Patrycja Sylwia Posted October 19, 2016 Report Posted October 19, 2016 Witam wszystkich,Jestem studentką budownictwa i mam temat pracy dyplomowej aby zaprojektować stalowe zadaszenie fermy drobiu o wymiarach 12,5 m na 80,0m (aczkolwiek wymiary mogą się zmienić).Aby przystąpić do pisania pracy, chciałabym zapoznać się z typową specyfiką budynków inwentarskich.Bardzo proszę o pomoc i objaśnienie wątpliwości, a mianowicie:- oświetlenie w takich obiekcie (podwieszone do sufitu?)- wentylacja (tylko w ścianach obiektu?) (ogrzewamy takie hale?)- woda,pasza-wyjście kurcząt na zewnątrz (otwór drzwiowy)- zabezpieczenia przeciwpożarowe i antykorozyjne- sprzęt mechaniczny używany wewnątrz kurnika- wysokość budynku- wstępne obliczenia statyczno-wytrzymałościowe prowadziłam dla wysokości 11m dla układu kratowego i 7m dla blachownicy.Proszę o pomoc. Quote
Vademecum Posted October 19, 2016 Report Posted October 19, 2016 wentylacja przy tej szerokości nie może być tylko w ścianach.Dla kurcząt ogrzewamy.Co do wyposażenia to musisz sie zdecydować jakie, są różne opcje . Chcesz pisać prace a pytania które zadajesz poddają wątpliwość czy jesteś w stanie podołać temu. Quote
Patrycja Sylwia Posted October 19, 2016 Author Report Posted October 19, 2016 Przepraszam. Wygląda na to, że powinnam pisać dokładniej skoro odpowiedzi też oczekuję konkretnych. Odnośnie wentylacji czy oświetlenia chodziło mi, czy systemowe rozwiązania konstrukcyjne stosowane u różnych producentów budynków inwentarskich są dla użytkowników takich obiektów wystarczająca czy również mają Panowie/Panie uwagi to rozwiązań standardowych. Uwagę również chciałbym zwrócić na wyposażenie czyli na przykład paszociągi, odnośnie mojego wymiaru budynku czy proponowany sprzęt może zostać przyjęty za poprawny? W kurniku muszę uzyskać różne temperatury aby zwierzęta odpowiednio rosły, liczyłam, że przeczytam jakąś cenną uwagę na ten temat. Posadzka betonowa o klasie wytrzymałości C20/25 uważam, że będzie odpowiednia ale nie chce przesadzić w żadnym z kierunków. Największą wodochłonność wykazuje torf ale jest bardzo drogi więc nie wiem czy wykorzystać go do pokrycia posadzki. Według rozporządzenia ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej wyjście zwierząt na podwórze jest wystarczające jeżeli będzie miało 4-6m, chciałabym wykonać 8m ponieważ dzięki temu mogę stworzyć bramę portalową. Czy poziom amoniaku lub siarkowodoru powinnyśmy sami badać/kontrolować? Najodpowiedniejsza woda w kurniku powinna mieć temperaturę 10-12 stopni ale czy w każdym wieku kurczęcia taka temperatura jest korzystna dla zdrowia i samopoczucia? Odnoście instalacji elektrycznej wolałabym aby nie było niczym zakryte (płyta warstwowa lekka), dzięki temu kable nie będą się przegrzewać, ale rodzi się kolejne pytanie... Czy klasa pożarowa RI60 wystarczy? Dla mnie taka konstrukcja powinna mieć wytrzymałość minimum RI120 ale wiąże się to z ceną a ja w pracy chciałabym stworzyć optymalny wariant, idealne połączenie finansowe i eksploatacyjne. Quote
Vademecum Posted October 19, 2016 Report Posted October 19, 2016 Nie jestem teoretykiem, ale jeśli chodzi o wentylacje to uważam, że to co jest na rynku to duży i dobry wybór. Przy szerokości budynku jaką zakładasz wystarczy rząd szybów wentylacyjnych po środku o średnicy 60 cm i w odległości co 12 m. wiadomo otwory nawiewowe. Co do posadzki to powinna być ciepła, a i podgrzewana ale to spowoduje spory wzrost kosztów budowy. Co do przewodów elektrycznych to uważam Twoje założenie za błędne mam na myśli sprzątanie i dezynfekcje , a każdy element na ścianie będzie to utrudniał. Budynek jest na dziesięciolecia, a kilka razy do roku jest sprzątanie dlatego wg. mnie co sie da powinno być w sciane .Optymalna temperatura z wiekiem zwierząt napewno musi maleć ale szczegółów nie znam. Myśle, że pomogłemPozdrawiam. Quote
Patrycja Sylwia Posted October 19, 2016 Author Report Posted October 19, 2016 Odnośnie instalacji elektrycznej uważa Pan, że należy ją całkowicie zakryć? Mam na myśli płytą warstwową czy wystarczy ograniczyć się do minimum? Tutaj mam przykład http://sprzedajemy.pl/kompleksowe-wyposazenie-kurnika-kurnik-brojler-nr14421547. Dziękuję za pomoc. Quote
Vademecum Posted October 19, 2016 Report Posted October 19, 2016 w tym wypadku niema możliwości jej zakrycia, ale projektójąc budynek warto wziąć pod uwage jego sprzątanie i skuteczną dezynfekcję. Wiadomo , trzeba wyważyć koszty. Quote
Patrycja Sylwia Posted October 19, 2016 Author Report Posted October 19, 2016 Dziękuję za cenne wskazówki. Quote
R-projekty Posted November 19, 2016 Report Posted November 19, 2016 Witam, właśnie prowadzę nadzór nad tego typu inwestycją 4x (25x140m) może coś mógłbym pomóc w temacie jak student studentowi , choć pewnie już dyplom w ręku Quote
Patrycja Sylwia Posted November 21, 2016 Author Report Posted November 21, 2016 Dzień dobry,Oczywiście jeżeli znalazłaby Pan czas to z miłą chęcią skorzystałabym z Pana pomocy. Zebrałam już pewne informacje ale jeżeli Pan się tym bezpośrednio zajmuję to może usystematyzuje swoją wiedzę. Mam pytanie odnośnie samych wymagań technicznym jakim powinny odpowiadać budynki inwentarskie, dokładnie odnośnie budynków, których kubatura przekracza 1000m^2. Czy poleciłby Pan jakieś środki antykorozyjne, które można stosować w przypadku kurników? Czy wentylacja grawitacyjna oraz nawiewy w ścianach bocznych wystarczą przy takiej kubaturze? Czy nagrzewnice są dostępnie jedynie takie, które montuje się do słupów ewentualnie do ścian bocznych? W przypadku ramy kratownicowej, czy lepszy jest sufit podwieszany czy zostawienie konstrukcji głównej nośnej nie przykrytej? Quote
crazy333 Posted November 21, 2016 Report Posted November 21, 2016 Co do wady i paszy musisz określić jaki gatunek drobiu zamierzasz hodować (brojler / nioska / indyk / kaczka / gęś) oraz obsadę (ilość).Wtedy da się określić jaki system pojenia oraz karmienia najlepszy. W ten sposób można dobrać odpowiednią wentylacją (wymagana wymiana powietrza w budynku zależna jest od ilości).Apropo wentylacji to na pewno kominy wentylacyjne, wloty powietrza, wentylatore ścienne, szczytowe. W przypadku odchowu piskląt potrzebna nagrzewnica i teraz pytanie czy wodna czy gazowa? Quote
Patrycja Sylwia Posted November 21, 2016 Author Report Posted November 21, 2016 Zakładam, że powierzchnia użytkowa mojego kurnika wynosi 980m^2, oraz wstępnie przyjęłam hodowlę niosek; zgodnie z dyrektywą rady 1999/74 z dn. 19 lipca 1999- określająca minimalne standardy ochrony niosek, na 1m^2 może znajdować się maksymalnie 9 niosek. W książce profesora Szlachty jest sposób liczenia wentylacji ale, wolałabym przyjąć jakiś pewnik bez liczenia. Sam dobór wentylacji oraz poideł itp. nie jest bezpośrednio tematem mojej pracy aczkolwiek chciałabym poznać specyfikę takich budynków. Quote
maciejo360 Posted November 21, 2016 Report Posted November 21, 2016 Najlepiej będzie jak na taka fermę pojedziesz (najlepiej na kilka), porozmawiasz z pracownikami, wypytasz i wszystko obejrzysz Quote
crazy333 Posted November 24, 2016 Report Posted November 24, 2016 Ważne jest też usytuowanie budynku - od jakich stron świata miałybybyć montowane wloty. Także faktycznie najlepiej przejedź się do kilku takich ferm i gospodarz niech Ci wszystko wytłumaczy. Quote
Recommended Posts