edek Posted December 5, 2011 Report Posted December 5, 2011 Dzisiaj zauważyłem w pszenicy ozimej choroby grzybowe... Po prostu rzuciły mi się w oczy żółte źdźbła - są widoczne, poza tym na liściach są brązowe plamy, oraz zarodniki grzybów jakby mączniak. Czy warto teraz robić oprysk, pogoda przekropna... pomóżcie. Quote
Guest jarki Posted February 4, 2012 Report Posted February 4, 2012 zauważyłem że niema tu dyskusji na temat ochrony fungicydowej:exclamation: nikt z Was nie kropi zbóż Quote
muzyk Posted February 4, 2012 Report Posted February 4, 2012 Witam.Myślę że mróz powinien załatwić choroby grzybowe ale to nas nie zwalnia od bacznej obserwacji wczesną wiosno. Quote
przemo137 Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 Nie płaca walić się środków na zapas. Lepiej obserwować zmiany i w razie konieczność zastosować środek. Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 w dzisiejszych czasach nie wyobrażam sobie uprawy bez ochrony fungicydowej ja stosują w zależności od zagrożenia ale np. pszenica czy rzepak bez trzech oprysków na grzyba to szkoda zachodu Quote
Recommended Posts