Witam wszystkich, chciałbym was zapytać czy i jakich komponentów do pasz dla bydła i krów mlecznych zwykle używacie? Czy jest to tylko pasza czy korzystacie z firm produkujących takie komponenty np. Nutrimix?
Komponenty do pasz
Napisano 14 październik 2016 - 15:36
Napisano 14 październik 2016 - 15:58
Sprawdź sobie produkty SuperHodowcy. Ja używałam tych dla drobiu i sprawdziły się super. Wiem, że oferta jest szeroka.
Napisano 14 październik 2016 - 23:31
Napisano 15 październik 2016 - 07:59
Napisano 15 październik 2016 - 09:08
Teraz proces produkcji pasz jest złożony i wymaga drogich urządzeń. Komponenty można kupić lub tak zorganizować produkcję aby mieć własne. Kiedyś pasze dla np. dla świń w gospodarstwie były poddawane obróbce cieplnej przed podaniem zwierzętom. Obróbka poprawiała strawność i eliminowała składniki antyżywieniowe, a także niszczyła drobnoustroje. Pasza nie pyliła i była bardziej smakowita. Teraz ten proces jest wykonywany na etapie produkcji. Najczęściej stosowany jest proces ekstruzji, taki sam jak przy produkcji chrupek. Ekstruzja podnoś strawność białka o ok. 8%, a co najważniejsze dostępność lizyny i metioniny, a więc aminokwasów których zawartość jest krytyczną dla efektów chowu zwiększają o ok. 12%. Podobnie jak przy tej dawniej stosowanej obróbce termicznej eliminuje składniki antyżywieniowe np. z soi i niszczy drobnoustroje. Pasze często dla zmniejszenia pylistości i zmniejszenia strat oraz poprawy smakowitości wymagają natłuszczania. Taka linia jest droga, a te o mniejszych wydajnościach nie grzeszą sprawnością i zużywają dużo energii na jednostkę produkcji. Moim zdaniem przy podejmowaniu decyzji o produkcji paszy krytycznym czynnikiem jest dostępność do urządzeń a nie dostępność do urządzeń. Pomijam fakt, że dla takich urządzeń musisz mieć w zakładzie energetycznym taryfę przemysłową i płacisz za moc czynną i bierną. Pozdrawiam Forumowiczów!
Napisano 17 październik 2016 - 21:13
Napisano 27 listopad 2016 - 21:05
Moze warto zajrzec na strone firmy arkop- maja naprawde wielki wybor wszelakich pasz, nawozow itp.
Napisano 06 sierpień 2020 - 14:12
Starannie wyselekcjonowany bufor dla bydła jest niezwykle ważny. Pasza musi być odpowiednio zbilansowana, żeby dostarczała krowom wszystkich potrzebnych substancji odżywczych.
Napisano 03 kwiecień 2024 - 12:58
Jak już szukasz suszu z jabłek dla cieląt, to z pewnością warto rozważyć zakup u sprawdzonego dostawcy, który oferuje wysoką jakość produktu. Współpraca z renomowanymi firmami, chociażby Kenovitamin (tutaj poczytasz sobie więcej , może zapewnić Ci pewność co do jakości i bezpieczeństwa paszy. Dobrym pomysłem jest też zasięgnięcie opinii innych hodowców lub kontakt z lokalnymi stowarzyszeniami rolniczymi, które mogą polecić Ci godnego zaufania dostawcę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych