Ulcia8P Posted October 5, 2016 Report Posted October 5, 2016 Cześć, jestem tu nowa. Mam mały problem. Otóż, na polu podczas siewu znalazłam takie o to coś. I tu pytanie do Was- co to może być? Widać głowę byka oraz węża. Czy to jakiś talizman? Uchwyt do paska? Proszę o pomoc http://forum.farmer.pl/public/style_emoticons/default/smiley.gif Quote
Vademecum Posted October 5, 2016 Report Posted October 5, 2016 no, na maszyne rolniczą toto nie wygląda, ale masz fajny talizman Ja to prócz kamienia to znajduje podkowy i piłeczki golfowe Quote
DuzyGrzegorz Posted October 5, 2016 Report Posted October 5, 2016 To jest część naszelnika. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Ulcia8P Posted October 6, 2016 Author Report Posted October 6, 2016 Na pewno część naszelnika? Nie jest to za delikatne? Ma długość ok. 8,5cm. Mogłam zrobić zdjęcie z jakąś miarką. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted October 6, 2016 Report Posted October 6, 2016 Do półszorów do bryczki bywały takie ozdoby. Były wszywane do napierśnika. Jednak ta jest odrobinę przerobiona gdyż zaczep jest wyraźnie przerobiony na haczyk. Mogła służyć do spinania desek wozu. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 Widocznie ktoś zgubił ozdobę do bryczki tak jak o tym mowa powyżej, masz szczęście bo jest to prawdziwa rzadkość aby spotkać coś podobnego w polu podczas siewu, może ma nawet wartość historyczną, warto to sprawdzić. Quote
Recommended Posts