Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.Planuję zakup używanego ciągnika rolniczego New Holland TD5040.Będzie on głównym ciągnikiem pomocniczym 40ha gospodarstwa.Czy możecie coś o tym ciągniku powiedzieć.Oraz czy może on ciągać dwuosiowy lub jednoosiowy rozrzutnik.

Posted

Nie jestem mechanikiem ani nie znam się na silnikach, to jednak ten silnik tego ciągnika mi się nie podoba. Silnik doładowany z chłodnicą doładowywanego powietrza, a maksymalny moment obrotowy 375 Nm uzyskuje przy 1300 obr/min. Maksymalne obroty to 2500, a to dużo jak na silnik do ciągnika. Przy tych obrotach ma 247,5 Nm. Traci pomiędzy obrotami maksymalnego momentu obrotowego a maksymalnymi obrotami 127,5 Nm czyli 34% maksymalnego momentu. Przy 1300 obrotów na minutę moc tego silnika to prawie 51 kW, a przy maksymalnych obrotach 69 kW. Może nie jest to wielka wada na ciągnik pomocniczy, ale wywożenie obornika to nie jest praca pomocnicza jak dla mnie. Podobny ciągnik pod względem mocy, wyprodukowany mniej więcej w tym samym czasie JD 5090G ma maksymalne obroty 2200 na minutę a maksymalny moment obrotowy uzyskuje przy 1600 obrotów na minutę.

Co do rozrzutnika czy pociągnie to trzeba obliczyć, ale najpierw trzeba wiedzieć jaki rozrzutnik i obornik, po jakim gruncie i jak nachylonym. Pozdrawiam Forumowiczów!