dominikano121 Posted December 6, 2011 Report Posted December 6, 2011 Witam. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o kombajnie zbożowym Fortschritt MDW 524??? Czy silnik IFA daje sobie rade i czy nie ma problemu z częściami. Chciałbym go kupić na ok. 100h i się zastanawiam czy się nadaje... Quote
john 7800 Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 to są złomy z innej epoki ja mam 110h i mam JD 2064 duży i wydajny kombajn był drogi ale zarabia na siebie pozdro:) Quote
KrowieBieszczady Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 No na taki areał bał bym sie troche brać bo jak coś siądzie to po żniwach.... Quote
Przemek15_03 Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Ja na twoim miejscu nie kupowałbym fortschritta bo choć to dobre maszyny to z częściami jak coś siadzie może być problem a w żniwa sam wiesz jak to z czasem jest U mnie sąsiad miał 3 forsze i jeszcze jeden na części chwalił je bardzo ale juz teraz ma nowego NH. Jak mogę coś polecić to radziłbym classa tylko takiego nie dobitego (albo po taniości dwa rekordy). JD dobre ale jak pytałem znajomego co kupił nowego JD to po sezonie go wymienił na nowego classa mówił, że ceny w JD są wyższe i jak coś padnie to kieszeń boli. I tak szczerze to ja osobiście bardziej jestem przekonany do clasów niż JD;) Quote
john 7800 Posted June 22, 2013 Report Posted June 22, 2013 jak ktoś nie miał JD to niech się nie wypowiada bo posiadam 2064 JD i robi od 30h do 40 h na cały dzień a części nie są takie drogie a class ma nie rozwinięty jeszcze na tyle serwis bo nie dociera do rolników na czas a JD z serwisem nie ma problemu:) Quote
izydor6280 Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 jak mozna twierdzic ze jakas maszyna jest zla, jak jej sie nawet na oczy nie widzialo, nie wspominajac o pracykolejny raz kolega @john 7800 wychwala tylko jedna marke a reszta to wedlug niego zlom, bez podania jakichkolwiek informacji co, jak i dlaczego.podobnie kolega @KrowieBieszczady chyba nabija tylko posty, wiekszosc ktore czytam nic nie wnosza do tematowz tego co slyszalem, a raczej czytalem, maszyna dosc dobra i godna polecenia Quote
john 7800 Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 kolego Fend,JD,Valtra,Claas,Massey-Ferguson to są znane i dobre marki nie zawodne a Fortschritt to już nie ta epoka jest wszyscy patrzą na wygląd na spalanie wydajność,awaryjność i komfort ludzie już nie chcą takich maszyn starych i musisz się z tym pogodzić czy chcesz tego czy nie a jak chcesz to sobie załóż fan klub tej marki i będzie git pozdro. Quote
KrowieBieszczady Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 Izydor jak na forum Fortschritta mają go nie chwalić? Quote
Mr_xxx Posted June 23, 2013 Report Posted June 23, 2013 Fortschritt Jak na moje nie jest to kombajn na 100 hektarów tylko na 20... Bardzo awaryjny a części choć nie takie drogie to mega trudne w dostępie;/ Miałem styczność kiedyś z takim więc wiem coś na ten temat. Wszystko zależy od budżetu jak masz zamiar wydać jakieś 70 tysięcy to zastanów się na PROW i kupnem nowego bądź do 5 lat używanego na pewno lepiej na tym wyjdziesz:) Quote
íktorn Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Co do forstchrit to dobre kombajnyWiadomo można kupić dobitego i będzie się sypał jak każdyInny konbajn czy to class czy fergusonA są to kombajny oszczędne z częściami nie ma kłopotuSam mam 512 z 1971 roku chodzi tak dobrze ze narazie zostanieI mloce nim swoje 50 ha i. Zarobkowo następne 200I przestańcie pisac byle co bo to forstchrit jako pierwszy na świecieZbudował kombajn ponad 8 m gdzie w tych czasach 5 m to był max Quote
kubusjettaII Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 popieram Mr_xxx to nie jest maszyna na większe areały. osobiście polecam claasa Quote
MrDKDP Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Też mam forstchrita e514 z 1990r i chodzi bajka 0 awarii jak się go robi na czas i smaruje. Może nie przerobi tyle ha na dobę co nowy JD, MF, Class, czy DF ale cena jest dużo niższa. Części do forstchrita jest mase i do tego są tanie i wszędzie dostępne. Serwis ?? Po co jak wszystko się zrobi samemu i za mniejszą cenę i od razu. Quote
íktorn Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Rozumiem nowe czasy nowy sprzet ale w naszych realiachDobry Clas to 120 tysięcy zł a dobry forstchritt 524 to 35 tyśak dla mnie te 100 ha to 80 do 100 godzinPracy i taki kombajn w zupełności ci wystarczyI posłuży ci długo jest tak zrobiony ze większość remontów zrobisz samCzęsto czytam te fora i zaczyna się niewinie kombajn za 40 tysPo kilkunastu doradach wskakuje na 4 latka za 250 tyśRazi mnie to ze forumowicze pzelicytowuja się nawzajemZapominajac za ile gość forum wystartował rozumiem. Rozbieżność o 100%Niestety czasami przekracza 1000% Quote
john 7800 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 jeden ma tu fazę widzę 512 kosi u siebie 50h i zarobkowo 200h to chyba żniwa zaczynają się u niego w Lipcu a kończą w Listopadzie bo taki kombajn kosi dziennie z 10h i to jak się nie zepsuje z 5 razy na dzień koledzy nie te czasy nie ta epoka technika idzie do przodu a wy stoicie w miejscu mam JD 2064 z 6m kosi on od 3 do 5 h na godzinę w zależności od zboża spali na dzień z 500l ale robotę zrobi a Forszaj spali 200l i roboty nie widać każdy robi tym na co go stać ale jak ktoś mi pisze ze te stare rupy są najlepsze to nigdy chyba nie był na targach w Poznaniu i nie widział nowych i wydajnych maszyn pozdro:) Quote
Mikruss Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 mam JD 2064 z 6m kosi on od 3 do 5 h na godzinę przecież to też już stary rupiećchyba tez go nawet na oczy nie widziałes....a o tej wydajności (do 5 ha na godzinę) to normalnie o mało ze śmiechu z krzesła nie spadłem - to tam chyba nic nie rosło skoro 5 ha w godzinę oblatuje (może na pusto bez włączania hedera)Po drugie zobacz sobie ile młóci się ha w godzinę przy biciu rekordów Guinness'a a później wypisuj te swoje głupoty. Co do Forsha, może warto poszukać czegoś już z naklejką MDW Albo Deutza - też bardzo fajne kombajny Quote
john 7800 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 widzę Mikruss ze jesteś bardzo oczytany tylko zapomniałeś o jednym za ja mam i posiadam taki a ty tylko chodzisz i komentujesz stary nie stary ale wydajniejszy od tych co tak zachwalasz i co nie masz pojęcia co piszesz od 3 do 5h na godzinę rośnie dobrze zboża sypią po 8 ton z ht poczytaj sobie ile robią tera kombajny mają nawet przerób 90 ton na godzinę takie sa teraz maszyny jedz na targi do poznania to będziesz widział maszyny to może zmienisz zdanie Quote
íktorn Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Johm. Przestańcie pisac bzdury dlatego trzymam mojego forschtritt Bo mało pali 8 do 9 l na godzinę muj sasiad mnial bizona i śmiał się z mojego kombajnaDo czasu zniw zuzycie ropy raz dzienie kosze jeśli pogoda dopisze 12godzI żniwa trwają mniesiadz bo u nas kombajnów malo i sąsiad kupił forszaI kosi ciesząc się mniejszym zużyciem a kolega to nawet Nie siedział na kombajnie koszac 3 do 5 ha ma pewnie30 tonowyKombajn z 16 m hederemI kolega przesądził i to gruboAle gratulacje jak taki maszJak pisałem tak się nie zrozumiemyWidziałem nowe i posiadam nowe sprzętyJohn masz taki dział foto video pochwał sie Quote
Przemek15_03 Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Dzisiejsze maszyny są bardzo dobre przez zaawansowaną technikę jednak przeciętnego Kowalskiego nie stać na nowy kombajn. Liczby przedstawiane przez kolegę Johna są na moje oko książkowe, być może jest to osiągalne na gruntach płaskich jak stół bez jakichkolwiek wzniesień rowów stawów itd. i przy nie najmocniejszym zbożu oczywiście . Ostatnio jak byłem u kolegi to on kosił swoim bizonem a obok kosił znajomy nowym classem. Na jedno kółko bizona claas miał 1,5 z tym, że akurat miał opuszczony rozdrabniacz i z ciekawości sprawdziłem co znajdę na ściernisku i ile gubi. Szczerze to sporo więcej niż bizon, a jak poszedłem za claasem po rozdrabniaczu to fakt nie gubi bo rozdrabniacz jest tak dobry ze łupie ziarno i wydmuchuje je szeroko . Dlatego jak ktoś pisze, że kosi kombajnem 5 ha na godzinę to się zastanawiam ile po nim zostaje na polu? Kolego John 7800 tak jak mój poprzednik napisał pochwal się i wstaw jakiś filmik. A i tak szczerze na twoim miejscu, dodatkowo poszukałbym forum miłośników JD bo jak widzę jeśli chodzi o kwestię sprzętu to jesteś monotematyczny, a tam zapewne jest więcej pasjonatów tej marki. Quote
Mikruss Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Akurat taki johny młóci u znajomego ponad 300 ha pola rocznie od 1997 roku więc kąsaj bryłę z tymi swoimi uwagami, ledwo co go kupił to go oglądałem, a Ty pewnie w tedy nie miałes jeszcze pojęcia że sa inne kombajny poza Bizonem.jeden ma tu fazę widzę 512 kosi u siebie 50h i zarobkowo 200h to chyba żniwa zaczynają się u niego w Lipcu a kończą w Listopadzie bo taki kombajn kosi dziennie z 10h i to jak się nie zepsuje z 5 razy na dzień koledzy nie te czasy nie ta epoka technika idzie do przodu a wy stoicie w miejscu Na każdym kroku widzę ubliżasz każdemu.Znam wiele przypadkow gdzie Bizonem Z056 lub Z058 młóca grubo ponad 100 ha w żniwa, czasami idą cale noce, fakt nie jest to maszyna nowoczesna i wydajna ale nie każdego stać na maszynę za 100 czy 200 tys zł, po drugie często jak ktoś tyle naskrobie po iluś latach to często boi się kupić zachodni sprzęt ze względu na naprawy ( i nie gadaj że części do johnego sa tanie - sama iglica do pompy wtryskowej to koszt ok 6-7 tyś zł a gdzie jej regeneracja).Może i sam osobiście nie mam takich maszyn bo nie są mi potrzebne ale wiem co po okolicy jeździ a jak ktoś jest normalny to powie drugiemu co w trawie piszczy, bo nie ma maszyny która się nie psuje, wszystko się wyrabia z czasem i tylko w miare wczesne wykrycie drobnej usterki może uchronić przed powaznymi awariami.Także weź przestań zachwalać John Deera na kazdym kroku bo też ma swoje mniejsze i wieksze bolączki, a ze względu na koszty napraw (jako że nie lubię podrób kupować wole orginał) to sobie go nie kupię bo ceny części sa ogólnie chore a niektóre rozwiązania techniczne (może i zaawansowane) ale często przekombinowane i sprawiające dużo problemów po kilku latach od produkcji. Quote
íktorn Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Nie mam nic przeciwko JD to dobry sprzętAle większość nas posiada gospodarstwaOd 10 do100 haI ma się to nijak do farm 300 do 1000haBo tego porównać się nie daI tu już nie można sobie pozwolić na sprzet 20 letniNa takich farmach nowy ciągnik po 7 latach jestZużyty i idzie na sprzedarz ale to nie oznacza ze 20 letniKombajn nie da rady na 50 czy 100ha to nie ta liga Quote
Michał Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Szukam MF na 20 do 40 hektarów i kombajn Bizon z kabiną budżet to 40 tyś za traktor a za kombajn do 70 tyś podajcie markę szukam dla wujka. Quote
íktorn Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 I zgadzam się z kolegami przemkiem i mikrusemA co do John to nie dokonca kolege może jedynie tłumaczyć faktZe ma pareset ha i tu go rozumiem ze nie może pozwolić sobieNa starszy sprzet ale nie może porównać siebie do wszystkichAlegro kolego przy tych ha to bizon i forstchrit 514 lub 524Polecilbym 514 i za ta kasę kupisz zadbana jak chcesz Kośic jeszcze zarobkowo to 524MDW lepszy od bizonaWeź mechanika żeby ktoś ci nie wcisnął dobitego514 ma silnik 4 spali mniej 524 mają 6 ofa są też z 6 fergusonemSpala więcej ale więcej ukosisz 514, około ha na godzA 524 około 1.3 ha Quote
volviak Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 My mamy forsza e 512 moze nie jest on najnowszy ale daje rade czasem trzeba kosic po nocach ale nikt nie narzeka sasiad mial bizona z058 i nie byl on tak wydajny jak nasz Quote
íktorn Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Ile ci pali szczezeI masz często awarięBo podług John 5 na dzień a mi kosa pękła przez sezon Quote
Recommended Posts