Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kupiłem kilkudniowego byczka (4-5 dni) - ładny, wysoki ale podczas transportu coś stało mu się w tylną nogę a dokładnie podwija kopyto. Słyszałem, że takie podwijanie jest normalne u cieląt po urodzeniu ale mój nie ma tak od urodzenia tylko prawdopodobnie krzywo upadł na ziemię i coś sobie nadciągnął (mam taką nadzieje,że to nie jest złamanie). Cielak wstaje,pije mleko, próbuje stawać na tą nogę normalnie ale jak już sobie podwinie kopyto to już staje na podwiniętym kopycie. Smarowaną miał żelem rozgrzewającym i owiniętą bandażem elastycznym. Kuśtyka już z 3-4 dni i nie widzę poprawy. Nie wiem co z nim zrobić tym bardziej, że sprzedawca oferuje zamianę na innego ale już nie tak ładnego.Może mu się poprawi a może nie :| 

Posted
Ja bym poczekał jeszcze z 3-4 dni, jak nie będzie się poprawiało to wezwał weta albo wymienił tego cialaka za innego. To może być złamanie lub zwichnięcie, weterynarz postawi diagnozę. Chociaż masz pewność że to nie jest zakażenie, także masz czas na podjęcie decyzji, ale doradzałbym zamianę tej sztuki, jeśli masz taką możliwość.
Posted

Moim zdaniem poczekaj tydzień a jak nie to zadzwoń po weterynarza niech przyjedzie zobaczy co mu się stało.Co o gips nie mam pojęcia ile kosztuję ale nie drogi.Jak nic nie pomorze to zamień albo sprzedaj i kup drugiego.A ile kg cielę ma.U mnie też jałówka skręciła nogę i kulała ale po 2-3tygodni jest ok

Posted
Kiedyś czytałem jak małemu cielakowi, który złamał nogę usztywnili ją dwoma kawałkami drewna i mocno obwiązali bandażem. Niby po 3 tygodniach było dobrze, ale jak nabrał masy to zaczęły się jakieś kłopoty. Jak już pisałem, masz pewność że uraz powstał na skutek "mechaniczny", także spokojnie możesz czekać, żeby sprawdzić czy wyzdrowieje ;) Jaka rasa i jaka była masa poporodwa?
Posted

Nie czekaj tylko skonsultuj to z lekarzem. Jeżeli jest złamanie np. główki kości u tak młodego zwierzęcia to po kilku dniach staw rzekomy może tak uszkodzić kości że zrośnięcie będzie niemożliwe. Mogą być zerwane czy naciągnięte ścięgna, ale takie stawianie diagnozy na odległość mija się z celem.

Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Poczekamy jeszcze z tydzień ewentualnie dwa a jak się nie poprawi to idzie na mięso. Wymiana odpadła bo jaki jest sens wymiany 3 tygodniowego byczka na kilkudniowego. Ogólnie cielak już nie podwija kopyta ale nadal kuśtyka. Przyzwyczaił się do brykania na 3 nogach aż czasami go nie można złapać. Mieliśmy konsultacje z weterynarzem i stanęło na prawdopodobnym nadciągnięciu.

• 1 month later...
Posted

Jeżeli jest to samo nadciągniecie mięśnia to powinno przejść, nie wiem natomiast jaka była ocena weterynarza na żywo oraz co zalecił stosować bo trochę szkoda byłoby go tak wcześnie oddawać, koniecznie daj znać jak zakończyła się ta sprawa jeżeli zaglądasz w dalszym ciągu na forum.

• 1 month later...
Posted

Cielak już kilka miesięcy ma i trudno powiedzieć czy mu się poprawiło czy nie. Czasami postawi nogę prawidłowo, czasami wysunie sobie ją do przodu (czy robi to z przyzwyczajenia, czy tak już mu zostanie). Czasami się nawet za uchem tą chorą nogą podrapie, nie przewraca się. Zachowuje się jak inne byczki (czasami sobie pobryka). Ciężko powiedzieć czy sobie da radę jak przybierze większą masę.

• 4 weeks later...