Kamilc-360 Posted October 18, 2016 Report Posted October 18, 2016 Mam pytanie jak ustawić kółko w ciągniku Huard 3 skibowym obrotowym? Ja zawsze orałem 3 zagonowym Wirax a tam była korbka jak zawsze jak w Grudziądzkich a tu to nie za bardzo wiem o co chodzi? Znaczy może jakbym pokombinował sam to do tego dojdę ale wole sie upewnić.Macie link do filmu gdzie go widać a ten cały mechanizm ustawiania widać w 0:58 Quote
Vademecum Posted October 18, 2016 Report Posted October 18, 2016 ten poziomuy siłownik to masz regulacje szerokości orki Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2016 Report Posted October 18, 2016 W tym mocowaniu kółka masz dwie śruby w otworze który wygląda jak półksiężyc i skalę widać jak byk , obie musisz ustawić tak samo aby na dwie strony była jednakowa głębokość orki Quote
Kamilc-360 Posted October 18, 2016 Author Report Posted October 18, 2016 Też tak myśle tylko to trochę do kitu moim zdaniem to co ja mam tak z kluczem non stop latać i co? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 18, 2016 Report Posted October 18, 2016 Z pytań które zadawałeś wynikało że sprzęt masz zadbany i lubisz go "dopieszczać", a teraz widać to na filmie. Szacunek dla Ciebie Kamil!Zastanów się czy to kółko jest Ci potrzebne. Regulację przecież masz w ciągniku więc nie musisz latać z kluczem. Jakbyś doszedł do wniosku że to kółko nie jest Ci potrzebna i masę pługa wraz z glebą będziesz woził na kołach napędowych zwiększając ich docisk a nie na kole wleczonym poczytaj moją dyskusję z kolego Mikrusem na temat używania regulacji siłowej do orki. Zresztą to kółko jest podporowe (nie mylić z postojowym) a nie kopiujące. Na początek nie będzie łatwo ustawić pług, ale jak nabędziesz wprawy będzie szło. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Kamilc-360 Posted October 19, 2016 Author Report Posted October 19, 2016 Dzięki Grzegorz! Dbaniem o sprzęt "zaraził" mnie mój Śp. dziadek, ale wracając no też myślałem że można orać bez kółka, i użyć tej regulacji siłowej ale to jeszcze jak to robiłem w C-360 to nawet nie powiem dobre to było bo jak miała za cieżko to sam się pług trochę unosił no i nie dało się głęboko zaorać.I nawet nie wiem czemu nikt (by najmniej u mnie we wsi) nie używa tej regulacji. Ja niby zawsze pozycyjną stosowałem do C-360 miałem pług Wirax on miał kółko na korbkę to wszystko było ok.Tu jak nie będę stosował kółka to jak ustawić głębokość jak będę chciał płycej orać? Wiem tą śrubą centralną ale to jakoś nigdy tak nie robiłem zawsze płycej=kółko niżej, głebiej=kółko wyżej Aha jeszcze zapytam poza tematem jak Wam się ten ciągnik podoba? Co o nim sądzicie miał/ma ktoś może taki? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 19, 2016 Report Posted October 19, 2016 Tym większy szacunek dla Ciebie że posłuchałeś dziadka. Słuchanie "moherów" nie jest mile widziane.Łącznik górny nie służy do regulacji głębokości lecz do poziomowania pługa. Poczytaj o regulacji siłowej, pozycyjnej i kopiującej.W C-360 jest dobra regulacja siłowa.Ze mnie też się wszyscy śmieją we wsi że orzę bez kółka.Jak będziesz miał problemy pomogę. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Kamilc-360 Posted October 20, 2016 Author Report Posted October 20, 2016 No to podpowiedz mi jedną rzecz dziś się wziąłem za wypuszczenie starego oleju z siłownika, ten od obrotu to dałem rade wypuścić ale ten od szerokości gorzej.Jakieś pomysły?A może darować i nie wypuszczać??? Quote
henryk Posted October 20, 2016 Report Posted October 20, 2016 Tym większy szacunek dla Ciebie że posłuchałeś dziadka. Słuchanie "moherów" nie jest mile widziane.Łącznik górny nie służy do regulacji głębokości lecz do poziomowania pługa. Poczytaj o regulacji siłowej, pozycyjnej i kopiującej.W C-360 jest dobra regulacja siłowa.Ze mnie też się wszyscy śmieją we wsi że orzę bez kółka.Jak będziesz miał problemy pomogę. Pozdrawiam Forumowiczów!Nie pojmuję jak mogą się śmiać wszyscy,jeśli ja orzę bez to niektórzy podziwiają, śmieją się natomiast nieudacznicy i tacy co to jak im przekręcę przy pługu 2 obroty korbą to płaczą że teraz nie będzie pług orał bo go przestawiłem -pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted October 21, 2016 Report Posted October 21, 2016 Ja też nie pojmuję i mimo że chciałbym pojąć jak najwięcej do pojęcia tego jakoś mnie nie ciągnie. Sam miałem taką historię kiedy chciałem pomóc sąsiadowi odczepić pług i pokręciłem korbą aby oparł się na kółku. Wszystko dobrze się skończyło gdyż z jednej strony został kurz na śrubie i dało się przywrócić ustawienia.Przyznasz Kolego że C-360 regulację siłową ma dobrą i pod względem rozwiązań funkcjonalnych może konkurować z dzisiejszymi konstrukcjami. Ciekaw jestem ilu użytkowników wie że ten ciągnik jest wyposażony w regulację siłową i ile ciągników w trakcie swojej eksploatacji przynajmniej raz miało wykorzystaną regulację siłową? Pozdrawiam Forumowiczów! henryk 1 Quote
Kamilc-360 Posted October 21, 2016 Author Report Posted October 21, 2016 A wiecie może jak go poszerzyć? No żeby szerzej brał, tam widać na filmie jak idzie za ciągnikiem to dobrze idzie czy można szerzej Quote
DuzyGrzegorz Posted October 21, 2016 Report Posted October 21, 2016 Bywają pługi z regulacją szerokości, ale w ogromnej większości takiej regulacji nie mają. Ten takiej regulacji nie ma. To nie jest regulacja szerokości orki lecz regulacja szerokości pierwszej skiby. W większości pługów są dwie regulacje służące do ustawiania szerokości pierwszej skiby. Jedna to ruch belki zaczepowej w lewo lub prawo, a druga to kąt belki w stosunku do pługa. Szerokość pierwszej skiby musi być ustawiona tak jak pozostałe a oba łańcuchy podczas orki muszą być luźne. Czasami ludzie ustawiają pod kątem i utrzymują łańcuchami. Pług wtedy idzie ciężko bo płozy rozpychają glebę i szybko się zużywają. Szybko zużywają się także same korpusy. Pług trudno wchodzi w ziemię. Łatwo zauważyć pługi ze źle ustawioną pierwszą skibą. Mają na ramie wielki kamień. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted October 22, 2016 Report Posted October 22, 2016 no kolego, sma byłem współ....i użytkownikiem w sumie 4 nowych traktorów i owszem była info... w agromie o regulacji siłowej i na tym koniec. co do czego nikt nie miał pojęcia. Użytkownicy płógów grudziąckich pewnie nieraz mieli kłopoty z orką i zapychającym sie w nim kółkiem, mam na myśli pola o większych ilościach resztek pożniwnych i w złej kultórze. Pominięcie kółka w grudziąckim pługu ułatwiłoby życie. Teraz są pługi o bardziej przemyślanej konstrukcji. MTZ-et miał w tym celu rozdzielacz pod siedzeniem i aku... chydrauliczny, cięgna od łącznika i dość zawiłe rozwiązania. w nim też można było ustawić ciśnienie unoszenia narzędzia np. pługu,a dodatkowo była dźwignia do spuszczenia ciśnienia w razie wychodzenia z ziemi maszyny. Kombinowałem z tym przez kilka lat jak ciągnik był nowy, ale nie wpadłem na to by wywalić kółko z pługa,a później coś tam zgineło w polu między łącznikiem a rozdzielaczem i wszystko sie skończyło. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 22, 2016 Report Posted October 22, 2016 O regulacji siłowej w MTZ Kolega napisał wszystko. Nic dodać, nic ująć. Szacunek dla Ciebie jeżeli po pierwszej próbie nie dałeś sobie spokój.Kółko pcha się się w "grudziądzkim" to je na środek lub na początek i po problemie. Większe spalanie nie problem. Tym łatwo obciążyć kiepski traktor. Kto by szukał przyczyny u siebie w złym ustawieniu pługa. Winien traktor i tyle!Nowe pługi "grudziądzkie" były sprzedawane z kółkiem ustawionym przy przedostatniej skibie. Masz rację że te pługi łatwo się zapychają. Te popularne np. U023/1 to pługi "kulturalne" i generalnie nie nadają się do orki gleby z dużą ilością resztek pożniwnych, choć bardzo korzystnie oddziaływają na glebę. O braku przemyślenia pewnie masz na myśli stosunkowo niską słupicę.O regulacji siłowej sporo było w literaturze w latach sześćdziesiątych i dotyczyło C-4011. Po zmianie w konstrukcji rozdzielacza jeszcze "czterdziestki" zrobiła się zupełna cisza w literaturze na ten temat. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Kamilc-360 Posted October 23, 2016 Author Report Posted October 23, 2016 No to ja powiem tak ruszyłem w końcu z tą orką, poorałem 2ha i przyszła ulewa, pada non stop wiec musieliśmy dać spokój na razie. Jak wrażenia zapytacie? Hmm możecie powidzieć że przesadzam i mam wiecznie problemy ale jak się wkurze to podczepiam do 60-tki zagonówke 3 skiby i chyba szybciej mi to pójdzie! W tym obrotowym mam problem z obrotem nie zawsze chce się obrócić tzn. podaje olej na 1 wyjście i on obróci się do połowy i wtedy muszę szybko podawać na 2 wyjście jeszcze jak jest on rozbujany żeby się obrócił bo tak to wraca z powrotem. Aha i jeszcze to kółko nie zawsze chce przeskoczyć, to musze czasami obrócić nim drugi raz Quote
Robert ;-) Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 W tym pługu co ja orze? Przekręcam pług zanim zaczynam zakręcac i na wybojach się przekreca kółko , a on jest na dwa przewody i ma zawór,zawsze daje się ciśnienie rozdzielaczem w jedną stronę, gość ma pola duże ale niektóre orze nie obracając pługa zwłaszcza jak potrzebne są gęsto bruzdy , orz jak zagonowka może się nauczysz z czasem jak obracać, a na pewno takim plugiem jest szybciej no i ciągnik wygodniejszy;-) Quote
Vademecum Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 prawda jest w tym, że cza sie nauczyć. Pierwsze to spróbuj obracać w różnych miejscach np. po podniesieniu , albo po nawróceniu albo na uwrociu , podczas jazdy lub postoju .Próbuj. niechce mi sie otwierać drugi raz filmu , powiedz masz 2 czy 1 wąż do obrotu ? Quote
Kamilc-360 Posted October 23, 2016 Author Report Posted October 23, 2016 Tam są 2 weże do obrotu. Quote
Robert ;-) Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 No to masz jak w tym co ja orze, jak przekrecam pług daję lekko gazu chwile przed tym jak pług jest w połowie obrotu , czasem i mi się wraca spowrotem . Quote
Kamilc-360 Posted October 23, 2016 Author Report Posted October 23, 2016 Nie no opanowałem co Wy? Hehe nie myślcie sobie że nie potrafie tego obrócić, tylko wkurza mnie to po prostu. Quote
Vademecum Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 Pług , a raczej myśl techniczna jego ma z pół wieku, więc czego się spodziewałeś ? Quote
Kamilc-360 Posted October 25, 2016 Author Report Posted October 25, 2016 Ja myślałem że wszystko będzie chodzić ładnie szybko i przyjemnie. Zaczepić i orać ale jednak tak nie jest...Jedyny plus tego pługa że z ziemi nie wychodzi Quote
Vademecum Posted October 25, 2016 Report Posted October 25, 2016 Kupiłeś pług za kilka tysi, a zobacz ile kosztuje taka trójka nowa firmy kuhn. Quote
Recommended Posts