Józef123 Posted September 4, 2016 Posted September 4, 2016 Witam , jestem właścicielem gospodarstwa rolnego o powierzchni 2,5 h , zostało ono mi przekazane gdy byłem już żonaty . Żona płaci składki do KRUS 24 lata , czy jest możliwe przepisania pola na żone aby była tylko ona właścicielem ? Proszę o odpowiedz i ewentualnie jak to zrobić
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2016 Posted September 4, 2016 Umowę możesz sporządzić, to jedno, ale czy możesz rozporządzić w tej umowie to zupełnie inna kwestia. Piszesz jedynie że chodzi o przepisanie na żonę, a takiej czynności prawnej nie ma. Żeby odpowiedzieć musiałbym znać Twoją sytuację. Takie przepisanie może skończyć się nawet odpowiedzialnością karną.Przeczytaj art. 527 § 1i 2 oraz art. 528 Kodeksu cywilnego, a także art. 286 § 1 Kodeksu karnego. Pozdrawiam Forumowiczów!
Vademecum Posted September 4, 2016 Posted September 4, 2016 Myślę, że ogólnie przepisanie to przeniesienie własności na żonę nie odpłatnie czyli darowizna , a taka w przypadku najbliższej rodziny jest zwolniona z podatku. Myśle, że najrozsądniejsza jest rozmowa z notariuszem , on przedstawi warianty i warunki, a sam zaintetesowany podejmie decyzje.
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2016 Posted September 4, 2016 Darowizna ma miejsce wtedy gdy przekazujemy na własność składnik majątku innej osobie nie oczekując nic w zamian w związku z tym przekazaniem. Zakładający użył jednak słowa "przepisania" i nie użył słowa "sprzedania" bądź słowa "zamiany". To wskazuje, że oczekuje, w tym przypadku od żony coś w zamian i nie są pieniądze i nie są to jakieś inne składniki majątkowe. W potocznym znaczeniu "przepisanie" na żonę, dzieci czy innych bliskich to obniżenie zdolności do regulowania wierzytelności. W takim przypadku "przepisujący" oczekuje korzyści w postaci zabezpieczenia majątku przed ewentualną windykacją.W języku nawet potocznym słowa "darowizna" i "przepisanie" w kontekście majątku mają zupełnie inne znaczenie i zakładający wątek wcale nie chce bezinteresownie obdarować żonę gdyż napisałby że chce "obdarować", "dać" czy podobnie. Użycie słowa "przepisanie" wskazuje że nie chce być właścicielem tego pola i ma co do tego powód.Notariusz żyje ze sporządzania aktów więc wg mnie jest ostatnią osobą która udzieli rzetelnej informacji gdyż jest materialnie zainteresowana nie tylko w samym sporządzeniu aktu, ale także aby zawierał on wiele czynności notarialnych (opłata notarialna jest za czynność notarialną). Ja najpierw porozmawiałbym z prawnikiem który nie jest zainteresowany sporządzeniem aktu notarialnego i wpisywaniem do niego zbędnych, a czasami wręcz szkodliwych czynności notarialnych. Zainwestowane pieniądze u adwokata/radcy prawnego zwrócą się u notariusza. Ja sam w życiu generalnie unikam rad od osób które są materialnie lub w inny sposób zainteresowane w określonym rozstrzygnięciu mojej sprawy. Pozdrawiam Forumowiczów!
Józef123 Posted September 16, 2016 Author Posted September 16, 2016 Dziękuje wszystkim za odpowiedz i proszę o zamkniecie tematu
Recommended Posts