czesiek888 Posted September 13, 2016 Report Posted September 13, 2016 Witam, Planuję zakup wkrętarki, takiej do domowego użytku nie musi być o jakiś extra parametrach, 14 V w zupełności wystarczy. I teraz mam dylemat bo jest pełno ofert w opcji wiertarko - wkrętarka z udarem, wszystko w jednym urządzeniu - wiadomo jedno urządzenie zastępujące 3 inne nie spelnia dobrze swojej roli. Przykład to opony wielosezonowe... W takim razie chce kupic zestaw dwóch oddzielnych urządzen: wkretarki oraz zakretarki (na bity), oddzielnie calkowicie juz wiertarke, Za firmy sporo sie placi wiadomo, czy polecacie jakies inne firmy (nie za drogie), sprawdzone we własnych gospodarstwach tego typu urządzenia? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 13, 2016 Report Posted September 13, 2016 Wkrętarkę kup tanią. I tak jej nie zużyjesz bo akumulatory padną z powodu wieku a nie cykli ładowania-rozładowania. Akumulatory w droższej padną po tym samym czasie. Wiertarki nie kupuj uniwersalnej bo dobre są drogie tylko jedną wysokoobrotową z udarem do wiercenia w ścianach i drugą wolnoobrotową bez udaru do wiercenia w metalu. Za te dwie nie zapłacisz więcej niż za uniwersalną która będzie w stanie wywiercić otwór w twardej stali i sama się nie spali lub nie spali wiertła. Jak sporo wiercisz dużych dziur w ścianach pomyśl o młotowiertarce (SDS). Ja mam jeszcze do tego zestawu wiertarkę stołową. Jest starsza niż ja. Wiertarkę wolnoobrotową mam taką ruską kupioną dziesiątki lat temu w Składnicy Harcerskiej. Udarowej (drugiej w moim życiu), jednej z najtańszych, używam bardzo rzadko bo mam młotowiertarkę, ale też tańszą bo używam mało. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
czesiek888 Posted September 14, 2016 Author Report Posted September 14, 2016 Wiertarke stołową też planuje w przyszłości zakupić Na ten czas przystane przy zwyklej wkretarce oraz przy bitowej (zakretarce), poleciacie jakąs do domowego uzytku , jakiej marki i jakie parametry najlepiej wybrac? Quote
Vademecum Posted September 14, 2016 Report Posted September 14, 2016 do domowego użytku kup byle co w biedronce kiedyś były takie po 20 zł, kupiłem curce do zabawy, sam jej używam też. Jest mocna i nie do zajechania. Zabawkowa padła po tygodniu w łapkach córki Pomimo, że biedronka to chińszczyzna to narzędzia to nie takie badziewie, wiadomo do domowego majsterkowania. Ja mam w promieniu 15 km 7 biedronek i zawsze mnie zaskakuje ich oferta. Quote
kunek Posted September 14, 2016 Report Posted September 14, 2016 ja mam wkrętarkę mac allister i jestem zadowolony Quote
czesiek888 Posted September 15, 2016 Author Report Posted September 15, 2016 Akumulatorową i jakie parametry? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 15, 2016 Report Posted September 15, 2016 Weź z akumulatorem jonowym Li-Ion. Wygoda pracy poprzez możliwość doładowania jest ogromna i w warunkach rzadkiego i krótkotrwałego używania bezcenna. Akumulator Li-Ion ma wprawdzie nieco mniejszą wydajność i nie może być przechowywany w temperaturze poniżej zera, ale biorąc pod uwagę krótkotrwałe użycie dla typowych zastosowań wystarczający. Ten akumulator nie ma pamięci kształtu. Jeżeli będziesz przechowywał w temperaturze poniżej zera weź z akumulatorami Ni-Cd. Wprawdzie akumulatory Li-Ion po ogrzaniu przeważnie wracają do życia, ale przeważnie nie oznacza zawsze. O tej właściwości akumulatorów Li-Ion mało kto wie i takie wkrętarki są zimą masowo wyrzucane na złom. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Stiven1983 Posted September 15, 2016 Report Posted September 15, 2016 A jaką kwotę chce kolega przeznaczyć?? Quote
maciejo360 Posted September 15, 2016 Report Posted September 15, 2016 Ja pracowałem wkretarko-wiertarką marki DeWalt, koszt ok. 1000 zł i śmiało ją polecam. W zupełności zastąpi 2 inne urządzenia Tylko to już nie jest sprzęt dla domowych majsterkowiczów, więc swoje kosztuje. Coś tańszego to Metabo. Quote
czesiek888 Posted September 16, 2016 Author Report Posted September 16, 2016 No i właśnie tak się stało Zakupiłem wiertarko-wkrętarke firmy METABO SB 18, 18 V, z dwoma akumulatorami jonowo-litowymi 1,3 V. Mysle ze dosc dobry wybór Nad dewaltem tez sie zastanawiałem w sklepie, ale to juz sprzet profesjonalny na jakies typowe montaże, wiec raczej nie jest mi taki potrzebny http://f00.esfr.pl/foto/1/12755161596/52c501bf15fe0b164fd62613534777de/metabo-sb-18-6-02245-50,12755161596_7.jpgJak sadzicie dobry wybór? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 16, 2016 Report Posted September 16, 2016 W takiej cenie to wybór musi być dobry. Z mojego punktu widzenia ma dobry (czteropolowy jeżeli dobrze kojarzę) silnik z dużym momentem obrotowym i dobre (wydajne) akumulatory z mikroprocesorową ładowarką. Powiedziałbym, że nie ma wad. To dobry wybór jeżeli cena jest akceptowalna. Jak wszystkie tego typu urządzenia powinna być przechowywana w temperaturze powyżej zera, a żeby miała pełną moc to akumulatory muszą mieć tak około 15 stopni Celsjusza. To nie jest wada lecz warunki pracy. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
DuzyGrzegorz Posted September 17, 2016 Report Posted September 17, 2016 Czeka Cię teraz kompletowanie końcówek, bo te dołożone do wkrętarki prawdopodobnie do pracy się nie nadają. Popularne "krzyżaki" występują w dwu odmianach PH i PZ. Do każdego jest inna końcówka o czym nie każdy wie. Warto też nabyć końcówki które umożliwiają wkręcanie pod niewielkim kątem. Ja mam taki do PZ, a czy do PH występuje nie wiem bo nie spotkałem w sklepach. Jest taka zasada, że im twardszy materiał tym bardziej miękka końcówka. Miękka końcówka oznacza bardziej elastyczną strefę skrętną. Warto też nabyć specjalne końcówki do wkrętów zużytych. One mają ząbkowane albo pokryte pyłem diamentowym końcówki. Szybko się zużywają więc należy je stosować tam gdzie jest to niezbędne. Nie kupuj zestawu gdyż dobre końcówki są drogie, a w zestawie masz także końcówki które nie są Ci potrzebne i zazwyczaj nie ma wszystkich których potrzebujesz. Nigdy nie wkręcaj końcówki bezpośrednio w wkrętarkę. Parafrazują twierdzenie informatyków że "komputer jest niczym a oprogramowanie wszystkim" można powiedzieć że "wkrętarka jest niczym a końcówki wszystkim" Dobrej (dobrej znaczy takiej która nie zniszczy ani wkrętarki ani wkrętu) końcówki nie kupisz w cenie kilku zł. Ich ceny zaczynają się od kilkunastu złotych za najprostsze końcówki.Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted October 25, 2016 Report Posted October 25, 2016 Moim zdaniem jeżeli chodzi o elektronarzędzia w gospodarstwie to nie ulega wątpliwości że każdy z nas musi je mieć, tak nawet na wszelki wypadek bo przecież nigdy nie wiadomo kiedy będą potrzebne. jestem również zdania iż powinny być ona wysokiej jakości, ta aby posłużyły na kilka lat, na tym nie warto oszczędzać. Quote
crazy333 Posted January 10, 2017 Report Posted January 10, 2017 Witam Panowie!Odświeżam temat, aby nie śmiecić kolejnym nowym. Przymierzam się do zakupu myjki ciśnieniowej, dokładnie mam za zadanie wyczyścić dom i ogrodzenie betonowe. Z tego co się orientowałem potrzebowałbym myjkę o ciśnieniu minimum 150 bar. Oprócz tego chciałbym mieć takie urządzenie w domu do codziennych prac, np. mycie auta itp. Teraz pytanie czy szukać tylko w firmie Karcher czy można też rozglądać się za myjkami ciśnieniowymi innych producentów, np. Stihl ?? Zdaję sobie sprawę, że to urządzenie nie jest do pracy ciągłej, więc tą pracę rozłożyłbym na kilka dni aby urządzenie mi nie siadło Czy ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym temacie? Co polecacie? Quote
Tuzon Posted January 12, 2017 Report Posted January 12, 2017 A szlifierki kątowe? Ktoś z was korzysta z tego typu sprzętu? Jaki model kupić, aby troche posłużył? Do użytku domowego oczywiście. Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2017 Report Posted January 12, 2017 Kilka lat temu kupiłem bezfirmowke za 115 zł u mnie był rok a potem ze trzy lata na warsztacie samochodowym, i tam dokonał żywota ? Dla siebie nie warto płacić więcej jak 150 zł, mówię tu o małym, tarcza np 115. a dużego mam grafita działa ok a jest u mnie 6 lat. Quote
Vademecum Posted January 12, 2017 Report Posted January 12, 2017 Jeśli eelektronarzędzia do gospodarstwa to bierz z biedronki,płacisz grosze i pochodzi Quote
Vademecum Posted January 12, 2017 Report Posted January 12, 2017 Odnośnie myjki ciśnieniowej to te tanie to mają pompy z plastiku i wiadomo , żywotność marna. Lepsze mają pompy mosiężne i są dużo trwalsze , koszt od 2 tysi. w przypadku kerszera. Natomiast kenzo ma pompy ceramiczne i są trwalsze koszt 5 tysi, 20 tysi i więcej.Warto w każdym przypadku stosować dobre filtry bo piasek wszystkiemu da rade. Koszt filtra kerszera to ponad 50 zł, a za 100 kupi myjke marki myjka.... Quote
crazy333 Posted January 13, 2017 Report Posted January 13, 2017 No wiadomo że chińszczyzna odpada, właśnie rozglądam się za myjką marki karcher, ale czy cos podpowiecie o jakim ciśnienie, jakie parametry itp. Żebym go nie zajechał przy pierwszym włączeniu... Własnie powyzej opisalem do czego bym go potrzebowal Quote
Vademecum Posted January 13, 2017 Report Posted January 13, 2017 jak chcesz trwałą myjke to szukaj z pompą mosiężną albo ceramiczną. Chińszczyzna jest wszędzie, nawet w firmówkach. Quote
crazy333 Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 Cenna uwaga co do materiału pompy, dzięki za rade! Własnie rozglądałem sie i używki, takie starsze modele mają ta pompe ceramiczna. Niby nowy towar to nowy ale jakościowo nie dorównuje... zastanawiam sie nad kupnem solidnej uzywki Quote
Vademecum Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 jest różnica, sam lata temu pożyczyłem kerszera z plastikową pompą, a chwile później kupiłem nowego z mosiężną pompą i większym ciśnieniem. Te marketowe zdaje sie mają 120 do 140 atm. A ja kupiłem , co prawda nie jestem pewny czy 160 czy 180 atmosfer.Różnica jest potężna, nie potrzebuje środków czyszczących, oleje z ciągników zmywa idealnie, wylewke czy tynk cza z daleka zmywać bo wybiera piasek i robią sie dziury, to samo z lakierem z maszyn , głowica rotacyjna zmywa farbe z maszyn, elementy konstrókcji do malowania , zardzewiałe dokładnie traktuje kerszerem i po wyschnięciu maluje bez mechanicznego czyszczenia, farba nie odpada. Naprawde warto dać więcej kasy bo później mniej czasu poświęcić trzeba na czyszczenie jakichkolwiek powierzchi.Jak sprawdze to napisze jaki mam model kerszera Quote
Dragon 1991 Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 Nawet firma tak popularna jak philips produkowana jest w Chinach. Osobiście polecam coś z bosha, bo to firma niemiecka. Nie kupujcie nic z plastikowymi częściami, bo to jest bubel, który na nic się przyda. Lepiej skorzystać z pożyczki przez internet, wybrać odpowiednią - https://loando.pl/wpis/jak-zaciagac-pozyczki-dopasowane-do-naszych-mozliwosci-finansowych- i cieszyć się nią kilka dobrych lat. Zainwestowane pieniądze zawsze z czasem się zwracają. Quote
crazy333 Posted January 17, 2017 Report Posted January 17, 2017 Nie no może lepiej już tradycyjnie karcher, w każdym mieście jest jakiś punkt w razie coś, nawet w zwykłym markecie można dokupić części.No takie z marketu też mają 160 bar i są jeszcze na 230 V, a nie na siłe. No taki 190 to już za mocny, nie zamierzam zrywać lakieru z samochodu Podepne chemię i też będzie doskonale czyścic. Czyli taki z plastikową pompą nie sprosta takim domowym wymaganiom? Quote
Recommended Posts