Kamilc-360 Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 Witam mam taki problem otóż w moim ciągniku Ursus mam możliwość aby wyłączyć sprężarke tylko że gdy nie będzie ciśnienia w instalacji pneumatycznej to zapala się kontrolka od układu hamulcowego i taka ogólna "Stop"I to jest trochę nie bardzo bo kontrolka od układu hamulcowego zapali się gdy np. bedzie za mało płynu lub ogólnie gdy bedzie uszkodzony układ.Ta "stop" pali się wtedy gdy zapala się jakaś inna czerwona kontrolka np. olej ładowanie itd.Ogólnie chodzi mi oto że gdy wyłącze sprężarke to te kontrolki będą sie świecić i nie ostrzegą mnie w razie awarji.No więc u mnie cały czas ta sprężarka pracuje tylko że tak sobie myśle czy to dobrze? Czy niezużywa się jak tak cały czas będzie pracować non stop? Quote
Vademecum Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 pewnie, że sie zużywa, w wielu perkinsach jest tak, że niema możliwości wyłączenia sprężarki. Ty masz wybór. Quote
Kamilc-360 Posted October 5, 2016 Author Posted October 5, 2016 No mam ale tak jak mówie kontrolki te dwie się bedą wtedy świecić Quote
DuzyGrzegorz Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 Obecne przepisy homologacyjne tak to przewidują więc podłączenie kontrolek jest prawidłowe. Nie będę z nimi polemizował bo i tak te przepisy ze mną wygrają. Mają wyeliminować sytuację gdy po podpięciu hamulców nie będą miały ciśnienia. Hamulców pneumatycznych używa się także w polu np. do kombajnu ziemniaczanego. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 no tak, tylko ilu rolników produkuje ziemniaki na skale kombajnu, ale cóż, przepisy bywają durne z uwagi na jakąś specyfike nawet w nikłej skali. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 W moich okolicach ziemniaki to ok. 10% zasiewów. Prawie w każdym gospodarstwie w którym jest ciągnik także jest kombajn ziemniaczany. Ziemniaki głównie jadalne. Kiedyś w moim powiecie było 26 gorzelni, 2 krochmalnie i syropiarnia. Zostały tylko dwie gorzelnie i w tym roku nieczynne. Masakra! Dużo ziemniaków kupowało też "Głowno". Trochę bierze teraz "Kępno". A i w Krakowie, Wrocławiu czy Katowicach zbyt niewielki. Trochę idzie ziemniaków na "Zjazdowej" w Łodzi.Hamulce pneumatyczne są w wielu innych maszynach. Jeżeli maszyna waży więcej niż 750 kg musi mieć hamulec aby można było nią wyjechać na drogę. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 w krakowie to frytki na czele a ziemniaki to symbol raczej. Z przysłowiową świecą szukać knajpy z polskim jedzeniem typu ziemniaki kapusta.... w mojej okolicy to sadzą po 4 rządki i nawet koparki zwykłej nie mają. Okolice nowej huty to wczesne i pod osłonami a po ziemniakach w połowie czerwca po ziemniakach kalafiory rosną Quote
DuzyGrzegorz Posted October 5, 2016 Posted October 5, 2016 U mnie teraz wczesnych ziemniaków mało. Te są kopane zazwyczaj kopaczką bo kombajn za bardzo obija. Głównie późne są uprawiane na przechowalnię. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Kamilc-360 Posted October 6, 2016 Author Posted October 6, 2016 U mnie to gościu tylko jeden wykopywał kombajnem, ale on to z 50 ton miał, a tak ja czy inni to kopaczką lecimy. A wracając do tematu, to co radzicie wyłączyć ją w cholerę czy nie? Prosto się to robi bo dźwignią się ją wyłącza nie żadne paski czy coś jak w 30stce, No tylko że jak mówię nie dość że cholera bedzie wkurzać że tak non stop czerwone się będzie bździło na desce choć jest na to sposób bo można odpiąć przewody w cholere no ale to jeszcze jeden problem bo w razie (odpukać) jak coś nawali w w układzie hamulcowym to nie będe wiedział. Ech i takie zmartwienie małe mam. Choć moja 60tka 35 lat a sprężarka to chodziła tylko raz jak dziadek rozrzutnik przyprowadził z Agromy a tak to nie była używana no tam czasem podpompować koło, no i też się chyba z nieużywania rozwaliła bo aż tłoczek pęknięty był jak wyciągnąłęm, więc nieużywanie też nie jest dobre Quote
Robert ;-) Posted October 6, 2016 Posted October 6, 2016 Trzeba by ominąć czujnik od ciśnienia i nie będzie się komputer świecił zadziała jak coś innego padnie ale czy zrobisz to sam, nie wiem czy do elektryka się trzeba będzie poklonic aby jakiś wyłącznik zamontował Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2016 Posted October 7, 2016 Sprężarka powinna pracować cały czas, ale to wynika z przepisów a nie zasad pracy ciągnika. Jednak napęd sprężarki nie jest za darmo i pobiera moc z silnika, a to parę groszy w kieszeni. Oczywiście sprężarka po kilku latach bezczynności nie będzie się nadawała do użytku. Co do samej instalacji elektrycznej to nie wiem jaki jest czujnik i nie mogę Ci podać co należy zrobić aby symulować ciśnienie w układzie pneumatycznym. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Recommended Posts