bizonsuperzo56 Posted October 4, 2016 Posted October 4, 2016 WITAM wszystkich na forum czy ktoś umie wytłumaczyć jak zlikwidować luzy w przekładni kierowniczej w jumzie z oryginalnym układem kierowniczym z ala wspomaganiem ????? Quote
Vademecum Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 nawet jak ustawisz to itak będzie jak jest, ja kupiłem nową całą przekładnie serwo i było jeszcze gorzej. Na ślimaku nie idzie zlikwidować luzu. Quote
bizonsuperzo56 Posted October 5, 2016 Author Posted October 5, 2016 o kurde to nie ciekawie... trochę lipowato się jeździ szybko z tym luzem ... koła maja takie momenty ze łatają Quote
Vademecum Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 Szczególnie przy hamowaniu albo z góry, Quote
Dobromil Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 Kiedyś miałem bardzo dużo cierpliwości do jumza i powiem ci że te wspomaganie to dobre tylko na złom bo dużo waży Ale jak chcesz sam się przekonać to od strony tylnego koła jest taka niewielka pokrywa z podkładkami dystansowymi mocowana na 4 śruby , wywal podkładki i dociśnij , ja to nawet musiałem dospawać na wewnętrznej stronie blaszkę około 2mm aby dobrze docisnęło ,Jest jeszcze śruba do regulacji na wewnętrznej stronie i aby się dostać do niej to trzeba zdjąć mechanizm z ciągnika , no i w miejscu gdzie wchodzi krzyżak od kierownicy jest śruba odkrecasz ją i obracasz elementem A najbardziej jednak to na latające koła pomaga zlikwidowanie luzów na wieloklinie przy zwrotnicy i na dźwigni pośredniej ale żeby zlikwidować luz na dźwigni pośredniej to trzeba wymontować przednią oś Powodzenia DuzyGrzegorz 1 Quote
Vademecum Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 ja frezy podcinałem na wałku pionowym by zlikwidować luz, luzu na tzw. wąsie nie było ale koła nadal latały. Nawet jeden mówił kup nowe opony ale to już chyba niemiał innego pomysłu. Luz sie robi chyba na listwie i ślimaku i siłowniku ale ja poległem i kupiłem nowe serwo a później sprzedałem trąda Quote
Recommended Posts