motywator28 Posted October 14, 2016 Report Posted October 14, 2016 Witam wszystkich, chciałbym was zapytać czy i jakich komponentów do pasz dla bydła i krów mlecznych zwykle używacie? Czy jest to tylko pasza czy korzystacie z firm produkujących takie komponenty np. Nutrimix? Quote
Ania4321 Posted October 14, 2016 Report Posted October 14, 2016 Sprawdź sobie produkty SuperHodowcy. Ja używałam tych dla drobiu i sprawdziły się super. Wiem, że oferta jest szeroka. Quote
maciejo360 Posted October 14, 2016 Report Posted October 14, 2016 Śruta rzepakowa, mocznik, witaminy, drożdże i bufory. Osobiście mam przekonanie że lepiej samemu ułożyć sobie skład paszy oraz zrobić ją we własnym zakresie. Quote
Vademecum Posted October 15, 2016 Report Posted October 15, 2016 Lepiej samemu robić pasze, ale jeśli mamy swoje komponenty. Mam na myśli makroskładniki. Jeśli czegoś nam brakuje to licząc koszt zakupu komponentu wychodzi podobnie cenowo. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 15, 2016 Report Posted October 15, 2016 Teraz proces produkcji pasz jest złożony i wymaga drogich urządzeń. Komponenty można kupić lub tak zorganizować produkcję aby mieć własne. Kiedyś pasze dla np. dla świń w gospodarstwie były poddawane obróbce cieplnej przed podaniem zwierzętom. Obróbka poprawiała strawność i eliminowała składniki antyżywieniowe, a także niszczyła drobnoustroje. Pasza nie pyliła i była bardziej smakowita. Teraz ten proces jest wykonywany na etapie produkcji. Najczęściej stosowany jest proces ekstruzji, taki sam jak przy produkcji chrupek. Ekstruzja podnoś strawność białka o ok. 8%, a co najważniejsze dostępność lizyny i metioniny, a więc aminokwasów których zawartość jest krytyczną dla efektów chowu zwiększają o ok. 12%. Podobnie jak przy tej dawniej stosowanej obróbce termicznej eliminuje składniki antyżywieniowe np. z soi i niszczy drobnoustroje. Pasze często dla zmniejszenia pylistości i zmniejszenia strat oraz poprawy smakowitości wymagają natłuszczania. Taka linia jest droga, a te o mniejszych wydajnościach nie grzeszą sprawnością i zużywają dużo energii na jednostkę produkcji. Moim zdaniem przy podejmowaniu decyzji o produkcji paszy krytycznym czynnikiem jest dostępność do urządzeń a nie dostępność do urządzeń. Pomijam fakt, że dla takich urządzeń musisz mieć w zakładzie energetycznym taryfę przemysłową i płacisz za moc czynną i bierną. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
maciejo360 Posted October 17, 2016 Report Posted October 17, 2016 Pisząc o wytwarzaniu pasz z dodatkami we własnym zakresie miałem na myśli mieszalnik lub sypanie "z ręki" jak np. niektórzy robią z mocznikiem dla bydła, a nie uruchamianiu całej linii produkcyjnej Myślę że najważniejszymi czynnikami przy tworzeniu pasz są koszty jej wyprodukowania oraz zdolność wykorzystania tej dawki przez nasze bydło. Raczej nieopłacalne jest pakowanie wysokobiałkowej paszy w byki hf-y do opasu, czy staranie się podnieść wydajność mleczną krów poprzez samo karmienie nie patrząc na materiał genetyczny. Quote
Ajlar Posted November 27, 2016 Report Posted November 27, 2016 Moze warto zajrzec na strone firmy arkop- maja naprawde wielki wybor wszelakich pasz, nawozow itp. Quote
jeffrey Posted August 6, 2020 Report Posted August 6, 2020 Starannie wyselekcjonowany bufor dla bydła jest niezwykle ważny. Pasza musi być odpowiednio zbilansowana, żeby dostarczała krowom wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Quote
pawelszabla Posted April 3, 2024 Report Posted April 3, 2024 Jak już szukasz suszu z jabłek dla cieląt, to z pewnością warto rozważyć zakup u sprawdzonego dostawcy, który oferuje wysoką jakość produktu. Współpraca z renomowanymi firmami, chociażby Kenovitamin (tutaj poczytasz sobie więcej , może zapewnić Ci pewność co do jakości i bezpieczeństwa paszy. Dobrym pomysłem jest też zasięgnięcie opinii innych hodowców lub kontakt z lokalnymi stowarzyszeniami rolniczymi, które mogą polecić Ci godnego zaufania dostawcę. Quote
Recommended Posts