Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć Rolnicy!

piszę do Was w sprawie aplikacji, które mogłyby ułatwić Wam życie. Sam jestem programistą i napisałem już kilka aplikacji, które wspomagają mi prowadzenie gospodarstwa dla mojej rodziny. Chciałbym usłyszeć Wasze zdanie w tym temacie wd. pewnej kategorii. 

Typ działaności:

Hodowla, Gospodarstwo nastawione na sprzedaż zbiorów, Usługi,

Opis problemu:

Jaki Waszym zdaniem obecnie macie problem z zarządzaniem swojego gospodarstwa. W skrócie napiszcie jaka rzecz byłaby w stanie poprawić zarządzanie Waszym gospodarstwem. 

Z czego najcześciej korzystanie:

Telefon (android, ios, Windows) czy komputer osobisty

Przykład aplikacji, którą zrealizowałem ostatnimi czasy.

Napisałem aplikację na telefon, na której podczas żniw zaznaczałem sobie krawędzie swoich działek. Było ich dość sporow więc na koniec zesonu miałem listę wszystkich swoich dzałek, wraz z pozycjami i oznaczeniem na mapie. Po obrobieniu tych danych dopisałem aplikację na komputer stacjonary, która pokazuje mi daną działke na mapie oraz notatki z danego roku. Przykład? Dla pewnej działki zapisałem sobie, co dokładnie było zasiane, jakie opryski/nawozy były zastosowane plus jaki był zbiór plonów w danym sezonie. 

Dzięki temu mam lepszą więdzę jak zorganizować płodozmian oraz jestem w stanie wykorzystać historyczne dane aby lepiej zaplanować działania na kolejne lata. 

Będę wdzięczny za każdą Waszą opinie. Może uda nam się zrealizować jeden wspólny pomysł i potestować go razem tak, aby życie stało się prostsze :)

Pozdrawiam,

KarRol

Posted

Oczywiście że napiszę taką aplikację. Ty budujesz maszynę ja piszę dla niej soft. Umowa stoi Kolego Adamie?

Kolego KarRol. Problem z aplikacjami rolniczymi polega na zbieraniu informacji. Praktycznie wszystkie maszyny nie komunikują się z komputerem, a te które potrafią to zrobić nie udostępniają tych danych które są potrzebne z punktu widzenia rolnika. Problem wymaga bardziej kompleksowego podejścia. Moim zdaniem trzeba podejść do tematu bardziej systemowo. Trzeba zacząć od stworzenia "inteligentnego gospodarstwa" czegoś na wzór inteligentnego domu. Chętnie przedyskutuję temat.

Zacznij Kolego KarRol od zbudowania stacji meteorologicznej nie tylko zbierającej dane, ale i sygnalizującej np. pojawianie się szkodników czy chorób. Dobrze byłoby gdyby także korzystała z serwisów prognozy pogody.

Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted
Ale dobre. Zawsze sie zastanawiałem poco to komu. Teraz troche to jaśnieje. Mimo wszystko można to potraktować bardziej za zabawe niż użyteczność praktyczną. Pod względem kosztów. Dla dużego gospodarstwa to taniej będzie stworzyć etat,
Posted

To jest jak najbardziej praktyczne, jednak trochę wody upłynie. Wcale nie dlatego tak piszę że się tym zajmuję, choć raczej od strony elektronicznej i algorytmicznej niż softwarowej. Sam też używam urządzenia własnej konstrukcji bo na rynku takiego nie kupi, które sygnalizuje potrzebę ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami. Pozwala bardzo precyzyjnie stosować ochronę. Sama stacja mierzy temperaturę, opady, czas zwilżenia liści, nasłonecznienie. Na tej podstawie komputer wylicza wartości krytyczne dla pojawienia się szkodnika czy choroby i podaje odpowiedni komunikat. Takie samo urządzenie jest dwie wsie dalej i jest rozbieżność między nimi, więc jest precyzyjne tylko dla mojego pola. Swojej roboty nie liczyłem, ale wartość części zwróciła się z naddatkiem przez rok. Mam zamiar zrobić pełne "inteligentne gospodarstwo" ale z czasem problem. Mam zamiar w tym roku na początek zrobić komputer do kombajnu który będzie zbierał potrzebne dane i wysyłał do bazy. Zobaczę czy wyrobię się z czasem.

Pozdrawiam Forumowiczów!

• 2 weeks later...
Posted

Ja rozumiem bo sam jestem rolnikiem. Moja wiedza sprzed 24 godzin jest nieprzystająca do wiedzy jaką mam w chwili gdy piszę ten post. Dla wszystkich dziedzin życia związanych z przyrodą trudno napisać aplikację uwzględniającą wszystkie aspekty które często są "niealgorytmiczne". Jak sztuczna inteligencja osiągnie poziom inteligencji człowieka pisane takich aplikacji będzie możliwe.

Drugim i to chyba najważniejszym problemem jest problem ekonomiczny. Praca rolnika jest bardzo nisko płatna i bardzo często nie opłaci się zastępowanie na tym poziomie pracy człowieka pracą maszyny. Tu warunkiem jest wzrost wynagrodzenia za pracę rolnika. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 1 month later...
Posted

W zasadzie jest to niemożliwe i nie ma jednej aplikacji która spełniały wymagania wszystkich rolników, nawet aplikacja z pogodą się do tego nie zalicza bo przecież w każdej części kraju może być aktualnie inna. A czy korzystam z takich aplikacji dla rolników? Jest ich na tyle mało iż szczerze mówiąc nie bo też nie bardzo widzę taki sens i potrzebę, ale jeżeli komuś ma to pomóc to czemu nie.