten efekt żyroskopowy tłumi "bujanie" w przedniej części kombajnu i może być tak, że przyczyna tkwi w przedniej części kombajnu a ujawnia się z tyłu. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Ja w swoim kombajnie też mam problem z bujaniem, ale u mnie tkwi problem w wialni,wytrzasacze już wykluczyłem.

kolega miał tak w claas mercator 50 tak mi mówił,że to od maszyny, w sumie kiedyś czyszcząc cepy z kurzu zauważyłem poprawę tzn brak dragn przy załączonej młocarni, może i źle że powtórzyłem,to co on mi mówił, ale po prostu nie pomyślałem:-(

Posted
to różnie sie może przenosić. Młocarnia i odrzutnik to najczęstsza przyczyna bujania, a dalej to korba na wytrząsaczach. Przeważnie po kamieniu. Można to sprawdzić oglądając klepisko, cepy i blachy odrzutnika. Czasem nawet śruby nierówno na cepach sie zdzierają.
Posted

Różnie nie może się przenosić. Mogą się przenosić tylko i wyłącznie zgodnie z prawami fizyki.

Ja tak kiedyś miałem Kolego Robert1983. Pojawiły się drgania kombajnu które wyraźnie pochodziły od młocarni więc postanowiłem coś z tym zrobić. Zaimprowizowałem wyważarkę z oscyloskopu i akcelerometru. Przed montażem masy kontrolnej musiałem oczyścić wewnętrzne powierzchnie cepów i sprawdzić czy nie ma zagięć lub ubytku np. jakiejś śruby. Nic takiego nie znalazłem. Po uruchomieniu okazało się że są drgania więc zabawa z przestawianiem masy kontrolnej i zero reakcji. Za każdą próbą drgania były identyczne. W sumie pół dnia zeszło żeby stwierdzić że bęben młocarni jest idealnie wyważony, a przyczyną drgań był kurz, a nie były to drgania nieistotne lecz takie które moim zdaniem wymagały naprawy. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Może nie do końca tak ale sporo w tym prawdy. Jak drgania są dlatego że jest nie wyważony jakiś wirujący element to idzie to zrobić, ale cena kombajnu musi być na tyle atrakcyjna aby zrównoważyć koszt. Teraz nie trzeba wymontowywać i wozić, lecz przyjeżdżają z wyważarką i robią na maszynie. Ale przy okazji może być krzywy wał a tego się nie wyprostuje i wtedy koszt już wysoki. Wprawdzie można się zorientować po zachowaniu koła pasowego czy samego pasa ale nie zawsze. Czasami może być tak że jedne drgania maskują inne o wiele trudniejsze (kosztowniejsze) do usunięcia. Jeżeli nie jesteś pewny co do natury drgań, a cena w przypadku czarnego scenariusza natury drgań przestaje być akceptowalna to omijaj wielkim łukiem taki kombajn. Zresztą jak napisałem wyżej sam się naciąłem na drganiach młocarni, a ostatnia gapa nie jestem, przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Kiedyś miałem volvo 1150 to dopiero był wrażliwy kombajn na kurz na cepach , czasami wystarczyło po dwóch godzinach koszenia przejeżdżać na drugie pole opadał w tym czasie kurz z cepów położonych u góry to po włączeniu młocarni tak trzęsło że trzeba było się zatrzymać wyczyścić wszystkie cepy  i wszystko sie uspakajało , w kolejnym sezonie dałem na cepy piankę montażową zabezpieczyłem silikonem i farbą to na kilka lat miałem spokój 

Podobnie miałem w Dominatorze 76 z odrzutnikiem słomy przetarło blachę wypadł kurz , ja blachę podspawałem ale bicie powstało bardzo duże i zgineło dopiero gdy wymieniłem wszystkie blachy na nowe.

Ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak niewyważenie może wywołać bujanie całego kombajnu

Może doprecyzujmy 

- bujanie to ruch poprzeczny  prawo lewo całym kombajnem bądź tylko tyłem lub przodem 

- trzęsienie to ruch w większości wzdłuż kombajnu przód- tył , góra- dół

Oczywiście wszystko na  obrotach roboczych 

A może jest na forum ktoś z okolic Białej Podlaskiej kto miałby ochotę obejrzeć ze mną ten kombajn ?

Posted

Z tym kurzem na cepach nie zdawałem sobie sprawy że aż tak może może powodować drgania.

Zobacz czy podsiewacz lub podłoga nie przesuwa się na boki podczas pracy. Obejrzyj zawieszenie podłogi i podsiewacza czy wszystko w porządku, albo czy nie zostało zmienione miejsce mocowania. Sprawdź czy nie ma luzów na boki. Może być luz na napędzie podsiewacza lub podłogi z jednej strony. Popatrz na koła pasowe czy nie mają bicia. "Bujanie" może powodować także krzywy wał wytrząsaczy. Aby to stwierdzić przyjrzyj się panewkom czy nie są nadmiernie wyrobione zwłaszcza w płaszczyźnie poziomej. Tworzy się wtedy elipsa. Czasami widać że śruby mocujące panewki "pracują". Na pracujące śruby zwracaj uwagę nie tylko na wytrząsaczach bo to zazwyczaj objaw poważniejszych niedomagań. I miej na uwadze ten efekt żyroskopowy młocarni bo potrafi wprowadzić w błąd nawet wytrawnych mechaników. Sieczkarnia też daje efekt żyroskopowy lecz zazwyczaj nie jest on duży z uwagi na małą średnicę wirującej masy.

Ja raczej się nie nadaję bo moja wiedza z mechaniki jest zdecydowanie skromna. Sam rzadko naprawiam, chyba że jakieś proste rzeczy. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Ten kurz na cepach to myślę że wszyscy wiemy iż jest go trochę więcej niż na meblach nawet po roku nieodkurzania , i właściwie to niema się co dziwić bo porównując średnicę koła samochodu osobowego i średnicę bębna z cepami to są zbliżone a wiemy jak się jedzie z niewyważonym kołem i jakiej wielkości są ciężarki do wyważania koła i jak mała jest różnica pomiędzy ciężarkami 

Ja ogólnie to sam naprawiam swoje maszyny , kombajn mamy w gospodarstwie od 25 lat i były to różne maszyny ale z takim bujaniem to nie miałem nigdy do czynienia miałem nadzieję że ktoś na forum przerabiał ten temat i wie dokładnie o co chodzi 

Ogólnie to wielkie dzięki wszystkim za dobre rady , jak będę mógł to na pewno się zrewanżuję 

Pozdrawiam

Posted

ja oglądałem sporo kombajnów i co jeden to wyżej podskakiwał. Widziałem odrzutniki z dziurami, cepy albo końcówki brakowało 5 cm, albo ugięte międzypodporami, albo powyrywane karby, klepiska z dzurami brakami drutów.... drugim moim kombajnem jest MF i zadziwił mnie , że na każdych obrotach ani nie drgną !!!! Praca cicha, równa, po 17 sezonach u mnie już tak nie pracuje, ale ma minimalne odchyły od młocarni. Z przekonania nigdy nie kupiłbym kombajnu MF ! I nie żałuje.

Moje zdanie jest takie, jeśli kupować kombajn to niech i ma jakieś mankamenty ale młocarnia musi pracować równo i być nie pocharatana. Są kombajny gdzie można wyjąć całą młocarnie z podporami i wyważyć, ale też są takie młocarnie składane z elementóww kombajnie i tu jest problem największy.