edek Posted October 4, 2016 Report Posted October 4, 2016 Chcę podświetlić nr na budynku mieszkalnym, myślałem o lampce led - solar z czujnikiem zmierzchu.Jest taka w necie za 85 zł. tylko czy warta kupna ? Może ktoś ma coś podobnego, bo nie wiem co wybrać a poza tym nie chciałbym za dużo wydać ale żeby było dobrej jakości. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 5, 2016 Report Posted October 5, 2016 Żeby dużo wydać za kiepską jakość jest prosto. Mało za dobrą jakość trochę trudniej. Oczywiście solarnego oświetlenia dobrej jakości za tę cenę nie kupisz. Robiłem takie oświetlenie. Na części wydałem znacznie ponad 100 zł. Trzech lat nie wytrzymało. Akumulatorki Ci siądą za 1,5 roku. Zresztą te lepsze też mają akumulatorki które wytrzymują określoną ilość cykli ładowania i rozładowania. Jeżeli jest możliwość zasilania sieciowego kup sieciowe podświetlanie. Jeżeli nie to kup tańsze. I tak akumulatorki to pięta achillesowa. Wszystkie urządzenia tego typu to jednorazówki gdyż akumulatorki pozbawione są bardziej zaawansowanych kontrolerów ładowania. Jak siądą leci wszystko. Możesz kupić z wyższej półki, ale wydasz 5x więcej a trwałość będzie większa 2-3x. mora 1 Quote
czesiek888 Posted October 6, 2016 Report Posted October 6, 2016 Możesz kupić lampki LED na 12 V, wtedy masz pewność że zużycie prądu znikome a będą na pewno działać, wszystkie lampki pod jeden zasilacz (zazwyczaj są 10 W więc nie wiem jaką ilość planujesz zamontować ale raczej jeden starczy), i czujnik do tego Quote
DuzyGrzegorz Posted October 6, 2016 Report Posted October 6, 2016 Wyłącznik zmierzchowy wymaga dodatkowego zasilacza i non stop pobiera prąd i to większy niż diody. Do diod bym zastosował zasilacz 5V 2,5 W, stabilizowany. Chyba mniejszych nie ma na rynku. Pojedyncza dioda ma ok. 50 mW więc sporo można podłączyć.Jak już koniecznie chcesz coś dobrego z wyłącznikiem zmierzchowymi za niską cenę to kup coś takiego https://sklep.avt.pl/avt1460.htmlWeź zestaw do montażu i nie montuj przekaźnika oraz listwy zaciskowej. Wyjście sterujące na przekaźnik ma wystarczającą moc dla oświetlenia numeru domu diodami. Tranzystor BC557 ma na wyjściu prąd 0,1 A, co przy 12 V daje 1,2 W. Oczywiście możesz wstawić zamiast BC557 tranzystor z większym prądem wyjściowym np. popularny 2N2222 Wtedy będziesz miał 0,5 A (nie dawaj tyle co podają bo w tej obudowie to będzie kicha), ale to zbędne dla oświetlenia z diod. Jak się podłącza diody i jak to wyliczyć rozumiem że się orientujesz.Ja teraz mam prawie identyczny pod względem logiki działania tylko cyfrowy. Mam zrobione "na pająka"!Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
czesiek888 Posted October 7, 2016 Report Posted October 7, 2016 Tak wogóle to takie nr domu są już gotowe z czujnikiem zmierzchu na baterie solarną Sąsiadka ma już 4 rok i sprawdza się dobrze, bez kabelków i roboty, tak moim skromnym zdaniem Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted October 13, 2016 Report Posted October 13, 2016 Sąsiad ma taką, kosztowała około 100zł i do dzisiaj działa bardzo dobrze, chociaż moim zdaniem możesz kupić lampki LED na 12 V i do tego czujnik, w praktyce wyniesie to taniej a do tego masz mały pobór prądu, efekt taki sam jak w przypadku całego zestawu. Quote
czesiek888 Posted October 17, 2016 Report Posted October 17, 2016 Oczywiście też bardzo dobre rozwiązanie Z tym tylko, czy masz poprowadzone już przewody do podłączenia lampki led 12 v oraz przewód do czujnika na 230 V? Czy taniej to nei byłbym taki pewien, ponieważ tak jak mówie należy dokupić kable (przewody) no i zasilacz do lampki led. Quote
Recommended Posts