Robert ;-) Posted September 29, 2016 Report Posted September 29, 2016 Ja orałem w poniedziałek to na piasku było dobrze na twardziejszej ziemi sucho aż wysadzalo pług masakra:-( a wczoraj pojechałem talerzuwka na piasku lotnym, wyszło jak po pługu zasialem żyto na przyoranie i wygląda to dobrze ?, ogólnie orka w suszę to męka dla pługa jak i ciągnika:-(:-( Quote
DuzyGrzegorz Posted September 29, 2016 Report Posted September 29, 2016 Pług i ciągnik od tego są i przeżyją. Mój ciągnik nie przeżył ale wyjątek potwierdza regułę. Gorzej z glebą. Po pierwsze strukturę szlag trafia. Po drugie nie jest możliwe prawidłowo uprawić tak aby od głębokości siewu gleba była zagęszczona. Próbowałem Campbella ale kicha. W piachu tonie a w bryłach idzie po wierzchu. Żyto po takiej uprawie w czasie suszy będzie miało tendencję do wczesnego wylegania więc trzeba to uwzględnić przy nawożeniu. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted September 29, 2016 Report Posted September 29, 2016 a ja z orką czekam na deszcz, jeśli sie nie doczekam to nie posieje ozimin. Dziś byłem za żytem w centrali nasiennej i niema natomiast jest poza kwalifikatem bo trafia sie głuchy owies po 700 zł za tone zostało 4 tylko. Chyba w poniedziałek przywioze 3 tony bo później nie będzie a jeśli nie posieje w tym roku to będzie na następny. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 29, 2016 Report Posted September 29, 2016 Mam przygotowane połowę tego co zwykle pod oziminy. Ja mam gleby kompleksów żytnich. W czerwcu sadownicy strzelają do chmur więc deszczu szczególnie ważnego dla jarych praktycznie nie ma. Oziminy trochę wcześniej mają zapotrzebowanie na wodę więc z reguły lepiej wychodzą. Oranie takiej suchej gleby to zbrodnia. Od żniw był jeden deszcz co zwilżył glebę na jakieś max. 5 cm. C-360 w bronach 3-polowych 2 kg/ząb po orce jak były normalnie przyłożone (czyli łańcuchy poziomo) grzebał się. Coś mam pechową tę jesień. Wczoraj przebiłem koło. Dziś nawalił podnośnik. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Recommended Posts