Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Mam nadzieję, że wasze doświadczenie pomoże mi w tej kwestii. Jestem w trakcie poszukiwania ciągnika. Przeszukując internet natrafiłem na dealera Lacrisexpress w serwisie otomoto.pl, który w ofercie ma wiele ciągników w bardzo przystępnej cenie. I tutaj kieruję do was pytanie. Czy ktos kiedys sprowadzal cos od niego? Jak rozpoznawać czy dealer w internecie jest uczciwy? Ten gość np. wysyła papiery do podpisania i żąda 10% ceny ciągnika przed sprowadzeniem go z zachodu. Jakie jest wasze doświadczenie w tych kwestiach? Dziękuję z góry wszystkim za odpowiedź!

Posted

Ostatnio podobny temat poruszany był nawet w tv i faktycznie jeżeli nie jesteś pewny lub nie ma żadnych opinii na temat danej firmy to lepiej być bardzo ostrożnym bo łatwo można stracić całą pule a ciągnika nigdy nie zobaczyć. Nad jakim modelem dokładnie się zastanawiasz? Podaj więcej szczegółów.

Posted

Sprawdzałem i jest zarejestrowana legalnie. Rozmawiałem z właścicielem i ceny które podają to ceny netto, więc po doliczeniu vatu już tak opłacalnie nie jest. Co do wiarygodności to trudno się wypowiadać ale po wnikliwej analizie zdjęć maszyn zauważyłem że na wielu sprzętach jest naklejka z nazwą firmy dilera oraz jak dobrze pamiętam to nr telefonu i adres strony. Więc maszyny faktycznie istnieją i zdjęcia nie są gdzieś ściągane z internetu. To tyle co mam w temacie. Badam sprawę dalej

Posted

@Sklep.Mizar.com.pl

Szczególnie zainteresował mnie Claas Elios 220 z oferty tamtego dealera.

@Rolnik1980

Wie Pan co, ale panu coś nie ufam. 1 post, odpowiedz napisana 20 minut po zalozeniu konta? Przepraszam, że powiem to w stylu Dody, ale "Helloł?" :D 

A może to Pan jest tym dealerem :P

Posted

@GREGOR znalazłem forum i zgodnie z zasadami podzieliłem się opinią. Opinie mogą się od siebie różnić, ja opieram się na faktach a nie domysłach. Sam szukam sprzętu stąd moje zainteresowanie firmą. Daleki jestem od wpłacania zaliczek ale znam ludzi którzy na takich zasadach kupili.Nie od tej firmy akurat to fakt. Proponuję aby każdy podejmując  decyzję o wpłacie przemyślał to kilka razy dokładnie

• 1 month later...
Posted

Witam wszystkich zainteresowanych tematem.

Uwaga!!!

Przestrzegam wszystkich aby uważali na firmę Lacrisexpress Paweł Cichy. FIRMA WIDMO NIKT NIKOGO NIE WIDZIAŁ I Nikt nikogo nie znał. Znam osoby które wpłaciły zaliczki za ciągniki i czekają już ponad 6 tygodni, cały czas są zbywane , kontakt telefoniczny po właceniu zaliczki nie możliwy tylko od czasu wysyłane sms typu problemy transportowe proszę mi pomóc i wpłacić trochę pieniędzy bo mam problemy finansowe itp.tarczenia ciągnika na proformie miał wynosić 14 dni. Prawdopodobnie nikt do tej pory nie otrzymał żadnego ciągnika. Znam przy najmniej 3 osoby które wpłaciły zaliczki w przedziale kwotowym 7000zll-12000zł i czekają już 6 tyg. Oczywiście maxynalny termin po właceniu zaliczki do dnia dostarczenia na proformie wynosi 14 dni. Z informacji ludzi którzy wpłacili zaliczki w ciągu najbliższych dni sprawa prawdopodobnie trafi na policję i prokuraturę.

Posted

Witam wszystkich zainteresowanych tematem.

Uwaga!!!

Przestrzegam wszystkich aby uważali na firmę Lacrisexpress Paweł Cichy. FIRMA WIDMO NIKT NIKOGO NIE WIDZIAŁ I Nikt nikogo nie znał. Znam osoby które wpłaciły zaliczki za ciągniki i czekają już ponad 6 tygodni, cały czas są zbywane , kontakt telefoniczny po właceniu zaliczki nie możliwy tylko od czasu wysyłane sms typu problemy transportowe proszę mi pomóc i wpłacić trochę pieniędzy bo mam problemy finansowe itp.tarczenia ciągnika na proformie miał wynosić 14 dni. Prawdopodobnie nikt do tej pory nie otrzymał żadnego ciągnika. Znam przy najmniej 3 osoby które wpłaciły zaliczki w przedziale kwotowym 7000zll-12000zł i czekają już 6 tyg. Oczywiście maxynalny termin po właceniu zaliczki do dnia dostarczenia na proformie wynosi 14 dni. Z informacji ludzi którzy wpłacili zaliczki w ciągu najbliższych dni sprawa prawdopodobnie trafi na policję i prokuraturę.

witam ja tez wpłaciłem zaliczkę 5000 zł i facet się przestał odzywać

Posted

Zaliczkę wpłaciłeś Kolego czy zadatek?

1. Zarówno zaliczka jak i zadatek nie mogą odpowiadać 100 proc. całkowitej zapłaty.
  2. Jeżeli się rozmyśli wpłacający przed upływem terminu wykonania umowy po wpłacie zaliczki podlega ona zwrotowi.
  3. Jeżeli się rozmyśli wpłacający przed upływem terminu po wpłacie zadatku przy braku odmiennego zastrzeżenia w umowie albo w prawie zwyczajowym podlega on zwrotowi.
  4. Jeżeli się rozmyśli usługodawca po wpłacie zaliczki a przed upływem terminu podlega ona zwrotowi.
  5. Jeżeli się rozmyśli usługodawca po wpłacie zadatku, a przed upływem terminu wykonania umowy, przy braku odmiennego zastrzeżenia w umowie albo w prawie zwyczajowym podlega on zwrotowi w podwójnej wysokości.
  6.  W razie niewykonania umowy zabezpieczonej zadatkiem przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

Mówiąc krótko zadatek jest prawnie chroniony w art. 394 kodeksu cywilnego, a zaliczka nie ma takiej ochrony prawnej. Również w prawie karnym będzie różnica i łatwiej po ciągnąc do odpowiedzialności za zadatek niż za zaliczkę. Ale wyjaśnijmy najpierw czy to była zaliczka czy zadatek. Pozdrawiam Forumowiczów!

P.s.

Bez urazy ale kiedyś na wsi chłopi nie mieli szkoły, nie było telewizji i posługiwali się takimi archaizmami jak zadatek czy tenuta. Teraz mamy szkoły i telewizję i żeby nie wyjść na wsioka nikt nie powie zadatek lecz zaliczka. To tak nowocześnie i mądrze brzmi, a przede wszystkim nie wsiowo ...

• 1 month later...