Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Zamierzam niedaleko Olsztyna (Warmia) wybudować budynek unowocześnionej stodoły.

Chodzi o postawienie 300 metrowego budynku. (12x25)

Cała konstrukcja z drewna, ściany około 4 m wysokości, dach dwuspadowy (8-9 metrów do szczytu), kryty gontem, betonowa wylewka na całości powierzchni. budynek nieogrzewany, sezonowy. 

Budynek ma być przeznaczony pod eventy (głównie wesela). Teraz taka moda. 

Dlatego też tę formę chcę unowocześnić o bardzo duże powierzchnie okienne , 4x10 metrów.

Dodatkowo wyjście na taras, na tarasie basen. 

Potrzebuję ekipy która mi to postawi. Projekt się robi.

Czy ktoś zna solidną ekipę z okolic Olsztyna, lub kogoś kto by chciał dojechać i działać przy takim projekcie?

Potrzebuję również  pomocy w wycenie kosztów budowy. Fundamenty, wylewki, posadzka, konstrukcja, ściany, dach, poszycie dachu.

PS> w załączniku zizualne wyjasnienie o co mniej więcej chodzi o po co to ;) 

post-6589-0-33646300-1474050334_thumb.jpg

post-6589-0-74363200-1474050334_thumb.jpg

post-6589-0-11767800-1474050335_thumb.jpg

Posted

Na południu, w górach są fachowcy od drzewa. Dlaczego nie poszukasz w necie budowy domów z drewna ? tu u nas jest sporo firm budujących domy z całych bali, ładne ale droższe od tradycyjnego materiału. Niedawno 12 km ode mnie oddali do użytku hotel i knajpę potężną i też na goncie albo nie może słoma trzcina. Wpisz w wyszukiwarkę " chochołowy dwór " bo tak sie nazywa ten moloch chyba to jest -biały kościół- wieś tak się nazywa.

• 2 months later...
Posted

Jeżeli projekt się robi to jak można przewidzieć koszty jeśli konstrukcja jest jeszcze nie rozrysowana nawet, na pewno będą tutaj duże przekroje elementów nośnych, biuro któremu zleciłeś projekt bez problemu ci to wyceni tylko najpierw projekt muszą skończyć

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

A jeżeli chodzi o oświetlenie, teraz popularne są światła LEDowe ze względu na niższe koszta. Ktoś już to u siebie montował? Z jednej strony oszczędność z drugiej większy wydatek na start. Jak uważacie?

Posted

W garażu i podobnych pomieszczeniach robiąc instalację pod LED-y trzeba się zmierzyć z dwoma wyzwaniami. Pierwsze to tzw. piki napięcia które powstają przy załączaniu urządzeń o większej mocy. Drugi problem to długie przebiegi przewodów które po wyłączeniu oświetlenia stają się :ślepe". Powstaje wtedy kondensator z przewodami pod napięciem i żarówka LED-owa długo nie pożyje. Miałem taki problem z żarówką LED która jest w odległości ok. 20 m od wyłącznika. Żyła co najwyżej miesiąc, ale rozwiązałem problem. Pozdrawiam!

Posted

O ciekawa, sprawa dobrze o tym wiedzieć.

Jeżeli chodzi natomiast o lampy to do tego typu miejsc zwykle montuje się przemysłowe, które konstrukcyjnie będą przygotowane do pracy w takich warunkach.

Pisząc lampy przemysłowe mam na myśli takie jak te tutaj: https://oswietlenie-sklep.pl/lampy-przemyslowe-c-89.html

Może z wyglądu nie są atrakcyjne, ale w tym przypadku nie to jest najważniejsze. Najważniejsza jest efektywność, ekonomiczność, trwałość.

Posted

A dla mnie właśnie LEDY są bardzo dobre, bardzo wyraźne i doskonale przy nim widać wszystko. NIby drożej ale jak jest używane dość często to na pewno w krótkim czasie się zwróci :) Tym bardziej teraz można trafić na dobre promocję, przykładowo zestaw 3 żarówek led za 10-12 zł  już się kupi

Posted

Światło z LED-ów jest lepsze dla oka, ale trzeba odpowiednio dobrać "K" do zastosowania żarówki. Ja chyba 2 lata temu ostatnią żarówkę z żarnikiem wymieniłem na LED-ową. Kilka jest jeszcze świetlówkowych. Pozdrawiam!

• 1 month later...
Posted

światło z led-ów jest fatalne. nie wyobrażam sobie coś robić przy takim oświetleniu

Zalezy jeszcze jaka jest dobrana moc, bo być może jest zbyt niska. Ilość lumenów, moc - to wszystko ma przecież duże znaczenie.

Posted

Zalezy jeszcze jaka jest dobrana moc, bo być może jest zbyt niska. Ilość lumenów, moc - to wszystko ma przecież duże znaczenie.

Owszem.To wszystko się liczy. Jednak obecnie oświetlenie led jest tak skuteczne, że moc dorównuje tradycyjnym żarówkom. To,ze takie żarówki są słabsze od żarowek tradycyjnych jest jedynie mitem.

Ze swojej strony polecam żarówki od firmy Philips:

http://www.lighting.philips.pl/prof/zrodla-swiatla-i-swietlowki-led#pfpath=0-LED_GR

Z racji ich dobrej mocy, długotrwałości. Oraz sporej gwarancji.  

• 2 weeks later...