Jump to content

Recommended Posts

Posted

Niestety popsuła mi się chłodnia, muszę zrobić jej naprawę ale poinformowano mnie, ze muszę zaopatrzyć się w butle na czynniki chłodnicze. No i tu pojawia się problem, bo ja niestety na tym się nie znam. Szukam w internecie i znalazłam taki sklep z ofertą takiej butli http://elgracool.pl/product-pol-322-Butla-na-czynnik-chlodniczy-12-kg.html

Jednak ta jest dostępna tylko przy zakupie czynników, ale pytanie czy wiecie może gdzie dostanę taką pustą? No bo czynniki są w instalacji chłodniczej i by ją naprawić trzeba to ściągnąć.

Posted

Od 10 lipca ub. obowiązuje ustawa o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych (Dz. U. poz. 881). Ustawa określa obowiązki użytkowników urządzeń chłodniczych. Nakłada obowiązek posiadania butli z odpowiednią etykietą na gaz chłodniczy. Teraz ciężko butle dostać bo producenci wiedzą że za kilka miesięcy rynek się nasyci i pozostaną z liniami produkcyjnymi. Nawet firmy serwisowe mają problem z butlami i każą nabyć we własnym zakresie. Szukaj w innych firmach zajmujących się klimatyzacją. Pozdrawiam Forumowiczów!